کد خبر: 1021406
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۹
همزمان با تصاعد بحران نمایان شد
برای دومین روز متوالی، جنگ بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان ادامه پیدا کرد. در حالی که کشور‌های مختلف و سازمان ملل، خواستار کاهش تنش بین دو کشور شده‌اند، تصاویری از انهدام تانک‌ها و مواضع نظامی ارمنستان با هواپیمای بدون سرنشین ارتش آذربایجان منتشر شده که نشان از مداخله خارجی در این کشور دارد. منابع اسرائیلی تلویحاً تأیید می‌کنند که تل‌آویو در این مناقشه در کنار باکو قرار دارد.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: نیرو‌های قره‌باغ بامداد دو شنبه کشته شدن ۱۵ نفر دیگر از نظامیان خود را تأیید کردند. با تشدید درگیری‌ها، رئیس‌جمهور آذربایجان با امضای دستوری در این کشور بسیج عمومی اعلام کرد تا نشانه‌های تصاعد درگیری بیش از هر موقع دیگری نمایان شود. دیروز تصاویری منتشر شد که نشان می‌دهد جنگنده‌ها و پهپاد‌های جمهوری آذربایجان تانک‌ها و مواضع نظامی ارمنستان را هدف قرار داده است. الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان نیز اعلام کرد: «اجازه پایمال شدن خون شهدای‌مان را نخواهیم داد. خودرو‌های نظامی متعلق به ارتش ارمنستان را منهدم کردیم. ما از خاک خود دفاع می‌کنیم و قره‌باغ متعلق به آذربایجان است.» در مقابل، نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان در نشست اضطراری با نمایندگان پارلمان این کشور درباره درگیری نظامی با جمهوری آذربایجان اعلام کرد که ایروان ممکن است به طور رسمی استقلال جمهوری خودخوانده قره‌باغ کوهستانی (جمهوری آرتساخ) را به رسمیت بشناسد. همچنین وزارت خارجه ارمنستان با انتشار بیانیه‌ای رسماً اعلام کرد که ترکیه حضور نظامی مستقیم در منطقه قره‌باغ دارد، بیانیه‌ای که در آن گفته شده کارشناسان نظامی ترک در کنار ارتش جمهوری آذربایجان می‌جنگند و باکو از سلاح ترکیه از جمله پهپاد‌ها و جنگنده‌ها استفاده می‌کند. رئیس حکومت منطقه مورد مناقشه قره‌باغ نیز ضمن تأیید مداخله ترکیه در این بحران گفته که جنگنده‌های ترکیه در حمایت از آذربایجان در نبرد با ارتش ارمنستان به کار گرفته شده‌اند. به گفته «آرائیک هاراطونیان» جنگنده‌های «اف-۱۶» ارتش ترکیه در نبرد بین ارمنستان و آذربایجان مشارکت دارند. همچنین بنا به گزارش اینترفکس، سفیر ارمنستان در روسیه مدعی شده که ترکیه حدود ۴ هزار نیروی مسلح را از شمال سوریه به آذربایجان اعزام کرده است. روز یک شنبه در اولین روز شروع درگیری نظامی دو طرف نیز دیده‌بان حقوق بشر سوریه گزارش کرد که آنکارا معارضان حامی خود در سوریه را برای جنگ به نفع باکو اعزام کرده است.

ورود ضد ایرانی تل‌آویو

به رغم اینکه نقش‌آفرینی ترکیه در حمایت از باکو در جنگ با ایروان مشخص است، دیروز نشانه‌هایی جدی از وارد شدن رژیم صهیونیستی به جنگ نیز نمایان شد. بر اساس گزارش رادیو فردا، آویگدور لیبرمن، وزیر خارجه وقت اسرائیل، سال ۲۰۱۲ با اشاره به ایران، گفته بود که «آذربایجان برای اسرائیل از فرانسه مهم‌تر است.» در حالی که برخی کارشناسان اسرائیلی از اهمیت حضور و فعالیت‌های اسرائیل در مرز شمالی ایران سخن گفته‌اند، کارشناسان اسرائیلی می‌گویند که مسائل مرتبط با حوزه آسیای مرکز، حتی بعد از توافق‌های اخیر صلح میان اسرائیل با امارات متحده عربی و بحرین و رسمیت یافتن حضور این کشور در خلیج فارس، همچنان اهمیت زیادی برای اسرائیل دارد. هنوز سطح و نوع حضور رژیم‌صهیونیستی در جنگ بین دو کشور که از روز یک شنبه شروع شده، مشخص نیست.

این واقعیت که آذربایجان تا ۴۰ درصد از نیاز اسرائیل به نفت را تأمین کرده و در یک دهه اخیر نیز مشتری برخی تسلیحات اسرائیلی بوده، تنها به دلیل اهمیت آذربایجان برای اسرائیل نبوده است و به نظر می‌رسد حداقل این مداخله، استفاده باکو از ادوات اسرائیلی در جنگ با ایروان است. ریچل آوراهام، تحلیلگر مرکز دیپلماسی اسرائیل در شهر صفاد، تیرماه امسال در روزنامه «اسرائیل هیوم» نوشته بود که اسرائیل در این نزاع باید کنار باکو بایستد، زیرا «آذربایجان چشم و گوش اسرائیل در برابر ایران است.» ورود رژیم صهیونیستی در کنار ترکیه در حمایت از باکو در حالی است که در بحران مدیترانه، آنکارا در مقابل تل‌آویو قرار دارد.

دعوت به ترک رویارویی

با تصاعد تنش بین طرفین درگیری، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان یک شنبه شب با همتایان آذربایجانی و ارمنستانی به صورت جداگانه تلفنی گفتگو کرد و ضمن ابراز نگرانی از شرایط به وجود آمده، دو طرف را به خویشتنداری، آتش‌بس و پایان فوری خصومت‌ها و همچنین آغاز مذاکره در چارچوب حقوق و قوانین بین‌المللی دعوت کرد.

وزارت خارجه روسیه نیز با دعوت دولت‌های آذربایجان و ارمنستان به خویشتنداری در موضوع قره‌باغ، گفت تشدید تنش‌ها در این منطقه خطرناک است. در بیانیه وزارت خارجه روسیه آمده است: «افزایش تنش‌ها در منطقه قره‌باغ بسیار خطرناک است و دو طرف بعد از وقفه‌ای طولانی، در حال استفاده از تسلیحات سنگین [در این منطقه]هستند.» دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا هم ضمن اعلام اینکه کشورش تحولات میان باکو-ایروان را تحت نظر دارد، گفت واشنگتن در حال بررسی چگونگی کاستن از تنش‌ها در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ کوهستانی است. اتحادیه اروپا نیز خواستار توقف فوری درگیری بین ارمنستان و آذربایجان در قره‌باغ شده و همچین دبیرکل سازمان ملل متحد با محکوم کردن کشتار غیرنظامیان در نبرد بین آذربایجان و ارمنستان، خواستار توقف فوری درگیری بین این دو کشور شد. همزمان، وزارت امور خارجه ازبکستان ضمن صدور بیانیه‌ای از تشدید تشنج در روابط آذربایجان و ارمنستان ابراز نگرانی کرد و خواستار توقف فوری درگیری بین این دو کشور شد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار