کد خبر: 981192
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۸ - ۰۲:۲۰
بخشی از بودجه دانشگاه‌ها بر اساس درآمد‌های جاری آنهاست. در شش‌ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته درآمد‌های دانشگاه‌ها ۱۵‌درصد افزایش داشته‌است. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد نقش دانش‌بنیان‌های دانشگاهی و فروش فناوری به صنعت بیش از درآمد‌های پردیس‌های آموزشی است.
عليرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: دانشگاه‌های زیر نظر وزارت علوم و وزارت بهداشت از جمله دستگاه‌های اجرایی در لایحه بودجه هستند که بخشی از موارد اختصاص داده شده در بودجه‌۹۹ حاصل از درآمد‌های خودشان است.

نگاهی به درآمد‌های دانشگاه‌های دولتی در سال جاری بیانگر رکورد‌زنی دانشگاه فنی و حرفه است. این دانشگاه که دانشجویانش از نخبگان هنرستان‌های کشور هستند، امسال بیش ۱۱۱‌میلیارد تومان درآمد‌زایی داشته‌است. دانشگاه فنی و حرفه‌ای با بیش از ۱۷۶‌آموزشکده و دانشکده در سطح کشور و بیش از ۱۸۰ هزار دانشجو بزرگترین دانشگاه دولتی کشور است.

دانشگاه شریف با کسب درآمد ۱۱۰‌میلیارد تومانی مقام دوم بیشترین کسب درآمد را به خود اختصاص داده‌است. این درآمد از طریق پارک علم و فناوری این دانشگاه به‌دست آمده‌است. سال گذشته این جایگاه در اختیار دانشگاه تهران بود.

امسال دانشگاه تهران با کسب بیش از ۷۷‌میلیارد تومان درآمد در جایگاه‌سوم بیشترین درآمدزایی در بین دانشگاه‌ها قرار دارد. پارک علم‌و‌فناوری دانشگاه تهران هم با حدود ۱۰‌میلیارد درآمد یکی از این جمله درآمدزایی‌های دانشگاه تهران است.

دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه‌تهران و دانشکده کشاورزی ابوریحان واقع در پاکدشت در جایگاه‌های بعدی کسب درآمد برای این دانشگاه قرار دارند.

دانشکده علوم و فنون‌نوین دانشگاه تهران در بهمن‌۱۳۸۸ با هدف جذب نخبگان و پژوهشگران و انجام پژوهش‌های کاربردی به منظور خلق و ارائه دانش مورد نیاز جامعه به مراکز صنعتی و ملی در جهت چشم‌انداز و اهداف بلند کشور تأسیس شد. این دانشکده کوچک به تنهایی بیش از ۲‌میلیارد تومان درآمدزایی در دوران تحریم امسال داشته و جایگاه چهارم بیشترین کسب درآمد را برای دانشگاه تهران به ارمغان آورده‌است.

دانشگاه صنعتی پلی‌تکنیک هم با کسب حدود ۴۹‌میلیارد تومان در اوج تحریم‌ها در جایگاه چهارم پولساز‌ترین دانشگاه‌ها قرار گرفته است. شرکت‌های دانش بنیان این دانشگاه و دانشکده فنی گرمسار در این دانشگاه بیشترین کسب درآمد را داشته‌اند.

پژوهشکده فناوری‌های نو دانشگاه پلی‌تکنیک هم به تنهایی حدود ۸‌میلیارد تومان درآمدزایی داشته‌است.

دانشگاه‌های شهید بهشتی با ۴۰‌میلیارد تومان درآمد، علامه طباطبایی با ۳۸‌میلیارد تومان، دانشگاه تربیت مدرس با ۳۰‌میلیارد تومان و شهید رجایی با ۱۵‌میلیارد تومان دیگر دانشگاه‌های پولساز کشور بودند.

نکته جالب در لیست پولساز‌ترین دانشگاه‌های کشور وجود دانشگاه‌های نه چندان معروفی است که بدون داشتن هیچ پردیس دانشجویی و فقط با اتکا به فروش علم و فناوری کسب درآمد کرده‌اند. دانشگاه تفرش، دانشگاه شاهد، دانشگاه دامغان و دانشگاه هنر از مهم‌ترین این دانشگاه‌ها هستند.

با توجه به گسترش تحریم‌ها به نظر می‌رسد که دانشگاه‌ها برنامه دارند تا با استفاده از استراتژی‌های مختلف درآمدزایی کنند. یکی از این استراتژی‌ها ارتباط دانشگاه با صنعت است. ایجاد فناوری هم روش دیگری است. به‌خاطر شدت تحریم‌ها صنعت نیازمند تجهیزاتی است که دانش فنی آن در داخل کشور نیست. بنابراین درخواست دانش فنی را به دانشگاه می‌دهد و دانشگاه این دانش را با مطالعه و تحقیق کسب می‌کند و در اختیار صنعت قرار می‌دهد.

در سال‌های اخیر شرکت‌های دانش بنیان دانشگاهی هم برای آن‌ها درآمدزایی کرده‌اند. به دلیل اینکه فناوری در بیرون دانشگاه بازار خوبی دارد، دانشگاه‌ها شرکت دانش‌بنیان ایجاد کرده‌اند. با توجه به اینکه دانشگاه دراین شرکت سهام دارد، به صورت مستقیم از سود فروش محصول، درآمد‌زایی می‌کند. کاهش درآمد از پردیس‌های دانشگاهی حاکی از موفقیت دانشگاه‌ها در پولسازی علمی است. همه این درون‌زایی‌های علمی از برکات تحریم‌های ظالمانه و اتکا به منابع درونی است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار