کد خبر: 1006365
تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۲۰
با نزدیک شدن به موعد انقضای تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت و افزایش تلاش‌های امریکا برای تمدید این تحریم یا بازگرداندن تحریم‌های قبلی سازمان ملل، وزرای خارجه روسیه و چین در نامه‌هایی به اعضای شورای امنیت سازمان ملل، درباره تلاش‌های امریکا برای احیای تحریم‌ها علیه ایران و همچنین نابود کردن برجام هشدار دادند. به نظر می‌رسد این نامه هماهنگ، هشداری به واشنگتن است که در صورت طرح مسئله در شورای امنیت، باید داغ وتوی مسکو-پکن را به جان بخرد.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: به گزارش رویترز، «وانگ یی» وزیر خارجه چین و «سرگئی لاوروف» همتای روسی او در نامه‌هایی جداگانه به ۱۵ کشور عضو شورای امنیت و همچنین «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل، تلاش‌های امریکا علیه ایران را به دلیل خروج یکجانبه این کشور از توافق هسته‌ای و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مردود و غیرقابل قبول دانستند. وانگ در این نامه که به تاریخ هفتم ژوئن نوشته شده، تصریح کرد: «ایالات متحده بعد از کنار کشیدن، دیگر عضوی از برنامه جامع اقدام مشترک (توافق هسته‌ای) نیست و هیچ حقی برای درخواست از شورای امنیت جهت فعال‌سازی [مکانیسم]بازگشت [تحریم‌ها]ندارد.»

لاوروف نیز با بیان اینکه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، یک موجودیت واحد را تشکیل می‌دهند و نمی‌توان آن‌ها را جداگانه در نظر گرفت، تأکید کرد ایالات متحده به صورت یکجانبه از توافق هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی خارج شد و اکنون هیچ حق قانونی برای تلاش جهت استفاده از قطعنامه ۲۲۳۱ برای تداوم نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران ندارد.

به نوشته رویترز، لاوروف همچنین به یک دیدگاه حقوقی با قدمت ۵۰ ساله متوسل شده که می‌گوید: «دادگاه‌های بین‌المللی می‌گویند اگر یک طرف از توافقی خارج شود یا تعهداتش ذیل آن را انجام ندهد، نمی‌تواند از حقوقی که ذیل آن رابطه داشت، برخوردار شود. ایالات متحده قطعنامه شورای امنیت را نقض کرد و از اجرای توافق هسته‌ای امتناع ورزید، پس امکان استفاده از بند‌های احیای [تحریم‌ها]را از دست داد.» بر اساس یکی از بند‌های قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (اواخر مهرماه ۱۳۹۹) منقضی می‌شود و پس از آن ایران امکان خرید جنگ‌افزار از دیگر کشور‌ها را خواهد داشت. پیش‌تر هم جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه شنبه در نشست خبری دهمین گفت‌وگوی راهبردی چین و اتحادیه اروپا در محل کمیسیون اروپا در بروکسل گفت: «آن‌ها (امریکایی‌ها) نمی‌توانند هر زمان دل‌شان خواست و بر اساس برنامه زمانی خودشان گام بردارند. امریکا از برجام کنار رفته است و اکنون نمی‌تواند ادعا کند که هنوز بخشی از توافق است تا با این موضوع (تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل ضد ایران) از جایگاه توافق هسته‌ای برخورد شود. آن‌ها (امریکایی‌ها) کنار رفتند؛ این خیلی روشن و صریح است.»

همچنین بامداد روز چهار شنبه «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه طی سخنرانی در نشست ویدئوکنفرانسی اندیشکده «شورای روابط خارجی» در نیویورک، توضیح داد: «به نظرم اینکه امریکا اکنون تلاش می‌کند آزادانه چیز‌هایی را انتخاب کند که در خدمت منافعش برای رد کامل نظرات دیگران و حتی رد کامل عقل سلیم در تلاش برای به شکست کشاندن برجام است، بیدادگرانه است.» این مقام روسی درباره ناتوانی امریکا در استفاده از مکانیسم احیای تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران تصریح کرد که واشنگتن از توافق هسته‌ای، که حاوی این بند است، خارج شده و به تبع آن از قطعنامه شورای امنیت در تأیید برجام (قطعنامه ۲۲۳۱) نیز خارج شده است. به نوشته خبرگزاری اسپوتنیک، ریابکوف با انتقاد از تفسیر به رأی امریکا از بخش‌های دلخواه توافق هسته‌ای ایران، اظهار داشت: «اینگونه اقدامات خارج از چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ است. اگر این اقدامات ادامه یابد، منجر به بحران وخیمی در شورای امنیت می‌شود که قدرت آن را تضعیف خواهد کرد.»

نمایندگی امریکا در سازمان ملل طی روز‌های گذشته، ضمن متهم کردن تهران به نقض قطعنامه ۲۲۳۱، پیش‌نویس طرحی را میان شماری از اعضای شورای امنیت توزیع کرده که خواستار تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران است. تحلیلگران بر این باورند که دولت امریکا تنها می‌تواند به جلب حمایت فرانسه، بریتانیا و آلمان به عنوان سه عضو اروپایی برجام امیدوار باشد و چین و روسیه به عنوان دو عضو دارای حق وتو در شورای امنیت به احتمال زیاد با هرگونه تلاش از سوی امریکا برای تمدید این تحریم‌ها مخالفت خواهند کرد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار