کد خبر: 997034
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۸
امریکا به بی‌سابقه‌ترین شکل ممکن برای برداشتن تحریم‌های ایران و دیگر کشور‌هایی که تحریم کرده، تحت فشار قرار گرفته و البته همچنان هم مقاومت می‌کند.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: وزرای خارجه اتحادیه اروپا خواستار فعال شدن معافیت‌های بشردوستانه و تعلیق تحریم‌های یکجانبه علیه ایران، ونزوئلا و کوبا شده‌اند. گروه ۷۷ و چین ائتلافی متشکل از ۱۳۵ کشور یعنی سه‌چهارم اعضای سازمان ملل متحد است که حالا دیگر ۱۳۳ کشور و بر اساس برخی آمار‌ها حدود ۸۰درصد جمعیت دنیا هستند، مصرانه خواستار لغو تحریم‌ها شده‌اند.

ویژگی ابرقدرت بدنهاد (Malign Superpower) که مدت‌هاست محققان سیاست جهانی، آن را مقابل ادعای «ابرقدرت خیرخواه» (Benevolent Superpower) بودن امریکا طرح کرده‌اند، به بهترین شکل ممکن در بحران کرونا ویروس در حال نمایان شدن است. حالا دیگر همه کشور‌های دنیا با صراحت یا تلویح و اشاره به امریکا می‌گویند، خیرخواه بودن پیشکش، لطفاً شر مرسان. البته این نگاه، حالا به داخل امریکا هم رسوخ کرده و به پشت دیوار‌های کاخ سفید هم رسیده است. دیروز صحنه تشویق و کف زدن و استقبال سربازان امریکا از کاپیتان برت کروزیر، فرمانده ناو امریکایی روزولت که به دلیل افشای اطلاعات شیوع کرونا برکنار شد، فقط یک نشانه از روند در حال شکل‌گیری است که معلوم نیست انتهای آن، امریکا را به کجا خواهد رساند. جالب اینکه بعد از این استقبال، ۱۲۰ هزار امریکایی با امضای طوماری، خواستار برگرداندن کاپیتان برت کروزیر شده‌اند. در سطح جهانی اما، تحولات از این هم تندتر پیش می‌رود. با ادامه امتناع امریکا از لغو تحریم‌های یکجانبه علیه کشور هایی، چون ایران، کوبا و ونزوئلا، اتحادیه اروپا نیز به صف کشور‌هایی پیوست که می‌گویند تحریم‌های امریکا باید لغو یا دست‌کم تعلیق شوند. پس از آنکه اتحادیه اروپا روز جمعه اعلام کرد که تحریم‌های خود علیه برخی کشور‌ها از جمله سوریه، لیبی و یمن را کاهش می‌دهد، آرانچا گونزالس لایا، وزیر امور خارجه اسپانیا نیز جمعه شب در یک کنفرانس مطبوعاتی که از راه دور برگزار شد، گفت که موضوع لغو تحریم‌ها که میان وزرای خارجه اتحادیه اروپا در یک کنفرانس ویدئویی برگزار شد مورد بحث قرار گرفته و بر سر آن توافق شده است. گونزالس که به خاطر قرار گرفتن کشورش در مرکز کرونا ویروس، حالا دیگر بیش از دیگران اثر محدودیت‌ها بر مبارزه با کرونا را لمس می‌کند، گفته که تحریم‌های اقتصادی اعمال شده از سوی امریکا بر کشور‌های دیگر «همواره یک ماده قانونی حقوق بشری یا استثنا» دارند که به واسطه آن‌ها تحریم‌ها در مواجهه با یک فوریت حقوق بشری مانند شیوع ویروس کرونای جدید، به تعلیق در می‌آیند. پیش از این، سفیر ایران در بروکسل در نامه‌ای به جوزف بورل کمیسیونر سیاست خارجی اتحادیه اروپا از وزرای خارجه این اتحادیه درخواست کرده بود که در کنار مردم ایران ایستاده و از خواست مشروع آن‌ها برای لغو تحریم‌های امریکا حمایت کنند.

غلامحسین دهقانی در این نامه کمبود تجهیزات مورد نیاز پزشکی برای مقابله با این بیماری را مورد اشاره قرار داده و گفته است: «تعدادی از بهترین پزشکان و پرستاران فعال در خط مقدم مبارزه با این ویروس و همچنین ۳ هزار و ۲۹۴ تن از دیگر هموطنان جان خود را از دست داده و ۵۳هزار تن دیگر نیز به این ویروس آلوده شده‌اند.»‌همچنین «آلینا دوهان» که به تازگی از سوی سازمان ملل متحد به عنوان گزارشگر ویژه این سازمان در امور مربوط به «تأثیرات منفی اقدامات قهری یکجانبه روی بهره‌مندی از حقوق بشر» انتخاب شده از تمامی دولت‌های تحریم‌کننده خواسته همه تحریم‌های یکجانبه خود علیه کشور‌ها را رفع یا دست‌کم تعلیق کنند. کار به جایی رسیده که شورای امنیت سازمان ملل قرار است طی روز‌های آینده نشست فوق‌العاده‌ای را برای بررسی را‌ه‌های مقابله با شیوع کرونا برگزار می‌کند که احتمالاً بحث تحریم‌ها نیز در آن مطرح خواهد شد.

آتلانتیک با اشاره به افزایش فشار‌ها بر دولت ترامپ نوشته که اعضای کنگره، رهبران جهان، سازمان‌های بین‌المللی، روزنامه‌نگاران و فعالان جامعه مدنی از دولت ترامپ خواستار لغو تحریم‌ها علیه ایران، حداقل به طور موقت هستند. به نوشته آتلانتیک، دولت‌های قبلی ایالات متحده، باراک اوباما و جورج دبلیو بوش، هر دو به طور موقت تحریم‌های ایران را در مواقع بحران پس از وقوع زمین لرزه در این کشور کاهش دادند.

موازی با این فشار‌های بی‌سابقه، خبرگزاری فرانسه گزارش کرد که گروه ۷۷ و چین در بیانیه‌ای که به طور ضمنی خطاب به امریکاست، اعلام کرده که اقدامات یکجانبه و قهری اقتصادی، تأثیری منفی بر ظرفیت کشور‌ها در پاسخ مناسب [به شیوع کرونا]خواهد داشت. این گروه که بعد از بنیانگذاری ۷۷ کشور در جون ۱۹۶۶ اکنون ۱۳۵ کشور در آن عضویت دارند، هشدار داده که این تحریم‌ها بر دسترسی کشور‌های تحت تحریم به تجهیزات و امکانات پزشکی و اقدامات درمانی آن‌ها برای مردم‌شان تأثیر می‌گذارد. این بیانیه می‌گوید: «ما از جامعه بین‌الملل می‌خواهیم اقداماتی فوری و مؤثر برای جلوگیری از استفاده از اقدامات یکجانبه و قهری اقتصادی علیه کشور‌های در حال توسعه اتخاذ کند.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار