کد خبر: 989233
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۷
عربستان و امارات مانع صدور بیانیه صریح ۵۷ عضو سازمان همکاری اسلامی علیه معامله قرن شدند
سازمان همکاری اسلامی یک نشست فوق‌العاده برای بررسی طرح «معامله قرن» برگزار کرد؛ نشستی که در جده برگزار شد و عربستان با صادر نکردن رواید، مانع حضور ایران در آن شد. در پایان این نشست بیانیه‌ای در مخالفت با طرح امریکایی معامله قرن صادر شد، اما عربستان و امارات با موضع‌گیری‌های کلی، از مخالفت با معامله قرن خودداری کردند.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: به گزارش «جوان»، جلسه فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی دیروز در سطح وزرای امور خارجه، برای بررسی طرح به اصطلاح صلح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، در شهر جده عربستان سعودی برگزار شد، ولی به گفته عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، صادر نشدن روادید از سوی میزبان نشست، یعنی عربستان، مانع از حضور هیئت ایرانی شد. موسوی گفته که دولت ریاض حوالی نیمه شب دیروز با ارسال پیامی، از امکان صدور ویزا برای هیئت ایرانی خبر داده است.

نتیجه نشست دیروز جده، ظاهراً صدور یک بیانیه مشترک بوده که البته متن کامل آن هنوز منتشر نشده، ولی در بخش‌های منتشر شده از متن این بیانیه که خبرگزاری‌ها منتشر کرده‌اند، هیچ عبارتی درباره محکومیت طرح معامله قرن دیده نمی‌شود. بر اساس گزارش شبکه الجزیره، در پایان نشست فوق‌العاده ۵۷ کشور اسلامی که به درخواست تشکیلات خودگردان برگزار شد، بیانیه‌ای صادر شده که «از همه دولت‌های عضو می‌خواهد وارد تعامل با این طرح نشده یا به هر شکلی با دولت امریکا در اجرای آن همکاری نکنند.» در این بیانیه تأکید شده است: «(معامله قرن) حقوق حداقلی و آمال مردم فلسطین را برآورده نمی‌کند.» یوسف احمد العثیمن، در نشست افتتاح نشست جده، گفت که هر راه‌حلی برای مسئله فلسطین «بایستی بر پایه تشکیل یک دولت دارای حاکمیت و به لحاظ جغرافیایی، یکپارچه فلسطینی به پایتختی قدس شرقی مبتنی باشد.» احمد داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در این نشست طرح معامله قرن را به باد انتقاد گرفت و گفت که این طرح برای «مشروعیت‌بخشی به اشغالگری اسرائیل و ضمیمه‌سازی بیت‌المقدس و کرانه باختری است.»‌او با رد هرگونه امکان مذاکره بر سر این طرح، آن را «مجوز فروش فلسطین» خواند که شامل «مطالبات دیکته شده اسرائیل به امریکا» است. داوود اوغلو گفت: «این طرح (معامله قرن) مقابل همه پارامتر‌های بین‌المللی درباره حل و فصل عادلانه، جامع و پایدار مسئله فلسطین، به خصوص (مسئله) مرزها، شهرک‌سازی ها، وضعیت بیت المقدس و آوارگان است.»

موضع ریاض و ابوظبی
با و جود موضع قاطع وزیر خارجه ترکیه، فیصل بن فرهان، وزیر خارجه عربستان بدون اشاره مستقیم به معامله قرن، گفت که ریاض از راه‌حل جامعی حمایت می‌کند که «متضمن حقوق مردم فلسطین برای ایجاد دولتی در بیت‌المقدس شرقی به عنوان پایتخت آن باشد.» انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات نیز در سخنانی کلی بر حمایت تاریخی و دائمی امارات از قضیه فلسطین و حقوق مشروع این کشور تأکید کرد. یک روز پس از این نشست، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، از عربستان به خاطر سکوت در قبال طرح صلح امریکا موسوم به «معامله قرن» انتقاد کرده بود که انور قرقاش آن را مداخله در امور کشور‌های عربی خوانده بود. او در توئیتر نوشت: «مسئولان ترک کلمات و ادبیاتی را در سخنان‌شان به کار می‌گیرند که سعی می‌کنند با آن بر واقعیت سرپوش بگذارند؛ واقعیتی که قابل پنهان کردن نیست. واقعیت این است که ترکیه در امور کشور‌های عربی مداخله می‌کند و توهم و خیال بازگرداندن استعماری را دارد که زمان آن به اتمام رسیده است.»

ریاض مالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین در سخنرانی خود در افتتاحیه نشست جده گفت که طرح امریکا تدابیر الحاق اراضی فلسطینی به اسرائیل و لغو قدس به عنوان پایتخت فلسطین را مشروعیت می‌بخشد و مانع از تمامیت ارضی فلسطین به بهانه امنیت می‌شود. مالکی اضافه کرد: این طرح به اشغالگری اصلاً اشاره نمی‌کند بلکه آن را به نوعی ترویج می‌کند، این معامله قدس را پایتخت یکپارچه اسرائیل قرار می‌دهد و مسجد‌الاقصی را به لحاظ دینی و مکانی تقسیم می‌کند. مالکی افزود: تلاش‌های بی‌سابقه‌ای در انکار حقوق ملت فلسطین صورت گرفته است. وی با تأکید بر اینکه اجماعی عربی در رد معامله قرن وجود دارد، از کشور‌های اسلامی خواست طرح امریکا را رد کرده و با آن به هیچ نحو تعامل نکنند.

عباس: فلسطین ۶ بخش می‌شود
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفته که طرح معامله قرن موجب تقسیم کشور فلسطین به شش بخش می‌شود. محمود عباس که دیروز در نشست هفتگی کابینه دولت فلسطین سخن می‌گفت، تأکید کرد که طرح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا تنها ۶ درصد از اراضی کرانه باختری و غزه را به فلسطینیان می‌دهد و این طرح به معنای تقسیم کشور فلسطین به شش بخش است. وی با بیان اینکه جهان عرب یک صدا در مقابل طرح معامله قرن ایستاده است، افزود: با میانجیگری امریکا مخالفت کردیم و این کشور به تنهایی در روند صلح حضور نخواهد داشت. با غیاب امریکا به توافقنامه اسلو دست یافتیم و با حضور این کشور هیچ توافقی حاصل نمی‌شود. عباس با بیان اینکه «ما خواستار ۲۲ درصد از فلسطین تاریخی هستیم» گفت: فرصتی واقعی برای به دست آوردن حق خود به ما بدهید. معامله‌ای را که باعث تضعیف حقوق مردم فلسطین شود، نخواهیم پذیرفت. این در حالی است که جارد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا که مجری اصلی طرح معامله قرن است، در گفتگو با شبکه خبری سی‌ان‌ان با حمایت از آن گفت تا زمانی که فلسطینی‌ها به شروط تعیین شده در طرح صلح ارائه شده از سوی دونالد ترامپ پایبند نباشند، اسرائیل نباید «ریسک به رسمیت شناختن آنها» به عنوان یک کشور را بپذیرد. کوشنر ادامه داد: «از فلسطینی‌ها انتظار می‌رود پیش از تشکیل یک کشور، مطبوعات و انتخابات آزاد، آزادی بیان، دستگاه قضایی مستقل و سیستم پولی قدرتمندی داشته باشند.»

افزایش احتمال درگیری در غزه
پایگاه خبری عبری زبان دبکا که با نهاد‌های امنیتی اسرائیلی ارتباط نزدیکی دارد گزارش کرد جنبش حماس در پیامی به مقامات مصری خواستار صدور مجوز‌های لازم برای ورود رهبران حماس به ویژه هنیه، رئیس دفتر سیاسی این جنبش به غزه شدند. مصر پس از سفر اسماعیل هنیه به ایران اجازه ورود به خاک این کشور را به وی نمی‌دهد و تأکید دارد این اقدام هنیه در مخالفت آشکار با توافقات امضا شده میان طرفین در مورد عدم ورود به تهران بوده است. منابع صهیونیستی گفته‌اند جنبش حماس در پیامی به مصر تأکید کرده در صورت عدم صدور مجوز‌های لازم برای ورود هنیه به غزه موشک‌باران اراضی اشغالی را از سر خواهد گرفت. روزنامه صهیونیستی معاریو نیز گزارش کرده که ارزیابی‌های منابع امنیتی اسرائیلی بیانگر آن است که اسرائیل و حماس به دلیل ادامه حملات موشکی به اراضی اشغالی با وجود گذشت بیش از دو ماه از ترور بهاء ابوالعطا، فرمانده جهاد اسلامی به یک درگیری نظامی جدید نزدیک می‌شوند. روزنامه معاریو تأکید کرد غزه در ماه آینده و همزمان با برگزاری انتخابات کنست اسرائیل آمادگی کامل دارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار