کد خبر: 1020304
تاریخ انتشار: ۳۰ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۶
حذف عوارض صادرات تخم مرغ به بهانه دامپینگ ترکیه
حدود یک‌ماه قبل به‌رغم وجود مشکلات تأمین دان مرغ و نهاده‌ها، بر‌اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار عوارض صادراتی تخم مرغ به دلیل دامپینگ تجار ترکیه‌ای حذف شد، به تبع این تصمیم صادرات تخم‌مرغ نیز به شدت افزایش یافت و نتیجه آن شد که بازار داخل با کمبود مواجه شده و قیمت‌ها افزایش یابد. با توجه به اتفاقات این روزها، مجوز صادرات از ستاد تنظیم بازار سلب و دوباره به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده است. حال این سؤال مطرح است که در ستاد‌تنظیم بازار چه می‌گذرد؟
بهناز قاسمی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: اواسط مرداد‌ماه اعلام شده بود، بر اساس تصمیم ستاد تنظیم بازار عوارض صادراتی، هر کیلوگرم تخم‌مرغ تا پایان مردادماه امسال ۴ هزارتومان و سقف میزان صادرات ماهانه تخم مرغ معادل میانگین صادرات چهار ماه اخیر، حداکثر ۸ هزار و ۵۰۰ تن در ماه تعیین شد. ابتدای شهریور‌سال‌جاری کارگروه تنظیم بازار کشور در مصوبه‌ای مهم عوارض صادراتی تخم‌مرغ را حذف می‌کند، این تصمیم با هدف افزایش صادرات این محصول به کشور‌های همسایه انجام می‌شود. چند روز قبل خاوازی با شدت گرفتن بحران تخم مرغ اعلام کرد، منشأ این موضوع به افزایش بسیار زیاد درخواست صادرات تخم‌مرغ برمی‌گردد، این موضوع به دغدغه هیئت دولت نیز تبدیل شد و در نهایت مقرر شد، مجوز صادرات تخم‌مرغ در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد. اما نکته جالب توجه این است که در ستاد تنظیم بازار چه می‌گذرد؟ چگونه است که این ستاد نتوانسته حتی برای دو یا سه هفته آینده پیش‌بینی لازم را داشته‌باشد و بعد از مدت کوتاهی بازار تخم‌مرغ در کشور این چنین دستخوش هرج و مرج قیمتی شده است؟

بر اساس مصوبه اول شهریور‌ماه ستاد تنظیم بازار، با توجه به گزارش تشکل‌ها و واحد‌های تولیدی و صادراتی از کاهش قیمت صادراتی تخم‌مرغ ناشی از دامپینگ تجار ترکیه‌ای عوارض صادراتی تخم‌مرغ از ابتدای شهریورماه منتفی و حذف شد. بر این مبنا، مقرر شد سازمان توسعه تجارت در کشور‌های مقصد صادراتی از جمله عراق، افغانستان، عمان و قطر با برگزاری نشست با سازمان‌های متناظر و انعقاد تفاهم‌نامه نسبت به شناسایی و شرایط بازار منطقه، وضعیت نیاز، قیمت‌های صادراتی، فروش داخلی کشور‌های مربوطه و ایجاد بازار‌های جدید صادراتی اقدام کند.

از آنجایی که تجار کشور ترکیه با استفاده از خطوط مواصلاتی کشور ایران اقدام به صادرات تخم مرغ از مسیر ایران به کشور عراق دامپینگ قیمتی می‌کند، مقرر شد سازمان توسعه تجارت با برگزاری جلسات مشترک با وزارت راه و شهرسازی و گمرک ج. ا. ا موضوع ترانزیت و حداکثر کردن منفعت کشور در این مقوله را بررسی و در قالب گزارش جامعی از مقادیر و ارزش صادرات ایران به سایر کشور‌ها از مسیر ترکیه و بالعکس را به دبیرخانه تنظیم بازار ارائه کند. با عنایت به تأثیر بسیار مثبت میزان عوارض صادراتی تخم‌مرغ در مردادماه در کنترل افزایش قیمت تخم‌مرغ در داخل و با توجه به گزارش تشکل‌ها و واحد‌های تولیدی و صادراتی از کاهش قیمت صادراتی تخم‌مرغ ناشی از دامپینگ تجار ترکیه‌ای و از آنجایی که اتحادیه مرکزی مرغداران میهن متعهد شد، قبل از شروع نیمه‌دوم سال و افزایش مصرف، میزان عوارض صادراتی مؤثر برای کنترل نرخ داخلی و اولویت داشتن مصرف کننده کشور بر سایر کشور‌ها را با برآورد دقیق هزینه‌ها و قیمت‌های صادراتی ارائه کند.

عوارض صادراتی تخم‌مرغ برای شهریور‌ماه در راستای حمایت از تولیدکنندگان، مشروط بر تعهد اتحادیه مرکزی مرغداران میهن مبنی بر جلوگیری از هرگونه کمبود احتمالی و نیز ثبات و رعایت قیمت‌های مصوب در مرغداری و مصرف‌کننده در سطح بازار، از ابتدای شهریورماه منتفی و حذف شد.

تصمیم‌گیری برای تولید تخم مرغ توسط ۴ نهاد دولتی

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه تصمیم‌گیری در مورد میزان تولید، تأمین ارز و قیمت تخم مرغ بر عهده چهارنهاد دولتی است و بخش خصوصی هیچ دخالتی در این تصمیمات ندارد، گفت: براین اساس نهاد‌های تصمیم‌ساز باید مشکلات فعلی در تولید تخم مرغ را حل کنند.

مهدی معصومی اصفهانی در گفتگو با فارس در مورد دلایل افزایش قیمت تخم مرغ گفت: صنعت مرغداری صنعت پیچیده‌ای نیست و تولید در این صنعت طی فرآیند بسیار ساده‌ای انجام می‌شود، به‌طوری که اگر مواد اولیه یا همان دان تأمین شود، تولید مرغ و تخم‌مرغ نیز انجام می‌شود و اگر دان نباشد تولیدی نخواهد بود. وی با تأکید بر اینکه صنعت مرغداری نه پیچیدگی دارد، نه رانت و نه مافیا بیان داشت: اگر مواد تأمین شود تولید هست، اگر مواد اولیه کم شود تولید نیز کم می‌شود و اگر مواد اولیه نباشد تولید نیز متوقف می‌شود. بخش خصوصی نمی‌داند چرا قیمت ارز افزایش می‌یابد و مشکلات تأمین نهاده‌ها به چه دلیل است، بنابراین بهتر است بخش دولتی خودش مشکلات را حل و نهاده‌های مورد نیاز صنعت مرغداری را تأمین کند. وی با اشاره به فرمول تعیین قیمت تخم‌مرغ بیان داشت: با ضرب قیمت هر کیلو دان در عدد ۵/۲ قیمت هر کیلو تخم مرغ به‌دست می‌آید. بنابراین در حال حاضر با توجه به قیمت دان قیمت هر کیلو تخم‌مرغ در مرغداری قیمت ۱۵‌هزار تومان و هر شانه تخم‌مرغ ۳۰‌هزار تومان است. البته با توجه به هزینه حمل و نقل و سود عرضه کننده قیمت برای مصرف کننده با قیمت مذکور متفاوت خواهد بود.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار