کد خبر: 1003347
تعداد نظرات: ۵ نظر
تاریخ انتشار: ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۱:۳۰
یوز زیبای ایرانی به‌دلیل از بین‌رفتن زیستگاه و همچنین دخالت‌های انسانی در معرض انقراض قرار دارد و تلاش‌های صورت گرفته برای تکثیر این‌گونه جانوری با ارزش تاکنون نتیجه‌بخش نبوده‌است، اما در چند روز گذشته خوشبختانه محیط‌بانی در منطقه خارتوران سمنان توانست از یک یوزپلنگ مادر و توله‌هایش تصویربرداری کند. این اتفاق نادر سناریوی انقراض یوزپلنگ آسیایی ماده را منتفی و امید دوباره‌ای را به حیات‌وحش تزریق می‌کند.
سرویس جامعه جوان آنلاین: گونه‌ای جانوری که تعداد آن کمتر از ۵۰ قلاده در طبیعت باشد گونه انقراض‌یافته تلقی می‌شود و اکنون تعداد یوزپلنگ آسیایی در کشور کمتر از ۵۰ قلاده است. جست‌وجو و تصویربرداری برای یافتن یوز ماده که امکان تولید مثل داشته باشد، امید‌ها را به ناامیدی تبدیل کرده‌بود تا اینکه مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان از رؤیت و تصویربرداری از پنج قلاده یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران خبر داد و اظهار کرد: اهمیت این تصویربرداری از آن جهت است که آخرین گزارش مستند ما از مشاهده یوز‌های ماده در پارک توران به رؤیت تابستان سال گذشته در منطقه چاه‌شیرین برمی‌گشت.

امیر عبدوس افزود: مشاهده نشدن طولانی‌مدت یوز‌های ماده، این دلهره و اضطراب را ایجاد کرده‌بود که با توجه به اینکه یوز‌های تلف‌شده در محور عباس‌آباد میان‌دشت در این هفت، هشت سال همگی ماده بودند، ممکن است که پارک ملی توران دیگر یوزپلنگ ماده نداشته باشد که خوشبختانه تصویربرداری صورت گرفته این امید را زنده کرد.

وی با بیان اینکه البته گزارش‌های دامداران، مردم محلی و مشاهدات میدانی و همچنین بررسی ردپا‌ها در پارک توران گویای این بود که یوزپلنگ ماده در پارک توران وجود دارد، افزود: با وجود این گزارش‌های ثبت‌نشده، تصویربرداری انجام شده امیدوارکننده و مستندی از حضور یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان با بیان اینکه محیط‌زیست استان به موازات حفاظت از زیستگاه‌ها، تکثیر در اسارت را نیز در برنامه داشته، خاطرنشان کرد: خوشبختانه تلاش‌های زیادی برای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران صورت گرفته و از همین‌رو اگر قرار بود که دیگر شاهد یوز‌های ماده در این زیستگاه مهم نباشیم، هزینه‌های انجام‌شده به نوعی بر بادرفته تصور می‌شد.

وی با بیان اینکه حقوق دامداران منطقه با اعتبارات دولتی با هدف حفاظت از یوزپلنگ ایرانی پرداخت شده‌بود، اظهار کرد: اقداماتی از قبیل اینکه، این منطقه از دامداران تخلیه شده، حدود پنج کیلومتر از محور عباس‌آباد – میان‌دشت به صورت دوطرفه با هدف کاهش تصادفات حیات‌وحش، فنس‌کشی و تابلو‌های هشداردهنده در منطقه نصب و حداکثر سرعت در این محور به ۸۰ کیلومتر کاهش یافته و... که اقدامات پرهزینه‌ای هم بودند، همه و همه با هدف حفاظت از یوزپلنگ صورت گرفته‌است. بنابراین مشاهده خانواده پنج قلاده‌ای امروز بسیار امیدوارکننده بوده و نشان می‌دهد که این تلاش‌ها به بار نشسته است.

کوشکی و دلبر دو یوزپلنگ نر و ماده‌ای هستند که به ترتیب ۱۰ آذر ١٣٩٣ از پناهگاه حیات‌وحش میاندشت و ۱۱ آذر ١٣٩٣ از ذخیره‌گاه زیست کره توران به پارک پردیسان تهران منتقل شدند، این دو گونه ارزشمند با هدف تکثیر در اسارت و انجام تحقیقات روی رفتار گربه‌سانان به این مکان منتقل شدند. ایران توله یوزپلنگ سه ساله‌ای است که در سال ۹۶ به طور غیررسمی از زادگاهش در پارک ملی توران خارج شد و در پارک پردیسان نگهداری می‌شد و فروردین امسال دوباره به زادگاهش بازگشت. به گفته مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان هدف از انتقال سه یوزپلنگ به منطقه حفاظت‌شده خارتوران در این استان دستیابی به بهترین روش تکثیر این گونه در خطر انقراض در شرایط نگهداری در زیستگاهشان است. وی با اشاره براینکه یوزپلنگ آسیایی قابل سرشماری نیست مگر اینکه در عرصه محصور باشد، افزود: زمانی که گونه‌ای در خطر انقراض قرار دارد، جمع‌آوری و مراقبت در شرایط اسارت می‌تواند در تکثیر نسل مؤثر باشد، چراکه در طبیعت ممکن است به هر دلیل تلف شود، ولی در اسارت به خوبی از گونه مراقبت می‌شود.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵
مهدی رضوی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۹
0
8
متاسفانه در چند دهه اخیر بخاطر نا آگاهی و سهل انگاری و بعضا بی فرهنگی برخی از ناجوانمردان وطنی ، محیط زیست و حیات وحش ایران ضربه مهلکی خورده است ، بنده خودم فرهنگی و دبیر مطالعات اجتماعی هستم و باور بفرمایید نصف تدریس سالیانه ام آگاه سازی دانش آموزان در خصوص حفظ محیط زیست و مهربانی با حیوانات است ، قبل از هر چیز ما باید به فرزندانمان درس زندگی و مهربانی با طبیعت و حیات وحش بدهیم تا بیش از این ایران زمین صدمه نبیند ، خبر خوش دیده شدن ، یوزپلنگهای جدید اندکی از نگرانی ما را کاست ، امیداوریم با برنامه ریزی دقیق و منجسم کاری کنیم که یوز پلنگهای ایرانی به سرنوشت شیر ایرانی و ببر مازندران دچار نشوند و آیندگان وفرزندان این مرز وبوم از دیدن این حیوانات با وقار و زیبا، لذت ببرند.
ارسطو
|
United States
|
۲۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
0
8
امید وارم که این این حیوان مهم در ماه های اینده تعدادشان بیشتر شد
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
1
5
امیدوارم یوزپلنگ و پلنگ هم به سرنوشت شیر و ببر کاسپین دچار نشن
پاسخ ها
علی
| Iran, Islamic Republic of
۲۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
من مطمئنم که اگر ایرانیان یوز آسیایی را منقرض نکنند تعداد آنها زیاد میشود
محمد مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۷
0
3
خدا رو شکر که جمعیت یوز ها در حال افزایشه
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار