کد خبر: 1017762
تاریخ انتشار: ۱۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۵:۴۰
نگاهی به برخی حرکات زیر پوستی در فضای سیاسی کشور
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ۹ ماه دیگر در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ برگزار می‌شود. از هم اکنون سوت رقابت پنهان بین احزاب و گروه‌ها به صدا درآمده است، البته هنوز برای ترسیم خطوط احزاب و جبهه‌های سیاسی کمی زود باشد، اما همه می‌دانند که چه پنهان و چه آشکارا تمام گروه‌ها رایزنی‌ها را آغاز کرده‌اند. صرف نظر از فعالیت احزاب و گروه‌ها نشت این رقابت‌ها به فضای عمومی چه تبعاتی می‌تواند داشته باشد.
مهدی پورصفا
سرویس سیاسی جوان آنلاین: واقعیت این است که رفتار انتخاباتی کشور‌های مختلف با توجه به نظام سیاسی و تصمیم‌گیری حاکم بر آن متفاوت است، به عنوان مثال در ایالات متحده رقابت‌های انتخاباتی با توجه به آغاز انتخابات‌های درون‌حزبی برای تعیین کاندیدای نهایی از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه از یک سال قبل از آن آغاز می‌شود، به عنوان مثال در جریان رقابت‌های انتخاباتی سال ۲۰۲۰ میلادی که قرار است در آبان ماه سال جاری برگزار شود، رقابت‌های درون حزبی و شناسایی کاندیدا‌های بالقوه از تابستان سال پیش آغاز شده است، البته این مدل انتخاباتی با توجه به این بخش‌های مهم از فعالیت‌های اقتصادی و اداری این کشور که در قالب دولت‌های محلی یا بخش خصوصی انجام می‌شود، چندان تأثیری بر روند‌های جاری کشور نمی‌گذارد، در مقابل در کشور‌هایی که دولت نقش مهمی در زندگی روزمره مردم آن ایفا می‌کند، چنین رقابت‌هایی می‌تواند به شدت در تمامی جنبه‌ها تأثیرگذار باشد. با توجه به نوع ساختار سیاسی و متمرکز ایران می‌توان گفت که کشور ما در دسته دوم قرار می‌گیرد. به رغم تمام تلاش‌هایی که برای کاهش نقش دولت در ساختار اقتصادی و اداری انجام می‌شود، می‌توان گفت هنوز دولت مرکزی نقش مهمی در تمام شئون کشور ایفا می‌کند.

در چنین نظامی طبیعی است که اگر رقابت‌های زودرس انتخاباتی به فضای عمومی جامعه سرایت کند، شاهد تأثیرگذاری در روند طبیعی خدمت دولت به مردم خواهیم بود.

سرنوشت اقتصادی دولت آینده را دولت فعلی تعیین می‌کند

تأثیر این مسئله به خصوص در استان‌ها و شهر‌های دور از مرکز به شدت گسترده‌تر خواهد بود چرا که در فضای داخلی استان‌ها و عیان شدن رقابت‌های انتخاباتی هر کدام از مدیران به دنبال تثبیت خود در دولت آینده خواهند بود، از سوی دیگر زمان زیادی تا پایان دولت فعلی باقی مانده است. این همان نکته‌ای بود که رهبر معظم انقلاب در ارتباط تصویری خود با دولت بر آن تأکید کردند. یک سال مدت زمانی است که دولت با توجه به امکانات خود می‌تواند برنامه‌های وسیعی را در حوزه اقتصادی و عمرانی اجرا کند که بار بزرگی را از دوش مردم محروم جامعه بردارد.

ماجرا زمانی جدی‌تر می‌شود که حساسیت ماه‌های پیش رو را از نظر سیاسی و اقتصادی در نظر بگیریم، به عنوان مثال با توجه به اینکه چشم‌انداز روشنی برای برداشته شدن تحریم‌های سیاسی و اقتصادی وجود ندارد، توجه به ابزار‌های جدید مالی برای تأمین مالی کسری بودجه اهمیتی اساسی برای نظام پیدا کرده است.

از آنجا که تأمین منابع با استفاده از این ابزار‌ها مبتنی بر قرض گرفتن از بازار سرمایه و باز پس دادن آن در آینده است، عملاً پرداخت دیون اوراق قرضه بر عهده دولت آینده خواهد افتاد. به این ترتیب عملکرد دولت فعلی در حوزه مالی می‌تواند عملکرد دولت بعدی را نیز تحت تأثیر قرار دهد، از همین رو بود که مجلس شورای اسلامی با بحث تأمین کسری بودجه از طریق اوراق سلف موافقت نکرد چراکه عملاً بدهی سنگینی را برای کشور و به خصوص برای دولت بعدی به ارمغان خواهد برد، بنابراین با قاطعیت می‌توان گفت عملکرد دولت بعدی در گرو عملکرد صحیح دولت دوازدهم در چند ماهه باقی مانده بود و اضافه شدن بحث‌های زودرس انتخاباتی به فضای اجرایی کشور بدترین رویدادی است که می‌تواند گریبان کشور را در شرایط فعلی بگیرد.

ضرورت ارائه تصویر یکپارچه و متحد در مقابل امریکا

علاوه بر بحث‌های اقتصادی و سیاسی در حوزه سیاست خارجی نیز ماه‌های پرالتهابی پیش رو است که ترکیب فضای عمومی کشور با بحث‌های انتخاباتی می‌تواند ترکیب ناخوشایندی را برای آینده کشور رقم بزند.

واقعیت این است که بسیاری از تحلیلگران معتقدند امریکایی‌ها به دنبال تأثیرگذاری بر انتخابات سال ۱۴۰۰ هستند. صرف نظر از اینکه چه دولتی در انتخابات آبان ماه این کشور روی کار خواهد آمد، این سیاست یک انتخاب قطعی در مقابل ایران خواهد بود.

مهم‌ترین ابزار امریکایی‌ها برای تأثیرگذاری در حال حاضر بحث تحریم‌هاست. نشریه نیویورک تایمز در مطلبی به این نکته اشاره کرد که تنها یک فرمان اداری از سوی وزارت خزانه‌داری امریکا کافی است که کره‌جنوبی نزدیک ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی بلوکه شده ایران را آزاد کند و این امتیازی نخواهد بود که امریکا به هر طرف سیاست خارجی در ایران اهدا کند.

بدیهی است ایجاد یک جو انتخاباتی زودهنگام در کشور می‌تواند زمینه مناسبی را برای اجرایی شدن نقشه امریکایی‌ها در داخل کشور فراهم کند. اگر اختلاف و شکاف‌های جناحی به واسطه فعالیت‌های زودهنگام در داخل کشور گسترده شود، زمینه برای سوءاستفاده امریکایی‌ها فراهم خواهد شد.

در کنار این نباید فراموش کنیم که در چالش پیش روی کشور در مورد برداشته شدن تحریم‌های تسلیحاتی، آنچه مورد نیاز کشور است، ارائه یک چهره متحد از نظام جمهوری اسلامی در مقابل زورگویی‌های امریکاست. طبیعی است از آنجا که ذات فعالیت‌های انتخاباتی انتقاد و ارائه برنامه‌های جایگزین است، آغاز زودهنگام آن می‌تواند به این چهره ضربه بزند، البته این مسئله به هیچ عنوان به معنای این نیست که در انتقاد سازنده از دولت بسته شود و به این بهانه منتقدان دلسوز مورد هجمه قرار بگیرند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار