کد خبر: 1011815
تاریخ انتشار: ۰۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۴۵
مجوز پارلمان به ارتش برای مداخله در مرز‌های غربی
تـلاش‌هـای میانجیگرانه جواب نداد و با مجوز نامحدود پارلمان مصر به ارتش برای درگیری در خارج از مرزها، افق درگیری بین ترکیه و مصر در لیبی، بیشتر از هر موقع دیگری نمایان شده است. قاهره برای مداخله در لیبی مصمم به نظر می‌رسد، ولی مقام‌های سیاسی در آنکارا، مردد نشان می‌دهند. نخست‌وزیر اسبق ترکیه گفته که تنش با مصر در لیبی به نفع ترکیه نیست و از رجب طیب اردوغان خواسته با قاهره به گفتگو بنشیند.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: پارلمان مصر دو شنبه شب با اکثریت آرا به ارتش مصر اجازه داد برای «تأمین امنیت ملی مصر» در خارج عملیات نظامی انجام دهد تا طرف‌های مداخله در لیبی یک گام دیگر به جنگ نزدیک شوند. در این جلسه که پشت در‌های بسته با حضور عبدالفتاح السیسی برگزار شد، هیچ نامی از کشور خارجی به میان نیامده، ولی اعضای پارلمان بدون مشخص کردن مدت و زمان مشخص برای ارتش گفته‌اند که نیرو‌های مسلح مصر می‌توانند برای مبارزه با «شبه‌نظامیان جنایتکار» و «گروه‌های تروریستی خارجی» در «جبهه غربی» بجنگند. لیبی در مرز غربی مصر است و ۱۲۰۰ کیلومتر با آن مرز دارد. ترکیه همین حالا برای دفاع از دولت فائز السراج، رئیس‌جمهور متمایل به اخوان‌المسلمین نیروی نظامی اعزام کرده و قصد دارد شهر ساحلی سرت را تحت کنترل بگیرد، شهری که تسلط بر آن به معنای کنترل بر دروازه غربی منطقه موسوم به «هلال نفتی» لیبی محسوب می‌شود؛ منطقه‌ای که محل عبور ۱۱ خط لوله نفتی مهم و سه میدان گازی متصل به مدیترانه است. ترکیه اخیراً موشک‌انداز نوع «تی ۱۲۲ ساکاریا» خود را نزدیک «سرت» مستقر کرد و پیش‌تر هم یک ناوچه جنگی کلاس «جی» مجهز به موشک‌های میان‌برد زمین به هوا RIM-۶۶E-۵ را به لیبی ارسال کرده بود.

قاهره: خط قرمز مشخص است

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور ضد اخوانی مصر که از سال ۲۰۱۴ به عنوان رئیس موقت و از سال ۲۰۱۸ به عنوان رئیس‌جمهور بر مصر حاکم شده، گفته که شهر «سرت» و پایگاه هوایی «الجفره» لیبی خطر قرمز ماست. روز دو شنبه برخی منابع گزارش کردند که مصر شماری از نیرو‌های قبایل لیبی را فراخوانده و این افراد، به مدت چندین ساعت، با مسئولان نظامی مصر نشست برگزار کردند و چند ساعت بعد، با یک هواپیمای شخصی به کشور خود بازگشتند. برخی از این افراد، پیش از این، با السیسی جلسه داشتند. ناظران می‌گویند که مجوز دو شنبه شب پارلمان مصر برای مداخله ارتش، به معنای «مداخله فوری» نیست، ولی در صورت شروع عملیات مشترک دولت وفاق ملی با آنکارا برای کنترل سرت، ارتش مصر دست به مداخله نظامی خواهد زد. سمیر راغب، کارشناس امنیتی و پژوهش‌های استراتژیک می‌گوید: «تصمیم پارلمان در راستای تکمیل تدابیر قانونی لازم برای مداخله در صورت نقض امنیت ملی کشور است.» راغب می‌گوید: «مصر هرگز جنگ را آغاز نخواهد کرد. مصر خطوط قرمزش را مشخص کرده و اگر طرف مقابل تجاوز را شروع کند نیرو‌های مسلح آماده هستند و نیازی به تکمیل تدابیر نیست. در هر صورت تصمیم پارلمان به معنای آغاز جنگ نیست، اما به معنای آغاز تدابیر نظامی برای ورود نیرو‌های مصری چه زمینی و چه دریایی است.» وی درباره تلاش‌های دیپلماتیک برای حل بحران لیبی گفت: مصر امیدوار است قبل از وقوع هر جنگی بحران به صورت مسالمت‌آمیز حل شود، اما اگر مسالمت‌آمیز حل نشود و تجاوز از خط قرمز اتفاق بیفتد ورود نیرو‌های مصر لازم خواهد بود.» روزنامه الاخبار لبنان با اشاره به این مصوبه پارلمان مصر، گزارش کرده که درگیری نظامی بین مصر و ترکیه در لیبی تقریبا قطعی شده، ولی طی روز‌های آینده، جزئیات و میزان این درگیری مشخص‌تر خواهد شد، زیرا طرح‌های بین‌المللی شکست خورده و پارلمان مصر نیز این اجازه را به عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور این کشور داد در خارج از مرز‌های مصر حاضر شود.

موضع مردد آنکارا

سازمان ملل درباره موافقت پارلمان مصر با اعزام نیرو به خارج از مرز‌ها به شدت ابراز نگرانی کرده و استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در یک کنفرانس مطبوعاتی گفته که من معتقدم استقرار نیرو در اطراف سرت نگران‌کننده است. این اقدام زندگی بیش از ۱۲۵ هزار غیرنظامی را در معرض خطر قرار می‌دهد. رؤسای جمهور امریکا و فرانسه هم در تماسی تلفنی درباره بالاگرفتن تنش میان طرف‌های درگیر بر سر شهر راهبردی سرت گفتگو کردند. دولت ترکیه هنوز واکنش مستقیمی به تصمیم دو شنبه شب پارلمان مصر نشان نداده، ولی روز دو شنبه پیش از مجوز پارلمان مصر، ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در گفت‌وگوی تلویزیونی گفته بود که آنکارا موافق تشدید تنش در لیبی نیست و قصد مقابله با مصر، فرانسه یا طرف‌های دیگر در لیبی را ندارد. دیروز هم «احمد داوود اوغلو» نخست‌وزیر اسبق ترکیه از «رجب طیب اردوغان» خواست وارد تنش با مصر در لیبی نشود. داوود اوغلو در یک گفت‌وگوی تلویزیونی گفت: «به ناچار باید از آنچه در پشت پرده رخ می‌دهد، سخن بگویم؛ درگیری میان مصر و ترکیه در لیبی برای ترکیه به هیچ وجه خوب نیست، اما درست هم نیست که، چون مصر یا دیگر کشور‌ها می‌خواهند، از لیبی عقب‌نشینی کنیم. باید با حکمت و تدبیر از قدرت ترکیه استفاده کنیم.»‌منابع ترکیه‌ای از طرح مرحله‌ای آنکارا برای مقابله با مداخله احتمالی مصر در لیبی خبر می‌دهند. روزنامه هابرترک از قول منابع امنیتی نوشته که در صورتی که حمله‌ای علیه نیرو‌های ترکیه در لیبی انجام شود، ترکیه صرف‌نظر از هویت طرف مهاجم پاسخ جدی خواهد داد. ترکیه قصد دارد نیرو‌ها و تجهیزات نظامی خود در لیبی را در صورت اعزام نیرو‌های مصری افزایش دهد. روزنامه هابرترک هم نوشت: «۸۰ درصد تجهیزات نظامی برای انجام عملیات در سرت و الجفره تکمیل شده است. قرار است این عملیات از سوی نیرو‌های دولت وفاق ملی لیبی با مشارکت مشاورانی از ارتش ترکیه انجام شود.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار