کد خبر: 1011436
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۳۹۹ - ۰۰:۲۳
محمدمهدی نیک‌ضمیر
کاهش نرخ باروری و تحدید نسل در ایران بنا به اذعان پژوهشگران بین‌المللی حیرت‌انگیز و استثنایی است.

به گفته ملیندا گیتس همسر بیل گیتس و یکی از فعالان کاهش جمعیت در جهان، ایران رکورددار سریع‌ترین کاهش نرخ ‎فرزندآوری در تاریخ جهان است! پروفسور «نیکولاس اِبِرشتات» از محققان انستیتو امریکن اینترپرایز هم در مطالعه‌ای با استفاده از داده‎های آماری به دست آمده از جمعیت ۴۹ کشور و محدوده‎های جغرافیایی دارای اکثریت مسلمان متوجه شده که به طور میانگین نرخ باروری در دنیای اسلام حداقل ۴۴درصد کاهش یافته‌است! اما پژوهش این محقق امریکایی هم رکوردداری ایران در کاهش جمعیت را اثبات می‌کند، چراکه براساس یافته‌های پژوهش وی، نرخ باروری در ایران طی ۳۰ سال گذشته حیرت‌انگیز و معادل ۷۰درصد کاهش داشته است؛ این میزان یکی از سریع‎ترین و چشمگیرترین آمار‌های کاهش نرخ باروری در تاریخ بشریت است، این در حالی است که کاهش نرخ باروری در کل جهان ۳۲درصد بوده‌است، رکوردداری ایران در کاهش نرخ رشد جمعیت دارای دلایل اقتصادی و فرهنگی است. از یکسو شرایط اقتصادی و فقدان مشوق‌های فرزندآوری، موجب شده تا خانواده‌ها چندان تمایلی به داشتن فرزند بیشتر نداشته باشند، از سوی دیگر تأثیرات فرهنگی شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» آنچنان در ذهن مردم کشورمان اثر گذاشته است که حتی در سال‌های اخیر و با وجود تذکرات پیاپی درباره وضعیت جمعیت کشورمان، همچنان داشتن فرزندان زیاد در بین قاطبه مردم صورت خوشی ندارد.

این در حالی است که در اغلب کشور‌های غربی که به دنبال سیاست افزایش جمعیت هستند علاوه بر مشوق‌های مالی قابل ملاحظه و جدی همچون پرداخت کمک هزینه، تسهیلات مسکن، معافیت‌های مالیاتی و تسهیلات شغلی برای خانواده‌هایی که اقدام به فرزندآوری می‌کنند فرهنگ‌سازی برای داشتن فرزند بیشتر هم به صورت جدی انجام می‌گیرد.

کافی است نگاهی به تعداد فرزندان چهره‌های مشهور هنری، سیاسی یا ورزشی کشور‌های غربی بیندازید تا متوجه شوید داشتن تعداد فرزندان زیاد در دنیای غرب، نه فقط عامل شرمندگی خانواده‌ها نیست بلکه یکی از افتخارات آن‌ها به شمار می‌رود. بسیاری از این افراد علاوه بر فرزندان خود چند فرزندخوانده هم دارند تا در مجموع خانواده‌هایی پر جمعیت را پیش چشم مردم کشورشان به تصویر بکشند و بتوانند شهروندان و خانواده‌هایشان را متقاعد کنند داشتن فرزندان بیشتر موجب زندگی بهتر و شادتر می‌شود.

اورسولا فون درلاین رئیس کمیسیون اروپا از معتمدان وفادار به آنگلا مرکل محسوب می‌شود که در دولت او به عنوان وزیر دفاع مشغول به خدمت بود؛ او زنی قدرتمند با تحصیلات پزشکی و مادر هفت فرزند است که پیش از این به عنوان جانشین احتمالی آنگلا مرکل برای صدراعظمی آلمان در نظر گرفته شده بود.

ادی مورفی کمدین امریکایی ۱۰ فرزند دارد. مل‌گیبسون کارگردان مشهور هالیوودی هم صاحب ۹فرزند است. کریس جنر، مادر ۶۳ ساله خانواده کارداشیان‌ها شش فرزند و چندین نوه دارد.

آرنولد شوارتزنگر هم چهره سرشناس دیگری است که پنج فرزند دارد. مارلون براندو نیز در زندگی‌اش موفق شد ۱۲ بار طعم پدر شدن را بچشد و سه فرزند را هم به فرزندخواندگی بپذیرد.

در چنین فضایی وقتی ایران به‌واسطه موفقیت در اجرای سیاست‌های تنظیم خانواده یا بهتر بگویم به خاطر موفقیت در تحدید نسل و از دست دادن سیمای جوان جامعه از صندوق جمعیت سازمان ملل جایزه می‌گیرد! این حجم از تعارض درباره سیاستگذاری در یک موضوع واحد از پشت پرده‌هایی حکایت دارد که به دنبال کاهش و تحدید جمعیت کشور‌های مسلمان بوده‌اند و طبق پژوهش‌ها و اعترافات خود غربی‌ها در این هدف بسیار موفق عمل کرده‌اند. با وجود این و در شرایطی که سال‌هاست ما متوجه سیاستگذاری اشتباه در حوزه جمعیت شده‌ایم، اما در عمل هیچ اقدامی نه مادی و نه فرهنگی صورت نگرفته است.

در کشور ما، اما بسیاری از چهره‌ها و به اصطلاح سلبریتی‌ها حتی با وجود عبور از سن ۴۰سالگی هنوز مجردند و بسیاری از افراد مشهور و چهره‌های شناخته شده متأهل هم یکی دو فرزند بیشتر ندارند تا همچنان به شعار قدیمی «فرزند کمتر زندگی بهتر» پایبند بمانند. اثرگذاری این شعار و فرهنگی که بر پایه آن کشورمان را رکورددار کاهش نرخ باروری کرد آنچنان بوده که نمی‌توان به این سادگی‌ها جامعه و خانواده‌ها را به گونه‌ای اقناع کرد که کاهش جمعیت و پیری چهره جوان جامعه یک خطر جدی است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار