کد خبر: 1020939
تاریخ انتشار: ۰۴ مهر ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۰
طبق آمار‌ها تقریباً نیمی از مصرف آب شرب پایتخت متعلق به مناطق ۱ تا ۳ است. محاسبه میزان یارانه دولتی در تأمین هر متر مکعب آب، این نکته را نشان می‌دهد که در هر روز یک میلیارد و ۲۲۵ میلیون تومان از بیت‌المال صرف پر شدن آب استخر‌های مناطق مرفه‌نشین پایتخت و آبیاری فضای سبز خانه‌های شمال تهران می‌شود.
علیرضا سزاوار
سرویس جامعه جوان آنلاین: به گفته رئیس کمیته محیط‌زیست شورای شهر تهران، میانگین مصرف آب شرب هر شهروند تهرانی ۹۱ متر مکعب در سال یا معادل ۲۵۰ لیتر در روز است. آمار‌های کمیته محیط‌زیست شورای شهر نشان می‌دهد که حدود ۱۰ درصد از ساکنان پایتخت از آب شرب تصفیه شده برای پر کردن استخر‌های خود استفاده می‌کنند.

عمر یکساله یک قانون

درصد بالایی از خانه‌های شمال پایتخت نه‌تن‌ها استخر که سونا، جکوزی و آبنما هم دارند که حجم بالایی از آب تصفیه شده شهری را می‌بلعند.

در سال ۹۴ به دلیل شرایط بحرانی آب، شورای چهارم شهر به استفاده آب تصفیه شده در استخر انشعاب‌های خانگی اعتراض کرد. درنتیجه شرکت آبفا از شورای تأمین استان مجوز ممنوعیت استفاده بیش از حد انشعاب خانگی آب را گرفت و میزان آب مصرفی منازل رصد می‌شد، اما این ممنوعیت فقط برای همان سال بود.

آمار‌های کمیته محیط‌زیست شورای شهر نشان می‌دهد که ۲۰ درصد مشترکین شهر تهران به صورت متوسط و کمی بیشتر از متوسط مصرف می‌کنند، ۱۵ درصد پرمصرف هستند و ۵ درصد که شامل مناطق ۱، ۲ و ۳ شهر تهران می‌شود، بسیار پرمصرف هستند. ۶۰ درصد مردم نیز کم‌مصرف هستند.

پر مصرف‌های لاکچری‌نشین.

میزان مصرف روزانه آب استان تهران معادل ۳/ ۱ برابر دریاچه چیتگر است. آنطور که خبرگزاری فارس اعلام کرده مثلاً در تاریخ ۲۵ شهریور و ظرف تنها یک روز معادل ۳ میلیون و ۴۳۱ هزار متر مکعب آب در تهران مصرف شده‌است. با توجه به اینکه ۳۸ درصد از میزان مصرف آب در استان تهران به بخش خانگی و شرب تعلق دارد، ساکنین پایتخت در مدت یک روز یک میلیون و ۳۰۴ هزار متر مکعب آب مصرف کرده‌اند.

به منظور محاسبه میزان مصرف آب مشترکین پر مصرف ابتدا باید میزان مصرف این خانوار‌ها مشخص شود. به استناد آمار، ۴۷ درصد از میزان مصرف آب بخش خانگی مرتبط با استفاده پر مصرفین است که در مناطق ۱ تا ۳ شهر تهران ساکن هستند. یک حساب سر انگشتی مشخص می‌کند، پر مصرف‌های لاکچری‌نشین در یک روز ۶۱۲ هزار و ۷۷۶ متر مکعب آب مصرف می‌کنند.

یارانه استخر و فضای سبز

جالب اینکه هزینه تأمین و انتقال هر متر مکعب آب در پایتخت معادل ۲ هزار و ۷۰۰ تومان برآورد می‌شود. این در حالی ا‌ست که به صورت میانگین، آب با قیمت ۷۰۰ تومان برای هر متر مکعب فروخته می‌شود. در حقیقت هر دولت برای فروش هر متر مکعب آب نزدیک به ۲ هزار تومان یارانه می‌پردازد.

در نتیجه حاصلضرب مقدار یارانه دولتی در تأمین هر متر مکعب آب در میزان مصرف مناطق ۱ تا ۳ تهران، این نکته را روشن می‌سازد که در هر روز یک میلیارد و ۲۲۵ میلیون تومان از بیت‌المال صرف پر کردن آب استخر‌های مناطق مرفه‌نشین تهران و آبیاری فضای سبز این واحد‌های مسکونی می‌شود.

ترکیب سوء‌مدیریت و اسراف

با اینکه شرایط استاندارد مصرف آب در جهان برای هر نفر در روز چیزی حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ لیتر است و در شرایط بحرانی این رقم تا کمتر از ۵۰ لیتر نیز کاهش می‌یابد، بررسی‌ها نشان می‌دهد، در شهر تهران در شرایط بحرانی کنونی نیز مصرف بی‌رویه آب رواج دارد و هر شهروند به صورت میانگین روزانه ۲۵۰ لیتر آب شرب مصرف می‌کند. این البته همه ماجرا و حکایت تلخ بحران آب در شهر تهران نیست و سوء‌مدیریت متولیان منابع نیز بر اسراف محض این منابع در بسیاری از خانه‌های مسکونی دامن زده‌است؛ علاوه بر اسراف، سوءمدیریت هم باعث شده‌است مصرف آب تهرانی‌ها بیش از حد باشد. این مهم را می‌توان از سخنان قابل‌تأمل رئیس کمیته محیط‌زیست و خدمات شهری برداشت کرد که اخیراً در هفتاد و ششمین جلسه این شورا در رابطه با مصرف بی‌رویه آب در پایتخت گفت: «مسئله آب در تهران به گونه‌ای است که ما برای تأمین منابع آب شرب به شهروندان، حفظ میراث طبیعی شهر تهران و صیانت و ماندگاری از فضا‌های سبز شهری، چاره‌ای جز جراحی‌های بزرگ نداریم تا بتوانیم ضمن کنترل وضعیت به تثبیت حداقل‌های موجود بپردازیم.»

فرسودگی ۴۰ درصد از شبکه

سید آرش حسینی میلانی افزود: «میانگین مصرف آب شرب هر شهروند تهرانی ۹۱ متر مکعب در سال یا معادل ۲۵۰ لیتر در روز است و از سوی دیگر، حدود ۱۰ درصد از شهروندان تهرانی از آب شرب تصفیه شده برای پر کردن استخر‌های خود استفاده می‌کنند.»

سخنان این عضو شورای شهر تهران در رابطه با اینکه ۱۰ درصد شهروندان تهرانی آب شرب تصفیه شده شهر را برای پر کردن استخر‌های خانه خود مصرف می‌کنند، به قدری عجیب و نگران‌کننده است که پرداختن به آن از سوی مسئولان و نیز پاسخگویی آن‌ها به افکار عمومی برای مماشات در این‌باره تا کنون بسیار ضروری است.

در همین زمینه رئیس کمیته محیط‌زیست و خدمات شهری تأمین منابع آبی شهر تهران را موضوعی حیاتی و مربوط به امنیت ملی دانست و تأکید کرد: «تهران ۹ هزار کیلومتر خطوط انتقال آب شرب دارد که ۴۰ درصد آن فرسوده‌است.»

در واقع بخش عمده‌ای از یارانه‌های دولتی به جیب اقشار پردرآمد رفته و صرف موارد غیرضروری همچون استخر‌های لاکچری می‌شود. در حقیقت، ساکنین مناطق ۱ تا ۳ تهران در حالی سرانه مصرف ۴۳۰ لیتر آب به ازای هر نفر را دارند که در برخی از مناطق جنوب شرقی این کشور سرانه مصرف آب تنها ۱۵ لیتر به ازای هر نفر است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار