کد خبر: 983086
تاریخ انتشار: ۰۳ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۳
«محمدرضا کائینی» منتشر کرد
اگر نیاز دهه‌های اخیر ما، نظریه پردازی برمبنای فقه جامعه گرا باشد که هست، سوگمندانه باید گفت که سال گذشته در چنین روزهایی، این مهم یکی از متولیان نامدار و توانمند خویش را از دست داد!
سرویس تاریخ جوان آنلاین: محمدرضا کائینی، دبیر سرویس تاریخ روزنامه جوان، بمناسبت سالروز درگذشت «آیت الله هاشمی شاهرودی»، در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
 
اگر نیاز دهه‌های اخیر ما، نظریه پردازی برمبنای فقه جامعه گرا باشد که هست، سوگمندانه باید گفت که سال گذشته در چنین روزهایی، این مهم یکی از متولیان نامدار و توانمند خویش را از دست داد! زنده یاد آیت الله سیدمحمودهاشمی شاهرودی به تبعیت از استادش شهید آیت الله سید محمد باقر صدر و نیز به شهادت آثار نشر یافته از سوی موسسه تحت اشرافش، حتی به احکام فردی نیز، وجاهتی اجتماعی می‌بخشید و بر این باور بود که نتیجه آن، باید در فرآیند‌های جمعی عیان شود. اما وی چگونه به چنین باوری رسیده بود؟

سید محمود هاشمی شاهرودی فرزند آیت الله سیدعلی هاشمی شاهرودی بود که در محافل علمی نجف پرآوازه، اما در جوانی بدرود حیات گفته بود. او در نوجوانی، از طریق مرحوم حجت الاسلام والمسلمین سید نورالدین اشکوری به محفل علمی شهید صدر راه یافت و دوازده سال از آن بهره گرفت. درمیان شاگردان نامدار صدر، تنها میتوان هاشمی شاهرودی را برکشیده و میراث دار وی دانست، چه اینکه چهره‌هایی چون: آیات سیدکاظم حائری و سید محمدباقر حکیم و... الخ، اگرچه در عداد ملازمان علمی استاد بودند، اما بخشی از هویت علمی خویش را از دیگر محافل درسی نجف برگرفتند. با این همه شاهرودی تا سالیان سال، از بیان خاطرات و تحلیل‌های خویش از استاد پرهیز داشت و صاحب این قلم، چه والذاریاتی کشید تا توانست رضایت وی را برای یک مصاحبه طولانی با ماهنامه "شاهد یاران" ویژنامه شهید صدر جلب نماید، گفت وگویی که در عداد اسناد تاریخی زندگی آن مرحوم به شمار می‌رود.

اعتقاد به فقه اجتماعی، در عرصه عمل نیز او را درگیر فعالیت‌های سیاسی کرد. وی با توصیه و تاکید آیت الله صدر در درس امام خمینی در نجف شرکت می‌کرد و از مستشکلان آن بود. در آن دوره، او و همگنانش اگر چه آقای صدر را اعلم می‌دانستند، اما نهایتا برای توفیق تجربه انقلاب و نظام اسلامی ایران، هم داستان شدند. آیت الله صدر به فاصله اندکی پس از پیروزی انقلاب، شاگرد نامدار خویش را به عنوان رابط خود با متولیان نظام نوپای اسلامی به ایران فرستاد و همین امر، برای استاد وشاگرد دردسر ساز شد! حکومت صدام که از قبل به هاشمیِ جوان مظنون و در یک نوبت نیز او را به حبس و شکنجه کشانده بود، حالا دیگر می‌دانست که حضور وی در ایران چه مفهومی دارد و ازهمان سربند، فشار خود را بر استاد وی افزود و به فاصله ای، برادران او را دستگیر و اعدام کرد! در طول سالیان حاکمیت صدام، تیم‌های فراوانی از سوی استخبارات وی برای ترور آیت الله شاهرودی به ایران گسیل گشت که خود نمادی از حساسیت دیکتاتور عراق بر این شخصیت علمی و سیاسی به شمار می‌رفت. خدایش رحمت کند.

پ.ن: تصویر آمده، مربوط به حاشیه گفت و شنودی است که ذکر آن در فوق آمد. محل آن، نمازخانه وقت قوه قضائیه است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار