کد خبر: 981539
تعداد نظرات: ۷ نظر
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۸
سرمقاله مدیرمسئول
دکتر عبدالله گنجی
هنوز دلایل تلفات انسانی اغتشاشات آبان‌ماه از سوی مراکز رسمی به‌درستی باز نشده است، اما ده‌ها رقم متفاوت از تعداد کشته‌ها ازسوی جریانات معاند، رسانه‌ها و شخصیت‌های غربی عنوان شده است. رئیس‌جمهور امریکا که به قول رسانه‌های امریکایی ۴۵ دروغ در یک سخنرانی می‌گوید، این عدد را هزاران تن اعلام کرد و منافقین نیز در پوستین سازمان حقوق بشر تاکنون ده‌ها رقم متفاوت را اعلام نموده‌اند. اما آنچه محتمل است اینکه کشته‌های اغتشاشات اخیر بیشتر از اغتشاشات دی ۹۶ و فتنه ۱۳۸۸ است و هر روز که می‌گذرد، ابعاد پیچیده‌ای از چرایی آن به‌دست می‌آید. لازم است مراکز رسمی حاکمیت به این موضوع وارد شوند و با ملت سخن بگویند وگرنه روایت‌های توأم با حقد و کینه تاریخ را طور دیگری روایت خواهد کرد. هیچ بعید نیست نسل‌های آینده بخوانند که «افرادی از ملت برای اعتراض به قیمت بنزین به خیابان‌ها آمدند و قوه قهریه حاکمیت بدون هیچ دلیل و بدون صبر و تحمل همه را به رگبار بست و نابود کرد».

سکوت اکنون دستگاه‌های رسمی حاکمیت نسبت به این موضوع همانقدر به مظلومیت نظام نوپای ما می‌افزاید که دشمنی‌های خباثت‌آلود و بدون اخلاق می‌افزاید. اما اگر کشته‌های اغتشاشات اخیر بیشتر از حوادث قبل است –که ظاهراً اینگونه است- علت چیست؟ اگر نظام جمهوری اسلامی ملتش را برای بقای خود می‌کشد، چرا در ۳‌هزار تجمع اعتراضی سال ۱۳۹۷ یا ۳۸۰۰ تجمع اعتراضی سال ۹۶ این کار را نکرده است؟ چرا در روز دانشجو امسال که صد‌ها مراسم برگزار و شعار‌های تند و ساختارشکنی هم داده شد، از دماغ کسی خونی نیامد؟ در نقطه مقابل، آیا اصلاً می‌توان گفت جمهوری اسلامی ایران تاکنون یک مشکل خود را بدون حضور مردم حل کرده باشد؟ حتماً جواب خیر است.

با این مقدمه می‌توان علل رشد تلفات انسانی اغتشاشات اخیر را که شبیه سال ۱۳۶۰ است، برای مردم گفت، زیرا مردم ایران تلخی صداقت را دوست دارند. همان‌گونه که نگارنده در دو یادداشت پس از اغتشاشات نوشته است، اکثر معترضان افرادی بی‌مسئله بودند، اما در یک شهر دو الی پنج نفر مدیریت صحنه را به دست می‌گرفتند و مسیر حرکت فیزیکی و مسیر شعار‌ها را عوض می‌کردند. طراحی و هدایت‌گری آنان دقیق و حساب‌شده بوده است. همگان می‌دانند که پلیس در شورش‌های اجتماعی بدون سلاح گرم به میدان می‌آید، اما مراکز نیروی انتظامی به صورت مسلح آماده دفاع از مراکز خود هستند. بسیج و سپاه نیز در خیابان بدون سلاح هستند، اما در مراکزشان سلاح وجود دارد و هنگام حمله به مراکز از سلاح استفاده می‌کنند. طراحانی که «راهبرد حداکثر کشته‌سازی» را برگزیده بودند از این قاعده آگاه بودند و از آن بهره برده‌اند.

۱- تعدادی از تلفات انسانی اغتشاشات اخیر مقابل مقر‌های نظامی و انتظامی است. در سال ۱۳۸۸ نیز بخشی از تلفات مقابل دو حوزه بسیج که ده‌ها سلاح در آن بود اتفاق افتاد. در سال ۱۳۹۶ نیز چندین نفر در حمله به کلانتری قهدریجان جان باختند. اما متأسفانه امسال حمله به این مراکز بالای ۸۰ مورد گزارش شده است.

افرادی که درون مقر نظامی حضور دارند و هجوم آورنده را می‌بینند، ابتدا هشدار زبانی، دوم تیر هوایی و در مرحله سوم احساس خطر نسبت به مقر و جان خود آن‌ها را به سمت شلیک می‌برد. مدیریت‌کنندگان صحنه اغتشاش با علم به این موضوع جوانان را به سمت این مراکز هدایت کردند تا راهبرد کشته‌سازی را رقم بزنند.

۲- علت دوم تلفات انسانی، حمله به آمبولانس‌ها و اورژانس‌هاست. طبق اعلام رسمی وزارت بهداشت ۱۴۲ آمبولانس نابود شده یا آسیب دیده‌اند و ۵۰ مرکز اورژانس نیز تخریب شده است. آمبولانس در فرهنگ جهانی حرمت دارد، چرا این حرمت برای اولین‌بار در ایران نقض می‌شود؟ دو علت اصلی برای آن می‌توان متصور بود؛ اول اینکه حمله به آمبولانس‌ها و اورژانس‌ها با هدف پیشگیری از درمان مجروحان صورت گرفته است تا از این طریق تعداد کشته‌ها افزایش یابد. علت دوم وجود عناصر میدان‌دار و مسئله‌دار در بین زخمی‌ها بوده است که یا در آمبولانس یا در اورژانس بوده‌اند و می‌دانستند که پس از بهبودی اولیه ممکن است در تور نیرو‌های قضایی- امنیتی گرفتار شوند؛ بنابراین ر‌هایی افراد مسئله‌دار علت دوم این حملات است. غیر این چه عاملی می‌تواند حمله به آمبولانس را توجیه کند؟

۳- در چندین شهر از جمله در خوزستان جنگ مسلحانه بوده است و نیرو‌های نظامی و امنیتی با تیر مستقیم مورد هدف قرار گرفته‌اند و از قضا تلفات نیرو‌های حاکمیت نیز در این اغتشاشات بی‌سابقه است. نمونه آن بعد از سال ۱۳۶۰ تاکنون اتفاق نیفتاده است که خود سندی بر خشن بودن برخورد از طرف مقابل و نبود اعتراض معمولی است.

۴- تعداد بیشتری از کشته‌شدگان با سلاح‌های کوچک ضعیف کشته شده‌اند که نشان می‌دهد در شلوغی و ازدحام از فاصله بسیار نزدیک ترور شده‌اند و حتی فشنگ از آن‌طرف بدن خارج نشده است. دبیر شورای عالی امنیت ملی در سفر به شهریار رسماً اعلام کرد که «۸۵ درصد افراد کشته‌شده شهر‌های اطراف تهران بی‌گناه هستند و اصلاً در صحنه اغتشاشات حضور نداشته‌اند» و به همین دلیل نیز رهبری با تحت پوشش بنیاد شهید قرار گرفتن خانواده‌های آنان موافقت کردند. قطعاً رهبری اجازه این کار را برای ضدانقلاب نشان‌دار نمی‌دهند. نتیجه می‌گیریم که هدفگذاری و برنامه‌ریزی برای حداکثر‌سازی کشته‌ها بوده است تا چهره نظام را در داخل و خارج مخدوش نمایند.

حال سؤال اساسی که باقی می‌ماند این است که سیستم‌های امنیتی ما احتمالاً از وجود چنین راهبردی اطلاع نداشته‌اند که اگر داشتند تاکتیک‌های مواجهه میدانی متفاوت می‌شد و اجازه داده نمی‌شد دشمن بتواند پازل خود را از عمل متقابل ما تکمیل نماید. این موضوع قابل بررسی عمیق و دقیق است. اگرچه ممکن است در فردای این نوشته گفته شود اطلاع حاصل شده بود، اما راه دیگری غیر از آنچه انجام شد وجود نداشت.
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۷
قاسم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
9
6
جناب گنجی اولا اغتشاشات نبود و اعتراضات بود. دوم وقتی که وزیر کشور امار کشته شده ها و زخمی ها و بازداشتی ها را نمیگوید شما از کجا این همه امار داده اید؟
حداقل جناب گنجی اول برو فیلم های تخریبات بانک ها و موسسات را ببین بعد دست به قلم شو.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
تخریبات بانک ها و موسسات که اعتراض نیست
در کشوری مثل آمریکا پلیس با تیر مستقیم جواب این حرکات را میدهد
Arvin
| United Kingdom
۰۴:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
نمیدونم از نظر جنابعالی به اغتشاش چی میگن !
سارا نامداری
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
4
1
وقتی همه ی درهای اعتراض بسته است، وقتی دادستان کشور می گوید اگر اعتراض دارید نامه بنویسید و از طریق صدا و سیما اعتراض کنید یعنی کسی حق ندارد به خیابان بیاید باید انتظار چنین حوادثی را نیز داشت.
نیکان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
0
0
جناب آقای گنجی ، مدیر مسئول محترم " جوان انلاین "

سلام

سرمقاله مورخ 980922 شما را خواندم . نقد من به این متن ، بشرح زیر است و اگر شما حاضر باشید مایلم بطور حضوری نیز باهم در این مورد صحبت کنیم . امیدوارم خودتان این نقد را با تامل بخوانید و اجازه ی انتشار این نقد برای خوانندگانتان نیز داده شود .

بنظر میرسد حساسیت و نگرانی عمده ی شما در این نوشتار ، اعلام مظلومیت " نظام " و رد ادعای مخالفان در مورد تعداد کشته شدگان باشد .

نخست اینکه تعداد هموطنان کشته شده ، هر تعدادی که بوده است اهمیت دارد هر چند البته مشخص است زیادتر از دفعات قبل است ، بنظر من بحث مهم فقط تعداد کشته شدگان نیست بلکه مشخص کردن چگونگی کشته شدن هریک از انها مهم است که نشان خواهد داد که افراد تصمیم گیرنده و اقدام کننده ، و نه کل نظام ، در مقابل شرایط پیش امده ، بدرستی عمل کرده اند یا خیر ، و نقش عوامل خارجی چگونه و چقدر بوده است .

از شما بعنوان یک هموطن و بالاتر از ان بعنوان یک انسان ، خواهان ان بوده و هستم که از کشته شدن تک تک انسانها ناراحت و نگران باشید و برای همین نسبت به علل کشته شدن هر یک از انها پیگیر باشید و به سهم خود در رسانه ای که در اختیار دارید برای احقاق حقوق بازماندگان این افراد ، و نیز جلوگیری از تکرار چنین اسیبهایی تلاش کنید .

درباره ی سال 96 ابتدا ادعا کرده اید که کشته ای نداشته است که درست نیست و البته در چند خط بعد در باره کشته شدگان کلانتری قهدر یجان در سال 96 نوشته اید.


سوال دیگر اینست که چرا اگر فرض کنیم که فقط عوامل خارجی باعث کشته شدن این تعداد از هموطنان بوده اند ، انها توانسته اند طرح خود را ، انهم در عرض چند روز اجرا کنند ؟ ولی نیروهای بسیار و توانمند کشور ، نتوانسته اند ان را خنثی کنند ؟

آیا در هنگام حضور برخی افراد ( چه معترض بدانیم و چه اغتشاش گر ) در اطراف محلهای نظامی ، نیروهای امنیتی حاضر در محل ، مجازند صرفا به دلیل ترس درونی خود ، اقدام به شلیک کنند انهم مستقیم و انهم به نواحی از بدن افراد کنند که مننجر به مرگ انها میشود ؟ یا اینکه تیراندازی شرایط و مراحلی دارد که باید رعایت شود ؟ ایا نیروهای امنیتی حاضر در محل نباید اقدامات لازم برای پرهیز از تیراندازی به افراد را با احتیاط زیاد ، مراعات کنند ؟

ایا شما اطلاعات موثق دارید که برای تخلیه سلاح به مراکز نظامی و امنیتی حمله شده است ؟ آیا حداقل در برخی موارد موضوع این نبوده است که صرفا افرادی در نزدیک محل نظامی و امنیتی تجمع کرده و شعار داده اند ، در اینصورت ایا این عمل انها ، برای نیروهای حاضر مجوز شلیک محسوب میشود ؟

هنوز اینکه بابت اینکه هر یک از افراد ، چطور و توسط چه کسی و در چه شرایطی کشته شده اند گزارش مستندی ارائه نشده است و حدسیات یا خبرهای تایید نشده ، نمیتواند ملاک داوری قرار گیرد . برای همین ضرورت دارد تا کمیته ای بیطرف این موضوع را بررسی کند تا خطاها و یا جرایم هر یک از طرفین موضوع را ، بدون جانبداری رسیدگی و گزارش کند .

بعلاوه ، تا انجا که من میدانم هنوز علل و عوامل مرگ افراد ، رسما مشخص نشده و در محکمه ای به شکایت بازماندگان انها رسیدگی نشده است . در حالیکه بازماندگان حق دارند درخواست رسیدگی قضایی کنند و فقط بازماندگان هستند که پس از تعیین مجرمان ، حق دارند تعیین کنند که خواهان مجازات امرین و عاملین هستند یا اینکه از مجازات انها ، صرفنظر میکنند و به گرفتن دیه بسنده میکنند .
سوال دیگر اینکه آیا توسط مقامات رسمی یا قضایی از این بازماندگان برای طرح شکایت و رسیدگی به ان ، دعوت شده است ؟ و اگر شکایتی مطرح شده است چرا هنوز تا این تاریخ کسی نمیداند در کدام شهرها بوده و یا در چه مرحله ای است ؟

در پناه حق باشید

980925 دباغ
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
0
0
آقای حضرتی فکر کردی ما بچه عوام هستیم مثل رای گیری انتخابات چشم بسته امثال شماها رای بدهیم
ندا
|
United States
|
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۸
0
1
کاملا درست است من در آمریکا هستم اصلا کسی چنین کاری کند یا جایی را آتش بزند پلیس بدون تردیدش شلیک میکند
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار