کد خبر: 1020288
تاریخ انتشار: ۳۱ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۱:۰۰
فصل برداشت برنج رو به پایان است، اما مشکلات بازار و دلالان و قیمت‌ها از یک طرف و واردات برنج از سوی دیگر کام برنج‌کاران را تلخ کرده است. طی چند روز اخیر بود که اعلام شد قیمت برنج افزایش یافته است و در پی آن، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولت عامل ایجاد نوسان در بازار برنج است، گفت: «تعیین قیمت خرید تضمینی برای این محصول ضروری است.» حالا برنج ایرانی اسیر دست دلالان شده تا یکبار دیگر شالیکاران با سود کم حاصل دست رنج‌شان را تحویل دلالان دهند.
سجاد مرسلي
سرویس ایران جوان آنلاین: وقتی قبل از شروع برداشت برنج از شالیزار‌ها دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور گفت که تقریباً شش یا هفت دهک جامعه توان خرید برنج ایرانی را ندارند، کمتر کسی متوجه شد که چه اتفاقی رخ داده است. البته برخی نیز این سخن او را برای توجیه واردات بیشتر برنج دانستند.

چند روز پیش نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولت عامل ایجاد نوسان در بازار برنج است، گفته بود: «تعیین قیمت خرید تضمینی برای این محصول ضروری است.»

سیدعلی آقازاده با اشاره به وضعیت برنج استان گیلان و تأکید بر لزوم توجه به وضعیت کشاورزان و خرید تضمینی برنج از شالیکاران، گفت: «دولت می‌تواند همانند گندم و ارقام پر محصول کشاورزی با قیمت تضمینی، محصول شالیکاران را خریداری کند تا کشاورزان در زمان کاشت، داشت و برداشت آسودگی خاطر داشته باشند.»

وی با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد برنج گیلان از رقم هاشمی بوده که بازار خوبی دارد، ادامه داد: «تأکید ما بر این است که دولت یک قیمت مناسب برای برنج مشخص کند تا اجازه ندهد قیمت فروش محصول از قیمت هزینه کرد کشاورزان کمتر شود.» نکته حائز اهمیت در صحبت‌های این نماینده این است که یکبار دیگر می‌توان ردپای دلالان را در این بازار هم دید.

درست مثل زمین‌های زراعی دیگر که محصول را ارزان از کشاورز می‌خرند و با چندین برابر قیمت به دست مصرف کننده می‌رسانند.

در همین رابطه عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه خود دولت عامل نوسان در بازار برنج بوده و معمولاً برنج کاران از سودجویی دلالان آسیب می‌بینند، گفت: «ضعف برنامه‌ریزی درست موجب شده که واسطه‌ها، دلالان و رانتخواران وارد میدان شده و کشاورز زحمتکش را در عسر وحرج قرار دهند.» وی با تشریح وضعیت کشاورزان خسارت دیده از بارش‌های غیر فصلی در استان گیلان، بیان کرد: «دولت باید قیمت برنج را کنترل کند و مانع مزاحمت دلالان و رانت‌خواران شده و صرفاً تماشاگر صحنه نباشد.» نماینده رشت در مجلس با تأکید بر ضرورت حمایت بیمه‌ای از کشاورزان آسیب‌دیده از بارش باران در هنگام برداشت محصول، گفت: «عمدتاً ۲۰ درصد کشاورزان بیمه هستند، متأسفانه کشاورزان خاطره خوبی از بیمه ندارند و این عدم اطمینان آسیب‌های کشاورزان را افزایش داده است.»

بازار آشفته و سفره‌های بی‌برنج

نماینده رشت در مجلس با اشاره به واردات برنج در فصل برداشت برنج داخلی گفت: «این قبیل از اقدامات ضعیف و غیر متعارف دولت، به برنج داخلی آسیب می‌زند.» برای آگاهی از وضعیت بازار واردات هم می‌توان به آمار و گزارش‌های گمرک مراجعه کرد. بر همین اساس در سال گذشته حدود ۸۰۰ هزار تن برنج به ایران وارد و عملیات ترخیص آن انجام شده است. اما براساس گزارش‌های سازمان گمرک واردات برنج امسال، حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است. بر همین اساس حدود ۳۹۰ هزار تن برنج از طریق گمرک ترخیص شده‌اند و مقداری دیگری از برنج‌ها هنوز در گمرک دپو شده‌اند.

پس از اینکه تخصیص ارز دولتی به واردات برنج خارجی حذف شد، این محصول هم افزایش قیمت چشمگیری داشت و از این‌رو تقاضا برای برنج وارداتی هم کاهش یافت. حالا مردم مانده‌اند و سفره بی‌برنجی که دلالان موجب افزایش قیمت ایرانی آن شده‌اند و برنج بی‌کیفیت خارجی نیز دور از دسترس مصرف کننده قرار گرفته است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار