کد خبر: 1014552
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۶
وزیر اطلاع رسانی لبنان روز یک شنبه از سمتش استعفا کرد. وزیر محیط زیست لبنان هم چنین کرد. پیش از این نیز سه نماینده لبنانی از حزب الکتائب به نام‌های سامی الجمیل، ندیم الجمیل و الیاس حنکش و همچنین وزیر خارجه این کشور استعفا کردند.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: انفجار دهشتناک چند روز پیش در بندر بیروت دوباره این کشور را صحنه اعتراضات کرده، البته این بار ماهیت آن با اعتراضات پیش از کرونا متفاوت است. حمله به ساختمان وزارتخانه‌ها و آتش زدن اسنادی که نشان از تلاش برخی برای معدوم کردن اسناد فساد جریان غربگرا دارد و همین‌طور تلاش برای ایفای ژست منجی با نقش‌آفرینی رئیس‌جمهور فرانسه در میان خرابه‌های بندر و همین‌طور بیانیه حمایتی سفارت امریکا از اعتراضات بدون محکوم کردن خرابکاری سازمان یافته حین اعتراضات از تقلای غرب برای فرار از مسئولیت حمایت از جریان فاسد غربگرا حکایت می‌کند. در همین شرایط جریان غربگرا به جای ماندن و پاسخگو بودن بازی استعفا راه انداخته و در نهایت این جریان با حمایت جریان رسانه‌ای غرب امیدوار است اعتراضات را علیه جریان مقاومت کانالیزه کند.

وزیر اطلاع رسانی لبنان روز یک شنبه از سمتش استعفا کرد. وزیر محیط زیست لبنان هم چنین کرد. پیش از این نیز سه نماینده لبنانی از حزب الکتائب به نام‌های سامی الجمیل، ندیم الجمیل و الیاس حنکش و همچنین وزیر خارجه این کشور استعفا کردند.

علاوه بر این، نعمه افرام، یکی دیگر از نمایندگان پارلمان لبنان هم استعفا کرد.

در همین حال یکی از رهبران جریان ملی آزاد لبنان که از اعضای ائتلاف ۸ مارس و متحد حزب‌الله است، تأکید کرد که عده‌ای در آشوب‌های خیابانی بیروت فقط درصدد حمله به یک جناح سیاسی خاص بودند.

بر اساس گزارش شبکه الجزیره، «ولید الاشقر» یکی از رهبران جریان ملی آزاد لبنان گفت: «برخی از کسانی که در خیابان هستند، فقط یک گروه را که همان گروه ما باشد، هدف گرفته‌اند.»

الاشقر افزود: «حزب ما را مستقیم هدف گرفته‌اند در حالی که ما تنها کسانی بودیم که وارد سهم‌خواهی نشدیم.» اشاره این مقام جریان ملی آزاد لبنان (حزب مسیحی به رهبری جبران باسیل و متحد حزب‌الله) به قضیه تقسیم کرسی‌های وزارتی دولت جدید لبنان به ریاست حسان دیاب است.

آشوب‌های خشونت‌بار بیروت که از نظر کارشناسان بخشی از سناریوی برنامه‌ریزی شده از خارج برای به هم ریختن مجدد اوضاع لبنان است، عمدتاً از سوی معترضان نزدیک به جریان ۱۴ مارس (غربگرا) انجام می‌شود و برخی از این افراد حمله به ادارات دولتی و بانک‌ها را در صدر اولویت‌های‌شان قرار داده‌اند. خشونت‌هایی که نتیجه آن کشته شدن یک نیروی پلیس و البته زخمی شدن ۱۸۰ نفر از معترضان و نیرو‌های امنیتی بوده است.

این در حالی است که هنوز ابعاد انفجار مهیب سه شنبه هفته گذشته که فعلاً ۱۶۰ کشته و ۵ هزار زخمی به جا گذاشته است، به درستی روشن نشده، ولی عناصر سیاسی وابسته به جریان ۱۴ مارس در مصاحبه‌های خود با رسانه‌های جریان سعودی در صدد موج‌آفرینی علیه مقاومت لبنان برای متهم کردن آن در این انفجار برآمده‌اند.

«سامی الجمیل» رئیس حزب الکتائب (فالانژ) که همه نمایندگان آن از پارلمان استعفا کرده‌اند در مصاحبه با شبکه سعودی العربیه، حزب‌الله لبنان را عامل نابسامانی‌های این کشور دانست.

در همین راستا «هادی القبیسی» تحلیلگر لبنانی به وبگاه المعلومه گفت که جریان وابسته به سعد الحریری با انتشار اخبار دروغ به دنبال آشوب و فتنه‌انگیری است.

منابعی در دولت لبنان به شبکه المیادین گفتند که معترضان وابسته به جریان ۱۴ مارس طی حملات تخریبی شنبه شب به ادارات و وزارتخانه‌ها به دنبال نابود کردن پرونده‌های فساد هستند.

به گفته این منابع، طرح حمله به ادارات و تخریب آن‌ها منحصر به یک اداره و وزارتخانه نیست و «افراد مخرب» درصدد هستند اسناد و پرونده‌های مربوط به فساد از سال ۱۹۹۲ را به دست آورده و آن‌ها را از بین ببرند. بر اساس گزارش‌ها مشخصاً شب یک شنبه جمع کثیری از عناصر خرابکار با سنگ و کوکتل‌مولوتف به ساختمان‌های پارلمان، وزارت خارجه، وزارت دارایی و وزارت محیط زیست حمله‌ور شدند و علاوه بر اشغال بخش‌هایی از این ساختمان‌ها اقدام به آتش زدن قسمت‌هایی از این ادارات کردند.

«مصطفی حمدان» دبیر کمیته رهبری جنبش ناصری‌های مستقل لبنان در گفتگو با شبکه المیادین بر ضرورت مقابله نیرو‌های امنیتی با آشوبگران تأکید کرد و گفت: این افراد کیان لبنان را تهدید می‌کنند و نظامیان بازنشسته هم از کسانی که امروز وارد ساختمان وزارت خارجه شدند باید برائت بجویند. اشاره حمدان به «جورج نادر» سرتیپ بازنشسته ارتش لبنان است که به رهبر آشوبگران لبنانی تبدیل شده است.

سناریوی تجزیه لبنان

دبیرکل کمیته رهبری جنبش ناصری‌های مستقل لبنان تأکید کرد: کسانی که به نهاد‌های دولتی حمله کردند به دنبال تجزیه لبنان هستند و بخشی از این سیرک جنایی فاسد هستند. «شارل ابی نادر» سرهنگ بازنشسته ارتش لبنان هم به المیادین گفت: من اطمینان دارم کسانی که به وزارت خارجه حمله کردند، ارتباط‌هایی با بیگانگان دارند و نمی‌خواهند تحقیقات درباره انفجار بندر بیروت ادامه پیدا کند.

به گفته کارشناسان جریان ۱۴ مارس به رهبری سعد الحریری، نخست‌وزیر سابق لبنان و نزدیک به عربستان سعودی که جریان متبوعش در انتخابات پارلمانی گذشته با کاهش تعداد کرسی‌ها مواجه بوده و در نتیجه اعتراضات مردمی سال گذشته استعفا کرد تا از زیر بار پاسخگویی در قبال سال‌ها مدیریت فسادآلود و ناکارآمد فرار کرده باشد، پوستین عوض کرده است و جامه معترض به خود پوشیده و در تقلاست همه چیز را به مسئله انفجار بندر بیروت فرو بکاهد و از سوی دیگر متوجه دولت فعلی و جریان ۸ مارس (جریان ملی آزاد و حزب‌الله و جنبش امل و...) کرده و این جریان را عامل بحران فعلی معرفی کند. این در حالی است که محموله نیترات آمونیوم در بندر بیروت از شش سال پیش در یکی از انبار‌های این بندر به شکل مخفیانه نگهداری می‌شد و مسئولیت آن در واقع به عهده دولت قبلی یعنی سعد حریری است.

تحریک به خشونت با ژست منجی

دو روز بعد از انفجار «امانوئل ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه به لبنان سفر کرد و در اقدامی مداخله‌جویانه، دولت و جریان‌های سیاسی لبنان را تهدید کرد که چنانچه به اصلاحات تن ندهند، خود شخصاً وارد میدان خواهد شد.

پیش مقدمه ورود استعماری ماکرون به این صحنه که مسئولیت انفجار بندر بیروت را متوجه دولت حسان دیاب کرده بود، طوماری بود که جریان غربگرا بلافاصله بعد از انفجار بندر به راه انداخت و در آن البته مکنونات قلبی خود را با طرح بازگشت به تحت‌الحمایگی فرانسه به نمایش گذاشت.

نخست‌وزیر لبنان در سخنرانی شب شنبه خود با طرح این پرسش که چه کسانی از ماندن محموله نیترات آمونیوم در بندر بیروت نفع می‌برند، اظهار داشت که مواد اشتعال‌زای نیترات از شش سال پیش در بندر انبار شده بود. در همین حال سفارت امریکا در بیروت در بیانیه‌ای ادعای حمایت از حق ملت لبنان در اعتراضات مسالمت آمیز کرد و همه طرف‌های ذی‌ربط را به اجتناب از خشونت تشویق کرد بدون آنکه به جریان خرابکارانه شکل گرفته ذیل پوشش اعتراضات فعلی اشاره‌ای کند. با این حال به نظر می‌رسد تاکتیک‌های ماکرون و ترامپ در لبنان فرق دارد. به گزارش اسکای نیوز، یک مقام ارشد در کاخ الیزه فاش کرد که امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در این تماس تلفنی به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا گفته که تحریم‌های واشنگتن علیه حزب‌الله لبنان بی فایده بوده و نتیجه عکس خواهد داد.

این مسئول فرانسوی با بیان اینکه اسناد و شواهد کافی برای اثبات این فرضیه که انفجار در بندر بیروت تصادفی بوده، وجود دارد، به رویترز گفته ماکرون در گفت‌وگوی تلفنی با ترامپ گفته است در مورد لبنان واقعیت این است که سیاست فشار یا بی‌تفاوتی از جانب ایالات متحده و برخی کشور‌های حاشیه خلیج [فارس]می‌تواند به ابزار دست کسانی نظیر ایران و حزب‌الله تبدیل شود که او خواستار تضعیف آن‌ها است. مقام کاخ الیزه اضافه کرده ماکرون به ترامپ گفته که ایالات متحده باید بار دیگر در لبنان سرمایه‌گذاری و به بازسازی آن کمک کند.

پیش از این «جورج مالبورنو» روزنامه‌نگار فرانسوی روز ۱۷ مرداد به نقل از یک منبع حاضر در نشست‌های رئیس‌جمهور فرانسه در بیروت خبر داد که او برخی مقامات لبنانی را در صورتی که اصلاحات اجرایی نشود، تهدید به تحریم کرده است.

مالبورنو همچنین به نقل از منبعی که در نشست ماکرون با گروه‌های «۱۴ مارس» حاضر بود، گزارش داد که ماکرون در این نشست گفته «تمام شما پول گرفتید خودتان این را می‌دانید و من هم این را می‌دانم.» به نظر می‌رسد فرانسوی‌ها بر تاکتیک تحریم‌های هدفمند و تحت فشار گذاشتن جریان غربگرا برای کارآمدتر کردن آن‌ها در مواجهه با جریان مقاومت تأکید دارد و در مقابل امریکا بر تحریم‌های گسترده برای گرسنگی دادن به تمام لبنانی‌ها و تقویت دوگانه «یا نان یا سلاح مقاومت» نظر دارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار