کد خبر: 997532
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردين ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۱
سرانجام مجلس پس از ۴۴ روز تعطیلی، روز گذشته تشکیل جلسه داد. جلسه‌ای که کاملاً درباره کرونا گذشت و علاوه بر این، از حواشی خاص کرونایی هم دور نبود و کاملاً کرونا زده پیش رفت. این میان، تلاش مجلسی‌ها برای فرار از فشار انتقاداتی که به دلیل تعطیلی طولانی مجلس متوجه‌شان شد، مشهود بود. مجلسی که قدر همین ۴۰ روز هم تا پایان خود زمان دارد و روشن نیست که دقیقاً قرار است چه کند!
سرویس سیاسی جوان آنلاین: اولین حاشیه کرونایی مجلس، تشکیل جلسه به ریاست مسعود پزشکیان، نایب رئیس اول بود. علی لاریجانی به دلیل قرنطینه خانگی امکان حضور در مجلس را ندارد. نماینده‌ها هم البته با تأخیر آمدند و نشان دادند پس از ۴۴ روز تعطیلی، باز هم آماده حضور به موقع در مجلس نیستند، اما اعتماد به نفس را از دست نداده و هنوز نیامده، مدعی دولت شدند. دولتی که مدت‌هاست به دلیل برخی تصمیمات و مواضع پیرامون شیوع کرونا در کشور، مورد انتقاد رسانه‌ها و فعالان سیاسی و اجتماعی است، اما تا همین دیروز، خبری از مجلس به عنوان اصلی‌ترین نهاد ناظر بر دولت نبوده است. البته اسدالله عباسی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس هم خبر از مثبت بودن تست کرونای ۲۰ نماینده مجلس داده است. نمایندگان مجلس با ماسک و دستکش در صحن حضور یافتند.

هیچ‌کدام درست نیست!
مجلس در آغاز جلسه علنی دیروز منتظر حضور دولتی‌ها بود تا در مورد شیوع کرونا در کشور به نمایندگان گزارش دهند. حضوری که با تأخیر انجام شد و باب گلایه نایب رئیس مجلس را باز کرد. امیری معاون پارلمانی رئیس جمهور و همتی رئیس جدید جمعیت هلال احمر در جلسه حضور داشتند، اما مجلس منتظر نمکی و رحمانی فضلی و محمدباقر نوبخت، وزرای بهداشت و کشور و رئیس سازمان برنامه و بودجه بود.

مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در ابتدای جلسه گفت که «قرار بود در جلسه امروز وزرا حضور پیدا کنند، اما ساعت هم‌اکنون ۹ و ۳۰ صبح است، اما دولتمردان هنوز در جلسه حضور پیدا نکرده‌اند. خیابان‌ها هم خلوت است.» او سپس خطاب به امیری معاون پارلمانی رئیس‌جمهور ادامه داد: «گویا دولت مسئله حضور در مجلس را جدی نگرفته است، این رفتار دولت به هیچ وجه درست نیست.»

مسعود پزشکیان در بخشی از سخنان خود در مجلس، همچنین به دولت «توصیه» کرد که «نهایتاً هفته آینده برنامه ملی مبارزه با بیماری کرونا را به مجلس ارائه کند.» این در حالی است که حدود دو ماه از آغاز ورود کرونا به ایران می‌گذرد و دولت و سایر نهاد‌ها مشغول رسیدگی امور بوده و هستند و مجلس تازه هم اکنون وارد توصیه به دولت برای ارائه برنامه شده است!

نماینده‌های مجلس هم که نسبت به عدم حضور وزرای بهداشت، کشور و رئیس سازمان برنامه در جلسه علنی معترض بودند و گویا جز شنیدن سخنان دولتی‌ها دستور جلسه‌ای نداشتند، در اقدامی خلاف تأکیدات بهداشتی در این روز‌های کرونایی، مقابل محل هیئت رئیسه تجمع و اعتراض خود را بیان کردند، اما نایب رئیس مجلس در واکنش به انتقادات وکلای ملت از آن‌ها خواست به صندلی‌های خود بازگردند و بنشینند.

تصاویر منتشره از صحن علنی مجلس نشان داد که اگرچه با تعبیه صندلی‌هایی فواصلی بین محل نشستن نمایندگان پیش‌بینی شده و بسیاری از نمایندگان هم مجهز به ماسک و دستکش هستند، اما برخی نمایندگان با اجتماع در محل صندلی وزرای کشور، بهداشت و سازمان برنامه و بودجه فاصله لازم را رعایت نکردند. رئیس جلسه چندین بار رعایت فاصله را به نمایندگان تذکر داد و خطاب به نمایندگان گفت: ظاهراً از فردا باید تدابیر دیگری بیندیشیم.

الیاس حضرتی، نماینده اصلاح طلب هم از خود مجلس انتقاد کرد که «چرا جلسه با تأخیر برگزار شد.» او گفت: «در اداره مملکت باید هر کسی مسئولیت خود را انجام دهد؛ بنابراین گلایه از نخستین اقدام ناقص مجلس داریم که چرا جلسه با تأخیر برگزار شد؟ گلایه از هیئت رئیسه مجلس را مطرح می‌کنم که چرا مجلس تاکنون تعطیل بوده و با تأخیر شروع به کار کرده است؟» البته قرار بود او به عنوان رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، گزارشی از اقدامات اقتصادی دولت ارائه دهد که سخنان سیاسی‌اش به جای چنین گزارشی، موجب اعتراض برخی نمایندگان مجلس شد.

در ادامه جلسه البته نمکی و رحمانی فضلی و نوبخت در صحن علنی حضور یافتند و گزارش و توضیحات خود پیرامون کرونا را به نمایندگان مجلس ارائه دادند. البته باز هم ترک صحن علنی مجلس توسط آنان حاشیه‌ساز شد و روح‌الله بابایی‌صالح نماینده مردم بوئین‌زهرا در مجلس گفت: «چرا دولتمردان انتقادات و پیشنهادات نمایندگان را نشنیده و صحن مجلس را ترک کرده‌اند. هیئت رئیسه باید طوری برنامه‌ریزی می‌کرد که نمایندگان مجلس در حضور دولتمردان اظهارنظر و وزرا حرف‌های آن‌ها را بشنوند نه اینکه دولتمردان حرفشان را بزنند و بلافاصله مجلس را ترک کنند.»

آمار‌های متناقض از ابتلای نمایندگان مجلس به کرونا
آنچنان که نوشتیم، اسدالله عباسی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس، روز گذشته از ابتلای ۵۰ نماینده مجلس به کرونا خبر داد، اما محمد رضا تابش، نماینده اردکان در مجلس گفت که «طی دیروز و امروز از نمایندگان تست کرونا گرفته شده و ممکن است تست ۵۰ نفر آن‌ها مثبت بوده و بعد دیگر جلسه علنی برگزار نشود.»

در ادامه اکبر رنجبرزاده، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی پاسخ داد: «تست کرونای ۱۱ نفر مثبت بوده است.» همچنان آمار دقیقی از تعداد نمایندگانی که مبتلا به کرونا شده‌اند، در دست نیست.

نمایندگان مجلس در نشست دیروز با طرح سه فوریتی اصلاح دو ماده یک و ۱۱۸ آیین‌نامه داخلی مجلس مخالفت کردند. این طرح به منظور برگزاری جلسات صحن و رأ‌ی‌گیری‌ها در قالب تلفیقی و فضای مجازی مطرح شده بود. پیشنهاد دیگر هم حضور شبانه‌روزی نمایندگان مجلس در ساختمان بهارستان برای دو هفته بود که رأی نیاورد. روشن نیست امکان عملی چنین اقدامی فراهم بود یا خیر. از سویی طبیعتاً نمایندگان مجلس هم می‌توانند همچون بسیاری از شاغلین، روز‌ها سرکار بوده و شب به منزل برگردند.

این رأی با قیام و قعود انجام شد، چه آنکه مطابق گفته حاجی دلیگانی «تعدادی از نمایندگان مجلس سیستم در اختیارشان نبوده و تعدادی دیگر هم سیستم‌شان خاموش است و امکان رأی دادن با سیستم را نداشتند.» حاجی دلیگانی گفته بود: «اگر امروز موضوعی در صحن مطرح شود که نیاز به رأی‌گیری داشته باشد امکان رأی‌گیری الکترونیکی وجود ندارد و با قیام باید موافقت یا مخالفت خود را با موضوع اعلام کنند.»

طرح خام مجلس از دستور کار خارج شد
برخی نمایندگان مجلس در روز‌های اخیر خبر از ارائه طرحی سه فوریتی برای تعطیلی و قرنطینه کامل کشور به مدت یک ماه داده بودند؛ طرحی که خامی آن از ابتدا مشهود بود و در اولین جلسه مجلس پس از هفته‌ها تعطیلی، از دستور کار خارج شد. طرح مزبور هیچ پیوستی در حوزه‌های رسانه‌ای و اقتصادی و فرهنگی نداشت.

‌عبدالکریم حسین‌زاده طراح طرح سه فوریتی تعطیلی یک ماهه کشور امروز (سه شنبه ۱۹ فروردین) در جلسه علنی گفت: «برای قرنطینه کشور غفلت چند هفته‌ای کرده‌ایم. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است کشور‌هایی که قرنطینه را جدی نگیرند با موج دوم شیوع کرونا مواجه خواهند شد.»

او ادامه داد: «نباید در کشور قرنطینه هراسی کنیم هر چند می‌دانیم تحریم‌ها بر کشورمان تأثیر گذاشته است. از دولت می‌خواهیم در دوگانه حفظ جان ملت و عدم آسیب‌پذیری اقتصاد کشور، سلامت مردم را دنبال کند.» حسین‌زاده در جملاتی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «شما یک ماه است که درون خود گریه کرده و احساس می‌کنید که باید کاری انجام دهید ولی ما امکان و اختیار مداخله در تصمیمات کشور را نداریم.»

او با بیان اینکه بار‌ها درخواست قرنطینه کردیم افزود: «۸۰ نماینده این طرح سه فوریتی تعطیلی یک ماهه کشور را امضا کرده‌اند؛ ما می‌توانیم از ظرفیت‌های اصل ۷۹ قانون اساسی استفاده کنیم. ما بین دوگانه تست گسترده در کره جنوبی و قرنطینه در چین هیچ کدام را انتخاب نکردیم و در مواجهه با این موضوع سردرگم بودیم. از مجلس فعلی ۴۰ روز باقی‌مانده و ما برای حفظ جان ملت و حفظ جان پرستاران باید کاری انجام دهیم ضمن اینکه با از دست دادن پرستاران نمی‌توانیم فقط احساس تأسف کنیم بلکه باید کاری هم انجام دهیم.»

تعطیلی یک ماهه کشور با ۴ اصل قانون اساسی تناقض دارد
سید علی ادیانی نماینده مردم قائم‌شهر با اشاره به طرح سه فوریتی تعطیلی یک ماهه کشور در تذکر و اخطار قانون اساسی گفت: «طرح سه فوریتی تعطیلی یک ماهه کشور با چهار اصل قانون اساسی تناقض دارد.»

او با اشاره به اصل ۷۹ قانون اساسی افزود: «طبق این اصل دولت فقط می‌تواند طرح تعطیلی کشور را به مجلس بیاورد و به صراحت در این اصل آورده شده که حق آوردن طرح‌های سه‌فوریتی تعطیلی کشور متعلق به دولت است و بر همین اساس باید دولت لایحه دهد و مجلس اصل و زمان آن را تصویب کند ضمن اینکه اگر قوه مجریه خواستار تمدید آن شد باز باید از مجلس کسب اجازه کند.»

نماینده مردم قائم‌شهر در مجلس با اشاره به تناقض طرح سه فوریتی تعطیلی یک ماهه کشور با اصل ۷۵ قانون اساسی خاطرنشان کرد: «چون این طرح موجب بار مالی برای دولت می‌شود طبق اصل ۷۵ قانون اساسی که تصریح کرد: دارد طرح سه فوریتی نباید موجب افزایش یا کاهش منابع اعتباری دولت شود بنابراین این طرح برای دولت هزینه زا است. چرا ما به دنبال قانون‌نویسی هستیم در حالی که شهریور امسال قانون مدیریت بحران به دولت ابلاغ شده و نیازی به این طرح نیست.»

مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این اخطار، آن را وارد دانست و گفت: به نظرم این طرح از نظر قانونی اشکال داشته و ما نباید آن را می‌پذیرفتیم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار