کد خبر: 1003551
تاریخ انتشار: ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۰:۲۹
تنش واشنگتن-کابل در یک قدمی توافق غنی-عبدالله
حمله سه شنبه قبل به ننگرهار و بیمارستان یکصد تختخوابی کابل، تنش‌ها بین دولت افغانستان و امریکا را تشدید کرده است. امریکایی‌ها که مصر به حفظ توافق ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ با طالبان هستند، می‌گویند که طالبان هیچ نقشی در این حملات خونین نداشته و شاخه خراسان داعش این حملات را سازماندهی کرده، ولی دولت افغانستان اصرار دارد که طالبان این حملات را سازماندهی کرده است. همه این تحولات در حالی است که اشرف غنی و عبدالله عبدالله فقط یک قدم تا امضای توافق فاصله دارند.
سرویس بین الملل جوان آنلاین:  دولت امریکا برای اینکه توافق ۷۵ روز پیش با طالبان را حفظ کند، ظاهراً حتی به تشدید تنش‌ها با دولت افغانستان هم راضی است. این تنش‌ها بعد از حملات خونین سه شنبه قبل به ننگرهار و یک بیمارستان در غرب کابل تشدید شده است. در حمله به مراسم تشییع جنازه در ننگرهار ۴۲ کشته و ۸۶ نفر زخمی شدند و به رگبار بستن بیمارستان یکصد تختخوابی در غرب کابل هم ۴۲ تن را به خاک و خون کشید که ۱۱ مادر نیز در میان آن‌ها بودند. دولت افغانستان طی چند هفته اخیر از یک طرف مجبور بوده طبق توافق صلح امریکا با طالبان، زندانیان طالبان را آزاد کند و از طرف دیگر، نه تنها نتوانسته طالبان را مجبور به مذاکره مستقیم با خود کند، بلکه با حملات گاه و بی‌گاه طالبان هم روبه‌رو شده است. بعد از حملات خونین هفته قبل، دولت اشرف غنی با این استدلال که طالبان در این حملات دست داشته، روند آزاد‌سازی اسرا را متوقف کرد، اقدامی که باعث تنش با امریکایی‌ها شده است. این در حالی است که زلمای خلیل‌زاد نماینده امریکا در صلح افغانستان، داعش را مسئول حمله‌های خونین اخیر در پایتخت و در ننگرهار خوانده و گفته که این گروه مخالف صلح بین دولت و طالبان است و نباید در دامی که برای صلح پهن کرده است، افتاد. خلیل‌زاد چهار شنبه قبل در یک رشته توئیت نوشت‌: «به عوض افتادن در دام داعش و به تأخیر انداختن یا ایجاد موانع برای صلح، افغان‌ها باید با هم یک‌جا شوند تا این تهدید را شکست بدهند و فرصت تاریخی صلح را دنبال کنند. بهانه‌جویی‌ها بیشتر جا ندارد. افغان‌ها و جهان، سزاوار بهترند.» خلیل‌زاد دیروز پا از این هم فراتر گذاشت، بر روایت طالبان از توافق خود با امریکا صحه گذاشت و گفت: «در توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان درباره حمله به نیرو‌های افغان چیزی گفته نشده است.» هرچند خلیل‌زاد به خبرنگاران گفته که طالبان با افزایش حملات خود روح توافقنامه را نقض می‌کنند و از طالبان انتقاد کرده، ولی در میان افغان‌ها این انتقاد فزاینده شکل گرفته که چرا امریکا حمله نکردن به نیرو‌های دولت افغانستان و شهروندان را به عنوان بخشی از توافق خود با طالبان نگنجانده است.

افزایش ۳۰۰ درصدی حملات

جاوید فیصل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان دیروز در یک نشست خبری در کابل گفت تا زمانی که طالبان بر اساس توافقنامه امضا شده یک هزار زندانی دولت را ر‌ها نکند و خشونت‌ها را کاهش ندهد، دولت افغانستان دیگر زندانیان طالبان را ر‌ها نمی‌کند تا از یک سو تنش‌ها با طالبان تشدید شود و از طرف دیگر، کشمکش‌های دولت افغانستان با امریکا که خواستار اجرای توافق صلح با طالبان است روندی تصاعدی پیدا کند. شورای امنیت ملی می‌گوید که میزان حملات طالبان و همکاران تروریستی این گروه، در هفته سوم ماه مبارک رمضان در، ۳۰۰ درصد افزایش داشته است. به گفته فیصل، طالبان و همکاران تروریست این گروه در ۲۱ ولایت کشور حمله کرده‌اند و جنگجویان این گروه هیچ رحمی به افراد ملکی نکرده و آنان را هدف قرار داده‌اند. او تأکید کرد که طالبان، داعش و دیگر گروه‌های تروریستی که در افغانستان فعالیت می‌کنند، یکی با دیگری هیچ‌گونه تفاوتی ندارند و آن‌ها به گونه مشترک برضد مردم افغانستان حمله می‌کنند. صدیقی در واکنش به گفته خلیل‌زاد که حملات تروریستی سه شنبه قبل را به داعش نسبت داده گفته که به راحتی نمی‌شود طالبان را تبرئه کرد، زیرا این گروه چتر حمایتی برای تمام گروه‌های تروریستی در این کشور است و تأکید کرده است: «در صورتی که خلیل‌زاد سندی در این باره در اختیار دارد، آن را با دولت و مردم افغانستان به اشتراک بگذارد.» در مقابل، طالبان دیروز یک بار دیگر دست داشتن در حملات خونین کابل و ننگرهار را رد کرد و گفت که دلایلی وجود دارد که این حمله کار بعضی حلقه‌ها در داخل دولت کابل است. طالبان در این اعلامیه تأکید کرده است که حلقه‌هایی در حکومت افغانستان در این حملات دست داشتند و این جنایت را با مشورت مشترک برای بدنامی طالبان طرح و عملی کردند.

طالبان شورای صلح را به رسمیت نمی‌شناسد

همه این تحولات در شرایطی است که اشرف غنی و عبدالله عبدالله نیز در آستانه امضای توافق قرار گرفته‌اند. سخنگوی ریاست جمهوری در یک پیام تصویری گفته که قرار است توافقنامه سیاسی میان محمداشرف غنی و دکتر عبدالله عبدالله به زودی امضا شود. به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا)، صدیق صدیقی دیروزدر این پیام تصویری، از پیشرفت‌ها برای حل اختلافات سیاسی در کشور خبر داده و گفته که روی مسائل بزرگ سیاسی تفاهم صورت گرفته و جزئیات این توافق پس از امضا در اختیار مردم قرار خواهد گرفت. «طلوع‌نیوز» گزارش داد که در این توافقنامه پیشنهاد شده شورایی با عنوان «شورای عالی دولت» ایجاد شود؛ این شورا متشکل از رهبران سیاسی و شخصیت‌های ملی خواهد بود، هدف آن ایجاد اجماع سیاسی در کشور است و ریاست آن را هم عبدالله عبدالله بر عهده خواهد داشت. این شورا همچنین در مسائل مهم به رئیس‌جمهور مشاوره می‌دهد. این در حالی است که سخنگوی طالبان گفت که شورای عالی صلح یک نهاد سمبلیک است، طالبان آن را به رسمیت نمی‌شناسد و با دکتر عبدالله نیز مانند سایر جناح‌های افغان در چارچوب مذاکرات بین الافغانی گفتگو می‌کند. سخنگوی طالبان تصریح کرد که طالبان با حکومت افغانستان نیز به عنوان یک جناح افغان وارد مذاکره خواهد شد و برای این گروه مهم نیست که چه شخصیت‌هایی در این مذاکرات شرکت خواهند داشت، چرا که طالبان با همه طرف‌ها به عنوان یک جناح افغان وارد مذاکره می‌شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار