کد خبر: 972134
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۸ - ۰۰:۰۸
نشانه‌های تمایل ریاض به سازش بعد از دو حمله غافلگیرانه یمنی‌ها، بیشتر از هر موقع دیگری در حال نمایان شدن است.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: رویترز از قول منابع دیپلماتیک و مطلع گزارش کرده که عربستان به صورت جدی در حال بررسی آتش‌بس در یمن است و کاهش حملات روز‌های اخیر سعودی‌ها به یمن را نشانه تمایل ریاض برای خروج آبرومندانه از یمن می‌داند. خود سعودی‌ها هم دیروز در بیانیه‌ای اعلام کردند که بغداد و اسلام‌آباد پیشنهاد میانجیگری با ایران را برایشان آورده‌اند، با این حال سعودی‌ها که گویی فراموش کرده‌اند پنج سال پیش آن‌ها بودند که به یمن یورش بردند، تأکید کرده‌اند «تلاش‌ها برای کاهش تنش‌ها باید از سوی طرفی انجام شود که تنش‌ها را آغاز کرده و حملات را انجام داده نه عربستان سعودی.»

چهار شنبه قبل بود که «عادل الجبیر» وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی در توئیتر نوشت که سخنان علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران درباره پیام عربستان سعودی به ایران «غیردقیق» بوده و اتفاقی که افتاده این بوده که «برخی کشور‌های برادر» خواستار تنش‌زدایی با ایران شده‌اند و عربستان سعودی به آن‌ها اطلاع داده که موضع ریاض، همیشه تلاش برای حصول امنیت و ثبات بوده است. حالا دولت عربستان، در بیانیه‌ای رسمی، همان موضع عادل الجبیر را تکرار کرده و با جزئیات بیشتر، نام طرف‌هایی را فاش کرده که دنبال میانجیگری هستند. دولت سعودی این موضوع را رد کرده که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان طرح میانجیگری با ایران را ارائه کرده و گفته که این عراق و پاکستان هستند که پیشنهاد میانجیگری گفتگو‌ها میان تهران و ریاض را داده‌اند. عربستان، بدون اینکه چنین مذاکره‌ای را رد کند، در بیانیه خود گفته است: «تلاش‌ها برای کاهش تنش‌ها باید از سوی طرفی انجام شود که تنش‌ها را آغاز کرده و حملات را انجام داده نه عربستان سعودی.»‌هرچند تهران، بار‌ها تأکید کرده که برای مذاکره با ریاض آماده است، ولی بیشتر منابع تأیید می‌کنند که زمانبندی مطرح شده برای مذاکره که بعد از حمله غافلگیرانه یمنی‌ها به تأسیسات نفتی آرامکو و عملیات «نصرمن‌الله» انجام شده، مؤید تلاش عربستان برای خروج از وضعیتی است که طی هفته‌های اخیر با آن دست و پنجه نرم می‌کند. روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» در یادداشتی ضمن اشاره به سفر «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر عراق به عربستان سعودی در سوم مهر، آورده است: «اضطرار این سفر که فقط ۱۰ روز بعد از حمله به تأسیسات نفتی سعودی بود، ظاهراً به پرواز پهپاد‌ها و شلیک موشک‌ها مرتبط بود.» هاآرتص ضمن تأکید بر اینکه عربستان سعودی در تنازع برای قدرت در منطقه دست برتر را ندارد، ادامه می‌دهد: «پس باید استراتژی جدیدی را برای کسب نفوذ و توازن با ایران در پیش گرفت. اظهارات بن‌سلمان در مصاحبه با شبکه سی. بی. اس مبنی بر اینکه مشکلات با ایران را نمی‌توان از طریق نظامی حل کرد، بخشی از این استراتژی بود». در ادامه این یادداشت آمده است: «این اظهارات که مورد استقبال ایران نیز قرار گرفت، نتیجه الهام آسمانی به ولیعهد سعودی نبود، بلکه حمله به تأسیسات نفتی، ضعف و آسیب‌پذیری سعودی‌ها را با خفت‌وخواری اثبات کرد. سه هفته از حمله گذشته و هنوز هم مدرک مشخصی از عامل و مبدأ پرواز پهپاد‌ها و شلیک موشک‌ها در دست نیست. سامانه پدافندی چند صد میلیون دلاری سعودی‌ها جواب نداد و خدمه نظامی سعودی هم نمی‌توانند با چنین حملاتی مقابله کنند.» هاآرتص، با اشاره به اینکه سعودی‌ها حتی جرئت نداشتند مانند امریکایی‌ها به سرعت ایران را به انجام عملیات مذکور متهم کنند، می‌نویسد: «اکنون دیپلماسی تنها گزینه معتبر برای تعیین نقشه‌راه در خاورمیانه است و به نظر می‌رسد عربستان سعودی نیز به دنبال میانجی‌های احتمالی برای مذاکره با ایران است.»

کاهش حملات برای آتش بس جزئی
سیگنال‌های روز‌های اخیر سعودی‌ها برای به جریان انداختن روند مذاکرات با یمنی‌ها را هم، باید نشانه دیگری از حرکت ریاض در جهت متفاوت قلمداد کرد. شبکه المیادین دیروز به نقل از آنچه منابع ویژه خواند، گزارش کرد که ائتلاف سعودی، حملات هوایی خود در تمام جبهه‌ها را به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش داده است. رویترز نیز گزارش کرده که عربستان سعودی در حال بررسی طرحی از سوی نیرو‌های انصارالله یمن است که در صورت توافق به برقراری «نوعی آتش‌بس» در یمن منجر شده و تلاش‌های سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ در این کشور را تقویت خواهد کرد. رویترز نوشته که انصارالله یمن دو هفته پیش پیشنهاد داد در صورتی که ائتلاف سعودی حملات خودش را متوقف کند این گروه هم حاضر است حملات پهپادی و موشکی به عربستان سعودی را متوقف کند. عربستان سعودی در آن زمان این پیشنهاد را فوراً رد یا قبول نکرد، ولی محمد بن سلمان اخیراً در واکنش به طرح انصارالله در گفتگو با شبکه سی. بی. اس پیشنهاد انصارالله را گامی مثبت در جهت مذاکرات سیاسی جدی‌تر خواند و گفت: «عربستان از هر طرحی برای حل سیاسی در یمن استقبال می‌کند و امیدوار است این اتفاق امروز به جای فردا بیفتد.» «خالد بن سلمان»، معاون وزیر دفاع عربستان سعودی هم روز پنج شنبه در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت که پیشنهاد حوثی‌ها را «مثبت» می‌داند. همچنین سه منبع دیپلماتیک و دو منبع دیگر نیز در گفتگو با رویترز تأیید کرده‌اند که ریاض از طرح یمنی‌ها استقبال کرده و برای کاستن از تنش‌ها، به طور جدی برقراری نوعی آتش‌بس را بررسی می‌کند.» یک منبع ارشد نظامی که از اعضای حوثی‌های یمن است، می‌گوید که سعودی‌ها از طریق یک طرف سوم یک «کانال ارتباطی» با رئیس دفتر سیاسی انصارالله، «مهدی المشاط»، گشوده‌اند، اما هنوز توافقی حاصل نشده است. محمد البخیتی، عضو شورای سیاسی جنبش انصارالله یمن روز شنبه با اشاره به اینکه حملات عربستان به یمن همچنان ادامه دارد و اوضاع میدانی تغییری نکرده است، گفت که ما از عربستان انتظار عمل داریم نه حرف. یک منبع به رویترز گفته که طرحی که سعودی‌ها داده‌اند، برقراری آتش‌بس در برخی مناطق را شامل می‌شود. دو منبع دیپلماتیک و یک منبع دیگر گفت که برقراری آتش‌بس پیشنهادی است که روی میز است، اما مقام‌های انصارالله گفته‌اند توافق غیرکامل را قبول ندارند. وزیر اطلاع‌رسانی انصارالله در این باره می‌گوید: «آنچه مورد نیاز است، توقف کامل حملات هوایی در تمام مناطق یمن و پایان محاصره علیه مردم یمن است.»

بن سلمان از مشاورانش بپرسد
یک دیپلمات اروپایی تأیید کرده است: «محمد بن‌سلمان می‌خواهد از یمن خارج شود و ما باید برای او راهی آبرومندانه جهت خروج از یمن پیدا کنیم.» «عبدالوهاب المحبشی» عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن در گفتگو با شبکه تلویزیونی المیادین گفته که اگر ولیعهد سعودی می‌خواهد آبرومندانه از یمن خارج شود، باید به مشاوران پادشاه سابق سعودی مراجعه کند و از آن‌ها بپرسد عربستان سال ۲۰۱۰ میلادی چگونه از یمن خارج شد؟» وی با اشاره به تجاوز عربستان به صعده در سال ۲۰۰۹ افزود: «در آن زمان، چهار ماه طول کشید تا متوجه شدند که یورش به صعده از جانب عربستان محال است. از این رو به فکر خروج از درگیری‌ها افتادند و آبروی‌شان هم حفظ شد.» آنچه که سعودی‌ها را بیش از هر موقع دیگری به فکر طرح‌های مذاکره انداخته، احتمال تکرار حملاتی شبیه به حمله به تأسیسات آرامکو است. تارنمای شبکه الجزیره در تحلیلی به قلم «نیکولا کوزنف» محقق ارشد مؤسسه اقتصاد جهانی و روابط بین‌الملل در مسکو، نوشت عدم قطعیت ایجاد شده بعد از حملات ۱۴ سپتامبر به تأسیسات آرامکو باعث شد که برخی از مشتریان بزرگ (آسیایی) عربستان به دنبال یافتن کانال‌های جایگزین برای تأمین نیاز‌های نفتی و پتروشیمی خود، برآیند. این تحلیلگر افزود: هرچند عربستان سعودی توانست سریعاً شرایط را تثبیت و خسارات وارد شده را ترمیم سازد، اما حملات ۱۴ سپتامبر می‌تواند تأثیرات منفی طولانی مدت داشته باشد. وی نوشت: حملات پهپادی به زیرساخت‌های نفتی اصلی عربستان مؤید آن است که تأسیسات نفتی و پتروشیمی این کشور با نوع جدیدی از تهدیدات امنیتی مواجه شده است. این تصور در حال حاضر وجود دارد که می‌توان با سلاح‌های نسبتاً ارزان و قابل دسترس، سیستم‌های پیشرفته پدافند هوایی را از بین برد و آسیب و اختلال اساسی ایجاد کرد.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
United Kingdom
|
۰۲:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۱۴
0
3
چه با آبرو چه بی آبرو چه با مصالحه چه بی مصالحه بیچاره ها نمی دانند که این خاندان رفتنی است و وعده خداوند حق است
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار