کد خبر: 981187
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۸ - ۰۰:۱۰
نگاهی به ارقام بودجه سال ۹۹ و جزئیات عملکرد هشت ماهه دولت در سال جاری نشان می‌دهد که دولت حدود ۱۵ میلیارد دلار در سال جاری و سال آینده از صندوق توسعه ملی برداشت می‌کند.
مهران ابراهيميان
سرویس اقتصادی جوان آنلاین:  پیشتر آنچه رئیس‌جمهور و مردان اقتصادی دولت یازدهم و دوازدهم به دولت قبلی نقد وارد کرده‌بودند:‌وجود خزانه خالی و هزینه‌کرد دلار‌های این صندوق برای مصارف جاری بوده‌است.

جزئیات عملکرد هفت ماهه دولت نشان می‌دهد تاکنون بالغ بر ۲۳۰ هزار میلیارد تومان درآمد وصول شده دارد که حدود ۲۹ هزار میلیارد تومان آن برداشت از صندوق توسعه ملی و حدود ۵ /۲۸ هزار میلیارد تومان آن درآمد‌های نفتی است. طبق گزارش خبرگزاری فارس در این مدت سهم درآمد‌ها ۱۳۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده که این درآمد‌ها مشتمل بر درآمد‌های مالیاتی، گمرک و سایر درآمد‌ها است.

طبق جزئیات گزارش سازمان برنامه و بودجه، ۹۸ هزار و ۳۱ میلیارد تومان درآمد مالیاتی وصول‌شده که سهم مالیات اشخاص حقوقی ۲۵ هزار و ۱۸۸ میلیارد تومان، مالیات بر کالا‌ها و خدمات (مالیات بر ارزش افزوده و سایر) ۴۱ هزار و ۱۱۴ میلیارد تومان و مالیات بر واردات ۸ هزار و ۸۸۱ میلیارد تومان به دست آمده‌است.

همچنین طبق این گزارش، ۱۳ هزار و ۲۸۲ میلیارد تومان درآمد از مالکیت دولت به دست آمده که از این میزان ۷ هزار و ۲۷۰ میلیارد تومان آن سود سهام شرکت‌های دولتی، ثبت شده است واز محل درآمد‌های متفرقه ۱۴ هزار و ۸۱۳ میلیارد تومان کسب شد. دولت همچنین ۵ هزار و ۷۴۳ میلیارد تومان حاصل از فروش کالا‌ها و خدمات درآمد داشته‌است.

در بخش دیگر مربوط به واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای ۲۸ هزار و ۵۲۷ میلیارد تومان وصول شد که عمده آن را صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز تشکیل می‌دهد. از این میزان کسب شده ۲۸ هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان مربوط به نفت، میعانات و خالص صادرات گاز است. از محل واگذاری طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای در مجموع ۳۰۰ میلیون تومان وصولی وجود داشت که عملکرد ضعیف دولت را در این بخش نشان می‌دهد.

یکی دیگر از منابع درآمدی این بخش واگذاری اموال منقول و غیرمنقول دولتی بوده که عملکرد آن ۲۶۴ میلیارد تومان بوده که رقم مصوب قانون آن ۴ هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان محسوب شده‌است. دولت برای سال آینده از این محل حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد پیش‌بینی کرده که تحقق آن دور از انتظار است.

یکی دیگر از بخش‌های درآمدی بودجه مربوط به واگذاری دارایی‌های مالی بوده که عمده آن را انتشار و فروش انواع اوراق اسلامی است که در هشت ماهه امسال ۶۶ هزار و ۸۸۴ میلیارد تومان وصولی وجود دارد.

از این محل ۳۴ هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی واگذار شده و ۲ هزار و ۸۹۲ میلیارد تومان مربوط به واگذاری شرکت‌های دولتی است.

۲۹ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی در ۸ ماهه
براساس این گزارش، همچنین دولت برای جبران بخشی از هزینه‌ها و کاهش کسری بودجه در هشت ماهه امسال ۲۹ هزار و ۳۶۶ میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی بهره‌مند شده‌است. این برداشت از صندوق توسعه ملی با توجه به مصوبه سران قوا برای اصلاح قانون بودجه ۹۸ بوده‌است که اوایل امسال به تصویب رسید و مجوز برداشت ۴۵ هزار میلیارد تومانی از منابع این صندوق را به دولت داد.

به این ترتیب اگر نرخ تسعیر ارز برای دلار، نرخ ارز نیمایی یعنی ۸۵۰۰ تومان باشد بنابراین حدود ۵/۳ میلیارد دلار (۳ میلیاردو ۴۱۱ میلیون دلار) از صندوق برداشت شده است.

دست‌درازی ۸میلیارددلاری دولت به منابع صندوق توسعه ملی در سال ۹۹
اما بررسی لایحه بودجه ۹۹ نیز نشان می‌دهد در حالی که سهم صندوق توسعه ملی از فروش نفت ۲۰درصد در نظر گرفته شده، به‌نظر می‌رسد در قالب تبصره ۴ نیز باقی منابع این صندوق صرف بودجه خواهد شد.

بر اساس برنامه ششم توسعه، در سال ۹۹ سهم صندوق توسعه ملی از فروش نفت باید ۳۶ درصد باشد که با توجه به مجوز کسب‌شده، دولت سهم ۲۰ درصدی را برای صندوق توسعه ملی در بودجه سال بعد در نظر گرفته‌است.

گفتنی است، بر اساس اعلام رئیس سازمان برنامه و بودجه، با فرض صادرات روزانه یک میلیون بشکه‌ای نفت، با قیمت ۵۰ دلار، نرخ تسعیر ۴۲۰۰ تومان برای هر دلار، درآمد ارزی ۲۵/ ۱۸ میلیارد دلار حاصل خواهد شد. همچنین درآمد ارزی صادرات گاز ۴ میلیارد دلار بوده که جمع درآمد ارزی ۲۵/ ۲۲ میلیارد دلار خواهد بود.

خبرگزاری تسنیم در این باره مدعی شده که سهم ۳۶ درصدی صندوق توسعه ملی ۸ میلیارد دلار و سهم ۵/ ۱۴ درصدی شرکت نفت ۲/ ۳ میلیارد دلار و سهم ۵/ ۴۹ درصدی دولت ۱۱ میلیارد دلار است. با توجه به اینکه دولت در قسمت تملک دارایی مالی استقراض ۳۰ هزار میلیاردی از صندوق توسعه ملی را پیش‌بینی‌کرده مشخص می‌شود رقمی نزدیک به ۵/ ۳ میلیارد دلار با نرخ نیمایی از این طریق به بودجه وارد می‌شود.

به این ترتیب با احتساب ۷/ ۳ میلیارد دلار لحاظ شده در تبصره ۴ لایحه بودجه و همچنین ۵/ ۳ میلیارد دلار گنجانده شده در قسمت واگذاری دارایی‌های مالی مجموعا ۲/ ۷ میلیارد دلار از منابع ورودی صندوق در بودجه عمومی استفاده شود.

باتوجه به عدم تحقق فروش صددرصدی نفت یک میلیون بشکه‌ای به نظر می‌رسد سال بعد منابع قابل‌توجهی با احتساب سهم ۸ میلیارد دلاری اعلام‌شده به این صندوق وارد نشود.

به توجه به مجموع محاسبات دولت اگر در ماه‌های باقی مانده از سال از صندوق توسعه ملی برداشت بیشتری نکند در مجموع می‌توان گفت دولت امسال ۵ /۳ میلیارد دلار و سال آینده ۸ میلیارد دلار و در مجموع ۵/ ۱۱ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت خواهد کرد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار