کد خبر: 1006045
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۹
در شرایط شیوع کرونا ۲۵ هزار ظرفیت جدید از طرف صنایع مختلف برای حضور دانشجویان در مراکز صنعتی ثبت شد که یک رکورد‌شکنی محسوب می‌شود. به نظر می‌آید در سال جهش تولید صنایع و دانشگاه‌ها هم عزم خود را برای حل مشکلات کشور جزم کرده‌اند.
عليرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: از ابتدای سال گذشته تاکنون (نیمه خردادماه) بیش از ۵۰۰ هزار ظرفیت پذیرش کارآموزی دانشجویی در سطح کشور ایجاد شده است. یعنی حتی در شرایط پیاده‌سازی فاصله‌گذاری اجتماعی بیش از ۵ هزار تقاضای کارآموزی از سوی دانشجویان در «سامانه ملی جایابی کارآموزی» ثبت و بیش از ۲۵ هزار واحد پذیرنده از طرف صنعت در همین مدت نیمه تعطیلی دانشگاه‌ها خواستاری همکاری با دانشگاه‌ها شده‌اند.

قابلیت‌های کارآموزان برای اشتغال

سامانه ملی کارآموزی و کارورزی سال ۱۳۹۶ در راستای خدمت‌رسانی به تمامی دانشگاه‌ها و دانشجویان را‌ه‌اندازی شد. در سامانه ملی کارآموزی و کارورزی مشخص می‌شود که به چه دانشجویانی و در چه رشته‌هایی و با چه خصوصیاتی نیاز دارند و بعد دانشگاه‌هایی که این دانشجویان را با مشخصات مورد نظر دارند، ثبت‌نام و به ارگان‌های مختلف معرفی می‌کنند. معرفی سامانه ملی کارآموزی طرحی دولتی است که هدف آن ترکیب تجربه و مهارت برای رسیدن به شغل است. معرفی سامانه ملی کارآموزی و کارورزی تلاشی برای پیوند بین محیط علمی و عملی است. در واقع معرفی این سامانه ملی ابزاری برای تبدیل تئوری به عمل است.

طرح معرفی سامانه ملی کارآموزی و کارورزی باعث افزایش قابلیت‌های کارآموزان برای اشتغال در آینده می‌شود و به آنان کمک می‌کند تا در انجام وظایف ارائه شده بتوانند بهتر به علاقه‌مندی‌های خود در زمینه‌های مختلف پی برده و نقاط ضعف و قوت کار خود را ارزیابی کنند.

بستری برای انتخاب فرصت‌ها

مدیر‌کل دفتر مرکزی ارتباط با صنعت و خدمات فناوری وزارت علوم با بیان اینکه سامانه ملی کارآموزی از دو سال قبل با هدف تسهیل کردن فرآیند جایابی کارآموزی دانشجویان در واحد‌های صنعتی کشور اجرایی شد، افزود: اکثر رشته‌های دانشگاهی دارای واحد‌های کارآموزی یا کارورزی هستند و معمولاً این دغدغه وجود داشت که دانشجویان محل مناسبی برای کارآموزی بیابند.

دکتر حسن‌علی ازگلی با بیان اینکه این فرآیند تاکنون دستی صورت می‌گرفت، اظهار کرد: با راه‌اندازی سامانه ملی، این فرآیند الکترونیکی شد و این فرصت را برای کارآموزان و صنعت فراهم کردیم که از میان متقاضیان، کارآموزان مورد‌نظر خود را پیدا کنند؛ ضمن آنکه کارآموزان بتوانند در صنعت مورد‌نظر خود واحد کارآموزی را بگذرانند.

ازگلی با بیان اینکه پیش از این تعداد واحد‌های پذیرنده کارآموز از تعداد متقاضیان کارآموزی که دانشجویان کشور هستند، کمتر بوده است، خاطر‌نشان کرد: در حال حاضر در سامانه کارآموزی به طور میانگین ظرفیت واحد‌های پذیرنده کارآموزان پنج برابر تعداد کارآموزان درخواست‌کننده است؛ چراکه این سامانه بستری را فراهم کرده که همه دانشجویان از میان فرصت‌های موجود، موردی که تمایل بیشتری دارند را انتخاب کنند.

ظرفیت‌ها بیشتر از تقاضا

مدیر‌کل دفتر مرکزی ارتباط با صنعت با اشاره به عملکرد این سامانه در جایابی دانشجویان متقاضی کارآموزی گفت: سال ۹۷ که سال ابتدایی فعالیت این سامانه بود، فرآیند جایابی کارآموزی ۶۴ هزار دانشجو از طریق سامانه ملی کارآموزی انجام شد و در سال ۹۸ نیز تعداد واحد‌های دانشگاهی و تعداد واحد‌های پذیرنده در این سامانه تقریباً در کل کشور افزایش یافت.

وی ادامه داد: در این سامانه در سال ۹۸ بیش از ۵۰۰ هزار ظرفیت پذیرش کارآموز در سطح کشور ایجاد شد و این از کل تعداد دانشجویانی که واحد کارآموزی را اخذ کردند، بیشتر بوده است.

به گفته این مقام مسئول، ظرفیت‌های ایجاد شده در این سامانه بسیار بیشتر از متقاضیان ورود به دوره کارآموزی بوده است.

جایابی برای حدود ۱۰۰۰ رشته

ازگلی یادآور شد: این سامانه جایابی کارآموزان حوزه‌های صنعتی، خدماتی، علوم انسانی و هنر و تمامی رشته‌ها را شامل می‌شود، به‌گونه‌ای‌که جایابی برای بیش از ۹۵۰ رشته - گرایش در مقاطع کاردانی و کارشناسی را پوشش می‌دهد. وی با اشاره به ارائه رشته‌های خاص در دانشگاه‌هایی، چون فنی‌وحرفه‌ای، پیام‌نور و غیر‌انتفاعی افزود: موقعیت کارآموزی برای این رشته‌های خاص نیز در این سامانه بارگذاری شده؛ از این رو این سامانه برای همه دانشجویان قابل بهره‌برداری است.

به گفته وی در سامانه ملی کارورزی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران در یک ماه و نیم اخیر ویرایش جدید صورت گرفت و در آن مواردی، چون ارزیابی صنعت از دانشجو و دانشجو از صنعت، بارگذاری فایل پایان دوره دانشجویان، گزارش کار ارائه شده از سوی دانشجویان، ارسال پیامک برای اطلاع‌رسانی به دانشجویان پیش‌بینی شده است.

پیک جایابی برای کارآموزی دانشجویان از نیمه دوم فصل بهار تا پایان تابستان است که با راه‌اندازی این سامانه این پیک شکسته شد و ارائه درخواست‌ها به کل سال تسری یافته است. به این ترتیب در همه ماه‌های سال هم ظرفیت پذیرش کارآموزی وجود دارد و هم سامانه با پشتیبانی که در کل ایام هفته دارد، خدمت‌رسانی می‌کند.

از کارشناسی تا دکترا

جالب اینکه زمانی که صنعت می‌خواهد نظر خود را درباره کارآموز در این سامانه اعلام و نمره کارآموز را درج کند، گزینه‌ای گنجانده شده و از صنعتگران سؤال شده که آیا تمایل به جذب این کارآموز را دارید یا خیر و به این ترتیب تمایل صنعت برای جذب افراد هم مدنظر قرار داده شده است.

طراحی سامانه ملی کارآموزی براساس تفاهم بین وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و صنعت، معدن و تجارت انجام شده که از طرف وزارت علوم، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی مجری طرح است.

سامانه شامل دو بخش عرضه و تقاضاست. بخش عرضه مربوط به دانشجویان کارشناسی است که باید در بخش صنعت کارورزی انجام بدهند، بخش تقاضا هم مربوط به صنعت است که باید تقاضا کنند تا این دانشجویان با توجه به نیازشان آنجا کارورزی انجام دهند. برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری نیز با وزارت علوم تفاهمنامه منعقد شده، ولی هنوز در ابتدای راه است.

جایگزین فرصت‌های مطالعاتی

برای حضور استادان دانشگاه‌ها در صنعت هم وزارت صمت دو تفاهمنامه با وزارت علوم دارد. براساس یکی از تفاهمنامه‌ها به جای اینکه استادان دانشگاه‌ها برای فرصت مطالعاتی به خارج از کشور اعزام شوند که سودی به لحاظ اقتصادی برای کشور به‌صورت آنی ندارد و برای این کار باید از کشور ارز خارج شود، استادان برای انجام کار‌های تحقیقاتی وارد صنعت می‌شوند و مسئله‌ای را از صنعت حل کنند. تاکنون صنعت برای ۱۳۰ نفر اعلام آمادگی کرده و دانشگاه‌ها نیز ۵۳۰ نفر از استادان را برای این کار معرفی کرده‌اند. با برخی استادان قرارداد منعقد شده و شروع به کار کرده‌اند و مابقی نیز در حال انجام است. هدف دولت این است که دانشگاهیان به صورت مسئله محور وارد صنعت شوند، صنعت هم استقبال کند تا از این طریق مشکلات صنعت برطرف شود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار