کد خبر: 1007425
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۳:۴۴
با افزایش نجومی قیمت انواع لوازم خانگی در سال جاری و تعیین قیمت از سوی سازمان حمایت، بار دیگر نصب کد رهگیری روی لوازم خانگی از اول تیرماه الزامی شد. این در حالی است که این طرح از سال ۹۵ تاکنون ابلاغ شده بود، اما اجرای آن با شکست مواجه شد. فعالان بازار معتقدند این کد نمی‌تواند در جلوگیری از فروش کالای قاچاق مؤثر باشد، زیرا اشکالات آن راه فرار زیادی را برای فروشندگان کالای قاچاق به وجود آورده و این روز‌ها بازار خرید و فروش این کد‌ها بسیار داغ شده است.
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: براساس اعلام وزارت صنعت امسال در حوزه لوازم خانگی طرح آیین‌نامه اجرایی شناسه‌های کالا و رهگیری کالا به صورت جدی اجرایی خواهد شد. بر همین اساس تمامی تولیدکنندگان و تشکل‌های صنعتی لوازم خانگی تولید داخل تا ۱۵ دی ۹۸ فرصت داشتند که برای هشت گروه کالایی خود فرآیند ثبت و اخذ شناسه را انجام و برای کالا‌های خود شناسه دریافت کنند به نحوی که بعد از ۱۵ دی ۹۸ اگر کالایی دارای شناسه کالا نباشد در سطح بازار کالای قاچاق محسوب می‌شود.

این هشت گروه کالایی شامل کولر، یخچال، فریزر، تلویزیون، ماشین لباسشویی، ماکروویو، جاروبرقی و پکیج است که البته طبق اعلام وزارت صمت در قدم‌های بعدی اجرای آیین‌نامه شناسه و رهگیری کالا تمامی اقلام لوازم خانگی را شامل می‌شود.

البته بعد از وقفه‌ای سه ساله قرار است آیین‌نامه شناسه و رهگیری کالا موضوع ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در بخش لوازم خانگی اجرا شود. به نحوی که آیین‌نامه اجرایی شناسه‌های کالا و رهگیری کالا موضوع ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز اواخر شهریور ۱۳۹۵ از سوی معاون اول رئیس‌جمهوری برای اجرا ابلاغ شد که براساس ماده ۲۰ این آیین‌نامه مسئولیت اجرای آن را به وزارت صنعت، معدن و تجارت محول و طبق ماده ۱۲ آن وزارت صمت موظف شد امکان ثبت شناسه رهگیری و دریافت گواهی الکترونیکی را در سامانه جامع تجارت فراهم و شناسه‌های رهگیری را در سطح تمامی کالا‌های مشمول تضمین کند.

با این وجود این طرح، حداقل در بخش لوازم خانگی تا ماه‌های پایان سال ۹۸ به اجرا درنیامده بود، اما به نظر می‌رسد افزایش قاچاق کالا در پی ممنوعیت واردات و افزایش چشمگیر قیمت‌ها در بازار لوازم خانگی باعث شد که بالاخره آیین‌نامه اجرایی شناسه‌های کالا و رهگیری کالا در بخش لوازم خانگی اجرا شود. البته پیش از آیین‌نامه شناسه و رهگیری کالا، طرح شبنم و ایران کد در راستای تفکیک کالای قاچاق و غیرقاچاق مطرح شده بود که به دلیل گسترش کد‌های جعلی در مرحله اجرا متوقف شد. بر همین اساس مطابق برنامه‌ریزی‌ها مقرر بر این شد تا شناسه کالا، کدرهگیری و سامانه جامع گارانتی، ضمانت و خدمات پس از فروش ایجاد شود تا وقتی مصرف‌کنندگان به مراکز خرید مراجعه می‌کنند، بتوانند با استفاده از بارکد کالا مطمئن شوند ضمانتنامه آن اعتبار دارد یا کالا جعلی و قاچاق است. در همین راستا خریداران می‌توانند شناسه کالای لوازم خانگی را به شماره #۷۷۷۷*۴* ارسال کنند تا از اصالت کالای خریداری شده خود مطلع شوند.

در حال حاضر سه ماه از سال ۹۹ گذشته است و هنوز اجرای کدشناسه با نواقص زیادی همراه است، به نحوی که در فاز اول فقط روی کالا‌ها کد شناسه نصب شده و این امکان وجود دارد که روی چندین وسیله فقط یک کد شناسه مشابه نصب شود، در حالی که باید برای هر کالا یک کد شناسه نصب شود تا از فروش کالا‌های قاچاق و فاقد هویت در بازار جلوگیری شود.

بازار داغ نصب کد شناسه کالا روی کالا‌های قاچاق

به اعتقاد فعالان بازار لوازم خانگی در حال حاضر با اعمال نصب کد شناسه روی کالا‌ها تغییر چندانی در عدم فروش کالا‌های قاچاق به وجود نیامده چراکه هر کس کد شناسه یک کالا را به راحتی روی کالای مشابه نصب کرده و ابزاری هم برای تشخیص این موضوع وجود ندارد.

فروشندگان لوازم خانگی اعلام می‌کنند کد شناسه دردی از بازار را دعوا نکرده و فقط با تعطیلی بازار‌ها به دلیل کرونا حجم کالا‌های قاچاق تا حدودی در بازار کاهش یافته است. جالب اینجاست کسبه معتقدند این کد نمی‌تواند در جلوگیری از فروش کالای قاچاق مؤثر باشد، زیرا اشکالات آن راه فرار زیادی را برای فروشندگان کالای قاچاق به وجود آورده است، به طوری که این روز‌ها بازار خرید و فروش این کد‌ها به صورت غیررسمی رونق گرفته است.

مرتضی میری رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در همین ارتباط به تسنیم می‌گوید: از ۱۵ بهمن ۹۸ نصب کد شناسه روی تمام کالا‌های لوازم خانگی اجباری شد و همه باید با درج اطلاعات خود در سامانه شناسه کالا نسبت به دریافت کد شناسه اقدام کنند، اما برای مدیریت بازار نصب کد شناسه کافی نیست چراکه بعضاً دیده شده کد یک یخچال روی ۱۰۰ دستگاه یخچال مشابه نصب شده است.

وی با بیان اینکه قرار شده در فاز بعدی مدیریت بازار لوازم خانگی که از تیر امسال آغاز می‌شود کد رهگیری هم روی کالا‌ها نصب شود، تصریح کرد: بر همین اساس تولیدکنندگان و واردکنندگان باید با مراجعه به سامانه کد شناسه نسبت به دریافت کدرهگیری و ثبت نام در سامانه گارانتی اقدام کنند.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی اضافه کرد: البته براساس توافقات به عمل آمده برای آن دسته از کالا‌هایی که در بازار است هم مقرر شد ضمن پرکردن فرم‌هایی سریال کالا‌ها اعلام شود تا در صورت مراجعه بازرسان فروشندگان فرم‌ها را ارائه کنند. البته این توافق تا شهریور امسال است و ما به دلیل تعطیلی دو ماهه بازار در تلاش برای تمدید آن به مدت دو ماه دیگر هستیم.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
0
0
سردبیر محترم :
ما اینهمه برای دانشگاههای مان هزینه میکنیم باید از خلاقیت و حاصل اندیشه و افکار استادان و دانشجویان مان استفاده کنیم وگرنه مدرک کیلویی دادن و هیچ کارایی نداشتن به چه درد این جامعه میخورد همانطور که خود میدانید قوه قضائیه آخرین ایستگاه مبارزه با فساد است اما باید متفکران و اساتید مورد اعتماد نرم‌افزار و سخت افزار و اساتید علوم انسانی در اتاق های فکر باید یک سیستم نامرئی و پیچیده ای را طراحی کنند که تمامی تحرکات مدیران و مسئولان و شهروندان جامعه واردات و صادرات کالا و تراکنش های مالی برای ایجاد و شروع خط فساد از مبدأ تا مقصد مشخص غیر قابل نفوذ و قابل رصد و رهگیری باشند و حتی بدون آنکه رشوه دهنده و رشوه گیرنده متوجه شوند در سیستمی خودکار ردیابی شوند و قبل از شروع هرگونه فساد اقتصادی جلوی افراد بسرعت گرفته شود تا بعدها دستگاه قضائی و...متحمل فشارهای مضاعف نشوند و یا اصلا کار به آنجا کشیده نشود ... تنها راه نجات ما از مشکلات استفاده از علم - قوه تخیل و بهره گیری از قدرت خلاقیت است ...
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار