کد خبر: 992968
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۴:۵۹
گفت‌وگوی «جوان» با محمد فنایی پیشکسوت و کارشناس داوری درخصوص اتفاقات بازی سپاهان و پرسپولیس
در ایران ناظران دستشان خیلی باز نیست و مدام باید با بالا تماس بگیرند، اما ناظر خارجی یک بار حرفش را می‌زند و همه موظف به اجرا هستند. ناظران داوری و فدراسیون در این بازی بار‌ها طی تماس‌هایی تلاش به برگزاری بازی داشتند، اما دست آخر با عدم حضور تیم میزبان این اتفاق رخ نداد
دنیا حیدری
سرويس ورزشی جوان آنلاين: فوتبال ایران کلکسیونی از اتفاقات و رخداد‌های عجیب و غریبی است که شاید به ندرت بتوان نمونه آن را در اقصی نقاط دنیا یافت. اتفاقات تأسفباری که نشان از عدم مدیریت درست است و بی‌قانونی همه‌گیری که هرج و مرج عجیب و غیرقابل باوری را به دنبال داشته است. یکی از آن نمونه‌های جالب توجه این بی‌قانونی، عصر یک‌شنبه در ورزشگاه نقش جهان اصفهان رقم خورد که با حضور نیافتن سپاهان (تیم میزبان) در زمین بازی برابر پرسپولیس لغو شد تا شاهد یکی دیگر از بی‌قانونی‌ها در فوتبال هرکی به هرکی ایران باشیم. هرچند پنج‌شنبه شب و پس از کش و قوس‌های فراوان کمیته انضباطی رأی به پیروزی ۳ بر صفر پرسپولیس داد، اما هنوز ماجرا تمام نشده و به احتمال زیاد سپاهانی‌ها حالا کار را به کمیته استیناف می‌کشانند تا هر طور شده قانون گریزی خود را توجیه کنند. «جوان» در گفت‌وگوی اختصاصی با محمد فنایی، پیشکسوت پرافتخار داوری ایران علل بروز این اتفاقات را در فوتبال کشورمان بررسی می‌کند.

لغو بازی سپاهان- پرسپولیس به دلیل عدم حضور تیم میزبان در زمین بازی یکی از اتفاقات نادر فوتبال ایران بود. فکر می‌کنید دلیل رخ دادن چنین اتفاقاتی در فوتبال ایران چیست؟
اینکه ما در ایران قوانین را خوب اجرا نمی‌کنیم درست است که گاهی اتفاقات به شکلی است که از دست فوتبال خارج می‌شود و در حال حاضر نیز جامعه به دلیل شیوع بیماری کرونا در شرایط خاصی قرار گرفته که تصمیم‌گیری‌های خاصی را به دنبال داشته است، اما در خصوص این بازی خاص هم درصد بالای اتفاقات به دلیل بی‌برنامگی مسئولان فوتبال بود.

یعنی سپاهان در این اتفاق مقصر نبود؟
قبل از یافتن مقصر باید مسئله همه‌جانبه بررسی شود. در شرایط خاص، معمولاً تصمیم‌گیری‌ها دو، سه روز قبل به تیم‌ها اعلام می‌شود. مثلاً در خصوص لغو بازی‌ها. دراین مورد فدراسیون با در نظر گرفتن مسائل مربوط به تیم ملی، تصمیم به برگزاری بازی بدون تماشاگر گرفت آن‌هم نه چند روز قبل، بلکه در شب بازی و در حالی‌که بلیت‌فروشی هم شده بود و عجیب نیست که تیم میزبان برای استفاده از امتیاز میزبانی آن‌هم در چنین بازی حساسی در پی لغو بازی باشد و بخواهد در زمان دیگری برابر پرسپولیس به میدان برود. درست است که دیگر تیم‌ها نیز شرایط مشابهی را تجربه کردند. مثلاً شهرخودرو با همین شرایط با نفت مسجد سلیمان و استقلال با ذوب آهن بازی کرد، اما مصاف سپاهان- پرسپولیس یک بازی سرنوشت‌ساز بود و فینالی که می‌توانست تا حد زیادی سرنوشت تیم قهرمان را مشخص کند.

با این وجود، اما مسئله تمرد از قانون مطرح است آن‌هم در شرایطی که تیم حریف در زمین مسابقه حاضر می‌شود دیگر تلاش برای لغو بازی آن‌هم به این شکل خیلی منطقی به نظر نمی‌رسد.
بله، پرسپولیس به اصفهان رفته بود، جلسه هماهنگی برگزار و در آن جلسه نیز مطرح شده بود که بازی باید بدون تماشاگر برگزار شود. بدون شک این تصمیم حق میزبانی همه تیم‌ها را ضایع می‌کند، اما گاهی شرایط از دست ما خارج است. کما اینکه استقلال و شهرخودرو هم با همین شرایط به میدان رفتند. هرچند شاید آن‌ها هم اگر نتیجه را واگذار می‌کردند به این مسئله معترض می‌شدند.

اعتراض، اما با عدم تمکین قانون و نرفتن به زمین تفاوت دارد، اینطور نیست؟
باید قبول کنیم که اصفهان یک قطب فوتبال است و وقتی بلیت‌فروشی هم می‌شود به سادگی حاضر نیست از خیر استفاده از حق میزبانی خود بگذرد و به دنبال گرفتن امتیاز از این بازی است. قلعه‌نویی هم مربی پرافتخاری است که وقتی کار گره می‌خورد از توانمندی‌های خود با توجه به سوابق زیاد و تجربیاتی که دارد استفاده می‌کند. پس کاملاً طبیعی است که هواداران فشار بیاورند که البته مسئله با حضور یگان ویژه حل شد تا راه برای رفتن تیم به ورزشگاه باز شود. هرچند جایی خواندم فرمانده یگان انتظامی گفته بود مشکلی برای خروج تیم نبود.

پس در چنین مواردی کمیته انضباطی تصمیم گیرنده است؟
هیچ کس اجازه و حق اعلام نتیجه را ندارد. نماینده فدراسیون و تشکیلات داوری هم نمی‌توانند به تیم بگویند شما بروید داخل رختکن بازی ۳ برصفر به نفع شما شده است. همه چیز باید گزارش شود. گزارش خیلی مهم است. نماینده فدراسیون باید در گزارش خود همه اتفاقات رخ داده را قید کند. اینکه فلان تیم که در این مورد پرسپولیس بوده در زمین حاضر شده، تیم داوری هم آمده‌اند، پیش از آن هم طبق تماس‌های گرفته شده و توصیه‌ها از بالا که برگزاری بازی بوده نیم ساعت نیز زمان داده شده تا تیم مورد نظر به زمین بازی بیاید. بعد از آن نیز داور زمانی را در زمین بازی لحاظ کرده که همراه تیم حاضر در میدان صبر کردند. بعد از آن دیگر هیچ کس نمی‌تواند به تیمی که داوران و ناظران به آن گفتند به رختکن بروید خرده بگیرد. دیگر ترکش‌ها به این تیم نمی‌خورد. چون طبق قانون در زمین حاضر شده است. اما تصمیم نهایی را کمیته انضباطی و با توجه به گزارش‌های داده شده می‌گیرد که به دلیل ماده آیین نامه فلان و با توجه به گزارش داور و نماینده فدراسیون این اتفاقات رخ داده و پرونده این را نشان می‌دهد که حکم باید این باشد. حکمی که کمیته انضباطی به‌درستی اعلام کرد و بازی ۳ بر صفر به سود پرسپولیس شد.

یعنی بندی در قانون وجود ندارد که در شرایط عدم حضور یک تیم در زمین بلافاصله بازی سه بر صفر اعلام شود؟
فکر می‌کنید با این فدراسیون ضعیف و سرپرست و تشکیلاتی که دارند توانایی این‌کار وجود داشت؟ ناهماهنگی‌ها در تمام زمینه‌ها بوده، سازمان لیگ هم مشکل داشته و به موقع نتیجه را اعلام نکرده است، متأسفانه آقایان آنقدر قدرت ندارند که قوانین را اجرا کنند. زمانی یک تصمیم بازدارنده گرفته می‌شود که یک قدرت بسیار قوی در کمیته انضباطی داشته باشیم نه اینکه مدام تصمیمات را با فشار‌های وارده عوض کنیم! اما فوتبالی که همه در آن دخالت می‌کنند، از سیاسیون گرفته تا دولت، چه کسی می‌تواند در آن تصمیم بگیرد.

سپاهانی‌ها مدعی شده بودند که در راهرو گرم کرده و منتظر حضور دوباره پرسپولیس و تیم داوری در زمین بودند تا به میدان بروند و، چون این اتفاق رخ نداد در زمین بازی حاضر نشدند.
ببینید، طبق قانون نیم ساعت باید به تیم زمان داده شود. بعد از آن این داور است که طبق شرایط تصمیم می‌گیرد که باز هم زمانی را در نظر بگیرد یا نه. البته می‌توان دقایقی را هم این طرف آن طرف کرد، اما به شرط آنکه شواهد حاکی از تمایل تیم به بازی کردن باشد. تیم داوری وقتی در زمین است یا اعلام می‌کند تیم باید به میدان بیاید، اما حتی تدارکات تیم مقابل هم در کنار زمین دیده نمی‌شود به منزله این است که انصافاً آن تیم قصد بازی نداشته و اینکه تیم در استادیوم و در رختکن بوده یا در راهرو‌ها مشغول گرم کردن بوده است دلیل بر آماده بودن تیم نیست. قانون زمانی اجرا می‌شود (بازی برگزار می‌شود) که تیم در زمین حاضر شود، اما در این بازی شاهد حضور تیم مهمان و تیم داوری در زمین بازی هستیم در حالی که میزبان در زمین حاضر نشده است.

در چنین مواردی اگر ناظر بازی خارجی باشد چه تصمیمی می‌گیرد؟
من در این پست‌ها بودم. در ایران ناظران دستشان خیلی باز نیست و مدام باید با بالا تماس بگیرند، اما ناظر خارجی یک بار حرفش را می‌زند و همه موظف به اجرا هستند. ناظران داوری و فدراسیون در این بازی بار‌ها طی تماس‌هایی تلاش به برگزاری بازی داشتند، اما دست آخر با عدم حضور تیم میزبان این اتفاق رخ نداد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار