کد خبر: 1015579
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۳
با استناد به موضع جان بولتون، مشاور امنیت ملی وقت امریکا
به جز امریکا، تقریباً همه شش عضو باقی مانده در برجام تأکید می‌کنند که امریکا به دلیل خروج از این توافق، دیگر شریک برجام نیست و حقی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه ندارد.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: ۷۶ ساعت بعد از «نه» شورای امنیت به قطعنامه امریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران، رئیس‌جمهور امریکا دیروز اعلام کرد که امریکا قصد دارد طی هفت روز آینده مکانیسم ماشه پیش‌بینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام را فعال کند. حالا دیگر بحث‌ها در مورد اینکه آیا امریکا به عنوان عضو خارج شده از برجام محق است مکانیسم ماشه را فعال کند یا نه، حتی در داخل امریکا هم بالا گرفته است. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته که خود امریکایی‌ها هم می‌دانند که نمی‌توانند از «اسنپ‌بک» یا مکانیسم ماشه استفاده کنند. ظریف در این‌باره به موضع‌گیری جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین امریکا اشاره کرده که روز هشتم مه ۲۰۱۸ گفته امریکا به دلیل خارج شدن از برجام نمی‌تواند به این قطعنامه استناد کند. دیروز «آنتونی بلیکن» مشاور جو بایدن، نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ امریکا در امور سیاست خارجی هم گفت که امریکا دیگر در توافق هسته‌ای نیست که از مکانیسم ماشه استفاده کند.

به گزارش «جوان» دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، دیروز در اولین موضع‌گیری بعد از رأی منفی شورای امنیت به قطعنامه پیشنهادی امریکا گفت که «ما از اول هم می‌دانستیم که نتیجه رأی‌گیری چه می‌شود.» او با این حال تأکید کرد که امریکا قصد دارد اسنپ‌بک را فعال کند: «هفته آینده آن را خواهید دید.» مکانیسم ماشه، ترتیباتی است که در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در مورد توافق هسته‌ای ایران و همچنین در داخل برجام پیش‌بینی شده که بر اساس آن، هریک از کشور‌های شریک برجام می‌توانند در صورت نقض برجام از سوی کشور دیگر، آن را فعال کند؛ فرایندی که گام نهایی آن منجر به تصویب یک قطعنامه علیه کشور نقض‌کننده یا احیای شش قطعنامه شورای امنیت علیه ایران می‌شود. امریکا برای فعال کردن این مکانیسم به بند‌های ۱۱ و ۱۲ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت استناد می‌کند که گفته است هر یک از شرکای برجام (JCPOA Participants) چنانچه اعتقاد داشته باشند یک دولت دیگر طرف برجام به این توافق به طور اساسی پایبند نیست، می‌تواند از شورای امنیت درخواست صدور قطعنامه نماید. طبق بند ۱۲ قطعنامه، شورای امنیت درباره قطعنامه پیشنهادی رأی‌گیری خواهد کرد، ولی اگر این قطعنامه در شورا رأی نیاورد، تمام مفاد قطعنامه‌های صادر شده علیه ایران قبل از برجام، یعنی قطعنامه‌های (۲۰۰۸) ۱۸۰۳، (۲۰۰۷) ۱۷۴۷، (۲۰۰۶) ۱۷۳۷، (۲۰۰۶) ۱۶۹۶، ۱۸۳۵ (۲۰۰۸) و ۱۹۲۹ (۲۰۱۰) احیا خواهد شد. دولت امریکا بعد از «نه» ۳ روز قبل شورای امنیت به قطعنامه خود در مورد ایران، قصد دارد ایران را متهم به نقض برجام کرده و از این طریق زمینه احیای هر شش قطعنامه قبلی را فراهم کند.

موضع مشاور بایدن

به جز امریکا، تقریباً همه شش عضو باقی مانده در برجام تأکید می‌کنند که امریکا به دلیل خروج از این توافق، دیگر شریک برجام نیست و حقی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه ندارد. این موضوع را دیروز «آنتونی بلیکن» مشاور «جو بایدن» نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ امریکا در امور سیاست خارجی و معاون سابق وزارت خارجه امریکا در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما در یک پیام توئیتری مطرح کرد و گفت که در برجام نیستیم که از مکانیسم ماشه استفاده کنیم. توئیت بلیکن در واقع پاسخی به استدلال‌های «ریچارد گلدبرگ» عضو سابق شورای امنیت ملی امریکا بود که مدعی شده امریکا صلاحیت فعال‌سازی مکانیسم ماشه را دارد. مشاور بایدن گفته است: «راه‌حل‌های موجود در این قطعنامه (۲۲۳۱) در اختیار کشور‌های «مشارکت کننده» (اعضای برجام) است. کاخ سفید در زمان خروج از این توافقنامه، به معنای واقعی کلمه، عنوان بیانیه خود را «پایان دادن به مشارکت ایالات متحده در برجام» قرار داد. عاقلانه خواهد بود که به توافقنامه‌ای که کارساز است و قدرت دارد، پایبند بود.»

دیروز سخنگوی جوزف‌بورل کمیسیونر سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفت که امریکا از برجام خارج شده و توانایی فعال کردن مکانیسم ماشه را ندارد.

ظریف: بلند حرف زدن حق نمی‌آورد

وزیر امور خارجه ایران دیروز در مراسم تودیع و معارفه سخنگویان سابق و جدید وزارت امور خارجه با اشاره به بحث‌هایی که درباره استفاده امریکا از مکانیسم ماشه مطرح است، گفت: «اسنپ بک امریکا آنچنان غیرقانونی است که قابل پذیرش نیست و امریکایی‌ها این را می‌دانند.» ظریف خطاب به امریکایی‌ها گفت: «خیال نکنید اگر حرفی را بلند زدند و تکرار کردند حق دارند. امریکا می‌داند نمی‌تواند اسنپ‌بک کند.» ظریف در این مورد به کنفرانس مطبوعاتی جان بولتون، مشاور امنیت ملی برکنار شده کاخ سفید در هشتم می‌۲۰۱۸استناد کرده که بولتون در آن گفته است که امریکا به دلیل عضو نبودن در برجام، نمی‌تواند از مکانیسم ماشه استفاده کند. ظریف گفته است: «آقای بولتون در اوج سرخوشی از اینکه برجام را نابود کرد و ظرف سه ماه ایران را هم نابود می‌کند در مصاحبه مطبوعاتی‌اش در کاخ سفید اعلام کرد که ما دیگر عضو برجام نیستیم که از اسنپ‌بک استفاده کنیم. هنوز صورتجلسه این مصاحبه روی سایت کاخ سفید است مگر اینکه من بگویم بروند آن جمله را بردارند.»

ظریف اشاره‌ای به جزئیات موضع بولتون که می‌تواند در مجامع بین‌المللی به عنوان موضع رسمی دولت وقت امریکا مورد استناد قرار بگیرد، نکرد، ولی به نظر می‌رسد منظور ظریف آن بخش از سخنان بولتون است که خبرنگاری از او درباره احتمال تحریم شرکت‌های اروپایی بعد از خروج امریکا از برجام پرسیده که بولتون در بخشی از پاسخ به خروج امریکا از برجام اشاره کرده و گفته که امریکا به دلیل خروج از توافق، دیگر به مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ استناد نخواهد کرد. بولتون گفته که «از ظرفیت مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ به این دلیل که ما خارج از این توافق هستیم استفاده نمی‌کنیم.»
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
محمدرضا کیانفر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۸
0
1
محمدجواد ظریف وزیر خارجه گفت: آمریکا می‌داند که نمی‌تواند از اسنپ بک استفاده کند.

آقای ظریف،
مطمئن سخن گفتن عاقلانه نیست از این دم بریده هرچه بگویید برمی‌آید.
نفس اماره و لوامه‌ست و دیگر ملهمه مطمئنه با سه دشمن در یکی پیراهن‌ست.

سرور گرامی،
تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
1- مذاکره با آقای ترامپ برای دفع تهدیدات خارجی،
2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی،
با تشکر از توجه شما،
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار