کد خبر: 1014040
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۰
محسن طاهری
یک ماه است شهر‌های مختلف اسرائیل شاهد اعتراضاتی گسترده است. قدس اشغالی و تل‌آویو در روز‌های اخیر شاهد برپایی تظاهرات گسترده علیه «بنیامین نتانیاهو» و درخواست برای استعفای او از نخست وزیری بود.

آمار‌های مختلفی از معترضان ارائه شده و بعضاً تا ۳۰ هزار نفر تخمین زده می‌شود. این بزرگ‌ترین تظاهرات در قدس اشغالی برای اعتراض به فساد و عملکرد نتانیاهو در پست نخست‌وزیری اسرائیل است. آیا ریشه‌های اصلی اعتراضات اخیر سرزمین‌های اشغالی تنها به عملکرد دولت نتانیاهو در مقابله با بیماری کرونا یا پرونده فساد مالی او برمی گردد یا علل دیگری را ورای این موضوعات باید جست‌وجو کرد؟ بخش قابل‌توجهی از مشکلات رژیم جعلی اسرائیل از بدو تأسیس را می‌توان در مشکلات اقتصادی، بحران مشروعیت، ناکارآمدی اقتصادی و فقر مشاهده کرد. در سال‌های اخیر باید تبعیض نژادی را نیز به این لیست افزود. اسرائیل تحت حمایت کشور‌های غربی شکل گرفته و حیات قریب به هفت دهه خود را مدیون کمک‌ها و حمایت‌های آن‌ها به خصوص امریکا است. از آنجا که منابع درآمدی این رژیم در داخل محدود است، بنابراین سعی می‌کند این کاستی را با حضور در بازار‌های بین‌المللی و فرامنطقه‌ای جبران کند، به طوری که ۷۰ تا ۸۰ درصد تعاملات اقتصادی اسرائیل در ارتباط با بازار‌های جهانی است. می‌توان مشکلات اخیر این رژیم را در موارد زیر بیان کرد:

۱- تل آویو با شیوع بیماری کرونا با ارائه آمار بیماران، مبتلایان و فوت ناشی از این بیماری خود را دارای توان بالا به نمایش گذاشت، ولی با آشکار شدن کاستی‌های نظام سلامت و بهداشت در کشور‌های اروپایی و امریکا به ناگاه شاهد افزایش میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از کووید ۱۹ در رژیم صهیونیستی بودیم. تل آویو قادر به کنترل اوضاع نیست. آمار مبتلایان به کرونا نیز هر روز در حال افزایش است. درصد ابتلای کرونا مانند درصد ابتلا در امریکا و انگلیس است؛ موضوعی که نشان از سوء‌مدیریت و ضعف ساختاری این رژیم دارد. شاید پزشکی در اسرائیل مانند امریکا و انگلیس پیشرفت داشته باشد، اما کرونا نشان داد ساختار بهداشت و درمان آن نیز مانند امریکا و انگلیس بسیار ناکارآمد و توسعه‌نایافته است.

۲- اعتراضات داخلی و همچنین آشفتگی در کابینه، نتانیاهو را با مشکلات عدیده‌ای مواجه کرده‌است. صحنه سیاسی رژیم صهیونیستی شاهد ادامه اختلافات میان نتانیاهو و وزیرجنگ او، بنی گانتس است که بر اساس توافق این دو قرار است پس از یک سال، بنی گانتس نخست‌وزیر شود. نتانیاهو قصدی برای ترک پست نخست وزیری ندارد و حتی از لزوم برگزاری انتخابات پارلمانی مجدد با هدف کسب اکثریت مطلق صحبت می‌کند.

از این‌رو، نتانیاهو در‌صدد است با بزرگ‌نمایی مشکلات حمایت امریکا و اروپا را جلب کند تا بتواند با به حاشیه راندن رقبا و مخالفان خود، نظام سیاسی اسرائیل را به سوی برگزاری انتخابات چهارم سوق دهد. او مصمم است با انتخابات زودهنگام پارلمانی که چهارمین انتخابات طی کمتر از ۱۵ ماه گذشته است، اکثریت مطلق را در پارلمان کسب کند تا مجبور به تقسیم و شراکت قدرت نباشد.

در امتداد همین سیاست نتانیاهو با ایجاد بحران ساختگی ناشی از درگیری احتمالی با حزب‌الله لبنان، سعی کرد با انحراف افکار عمومی به خارج از مرز‌های رژیم صهیونیستی بتواند برای خود زمان بخرد که در هر دوی این سناریو‌ها با شکست روبه‌رو شده‌است.

۳- برای احاطه بر محیط داخلی سرزمین‌های اشغالی، کابینه نتانیاهو سناریویی دیگر به اجرا گذاشت. امیر اوحانا، وزیر امنیت داخلی اسرائیل که از نزدیکان نتانیاهو است، پیش‌بینی کرده که تظاهرات در مخالفت با نخست وزیر اسرائیل با خونریزی پایان خواهد یافت و گفته‌است: «فضای تحریکی که قبل از ترور اسحاق رابین، نخست وزیر پیشین اسرائیل وجود داشت، از آنچه در حال حاضر وجود دارد، کمرنگ‌تر بود.»

این گونه نظرات تنها به تشدید برخورد با معترضان و افزایش اختیارات پلیس و دستگاه امنیت داخلی برای سرکوب اعتراضات بیان می‌شود. حمله هواداران نتانیاهو به معترضان و ضرب و شتم آنان در حضور پلیس را می‌توان از پیامد‌های این‌گونه اظهارات بر شمرد و در روز‌های آینده شاهد خشونت‌های بیشتری علیه مخالفان نخست وزیر این رژیم بود.

۴- با توقف کسب و کار‌ها در جهان و اعمال محدودیت‌های بهداشتی، کارخانه‌های صهیونیستی تقریباً متوقف و همچنین درآمد‌های خدماتی مانند گردشگری کاملاً تعطیل شده‌است.

آمار بیکاری در جامعه صهیونیستی بیش از یک میلیون نفر گزارش شده‌است. بر اساس نُرم جهانی افراد شاغل در هر جامعه‌ای یک سوم جمعیت آن را تشکیل می‌دهند و دو سوم دیگر کودکان و سالخوردگان هستند که مصرف‌کننده‌اند، نه مولد. آمار جمعیتی در جامعه صهیونیستی اندکی بیش از ۸ میلیون نفر است که ۲ میلیون نفر آن فلسطینی و ۶ میلیون نفر نیز یهودی هستند. طبق گزارش‌های سازمان‌های مهاجرتی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار یهودی که در آمار جمعیتی رژیم صهیونیستی قرار دارند به دلایل متعدد خصوصاً احساس ناامنی در خارج از فلسطین اشغالی زندگی می‌کنند. حدود ۷۰۰ هزار نفر از این افراد در بحبوحه جنگ ۳۳ روزه سال ۲۰۰۸ با لبنان و مابقی نیز پس از جنگ‌های غزه از فلسطین اشغالی خارج شده‌اند، اما رژیم صهیونیستی همچنان آنان را در آمار جمعیتی خود منظور کرده‌است. وجود یک میلیون بیکار در جامعه کم جمعیتی مانند رژیم صهیونیستی، به معنی آن است که بیش از نیمی از جامعه شاغل، شغل خود را از دست داده‌اند؛ آماری که افزایش آن در صورت ادامه همه‌گیری کرونا حتمی است.

۵- نسل کنونی صهیونیست‌ها مانند نسل اول آرمانگرا نیست بلکه یک جامعه کاملاً رفاه‌طلب است. درآمد سرانه خانوار‌های اسرائیلی در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۸ هزار دلار بوده و این جامعه که رفاه را در بالاترین سطح خود تجربه کرده، نمی‌تواند شرایط سخت اقتصادی را تاب آورد. باور‌ها در جامعه صهیونیستی کاملاً تغییر کرده و نسل کنونی حاضر به تحمل مشکلات و ایثار نیست. این حجم از مشکلات در حالی نمایان شده که رهبران دولت صهیونیستی پرونده‌های متعدد فساد دارند و در رأس آن‌ها نخست وزیری قرار گرفته که چندین پرونده سوء‌استفاده از جایگاه، اخذ و پرداخت رشوه او در حال پیگیری قضایی است. جامعه صهیونیستی به شدت به این معترضند که رهبرانشان افکار عمومی را از ناکارآمدی خود با مدیریت درگیری در محیط پیرامونی منحرف می‌کنند.

به نظر می‌رسد خروج اسرائیل از چالش‌های سیاسی، اقتصادی و همچنین بحران ناشی از بیماری کرونا تا مدت‌ها امکان‌پذیر نباشد. استمرار این شرایط می‌تواند شرایط حیاتی و ثبات اسرائیل را بسیار کمرنگ کند و در نزدیک‌ترین پیامد‌ها به این بحران‌ها شاهد رکود اقتصادی این رژیم و در پی آن افزایش مهاجرت معکوس به خصوص در میان مهاجران شرقی بود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار