کد خبر: 1022001
تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۹ - ۰۰:۳۹
هر چند کرونا توانسته بسیاری از مشکلات شهری را تحت‌الشعاع قرار دهد، اما این اتفاق به معنی حل مشکلات و معضلات شهر‌ها و روستا‌ها نیست. موضوع پسماند و تولید زباله از جمله این مباحث است که یک بار دیگر اردبیلی‌ها را به ستوه آورده و صدای مردم و مسئولان را با هم بلند کرده است.
سمانه محمدي
سرویس ایران جوان آنلاین:  بر اساس آمار‌های موجود سرانه تولید پسماند در استان اردبیل روزانه ۷۰۰ گرم است که بر همین اساس با تولید روزانه ۳۵۰ تن زباله در کل استان، اردبیل باید سالانه حدود ۱۳۰ هزار تن زباله را در دل خود نگه دارد. با اینکه سال‌هاست در مورد راهکاری برای رهایی از این همه پسماند صحبت می‌شود، اما حقیقت این است که هنوز نه تنها کاری برای رهایی از دست این مزاحمان انجام نشده است بلکه اردبیلی‌ها بیش از میانگین سرانه کشوری به تولید زباله می‌پردازند.

می‌گویند زباله‌ها، طلای کثیف هستند، اما این در شرایطی است که بتوان از آن‌ها درست استفاده کرد و با بازیافت و جداکردن زباله‌های خشک و‌تر از همدیگر و درآمدزایی، اجازه ندهیم محیط زیست از وجود این‌ها آسیب ببیند.

زباله‌های اردبیل سال‌هاست به یک معضل تبدیل شده و با وجود تصویب قانون مدیریت پسماند در سال ۸۳ و تدوین آیین‌نامه این قانون در سال ۸۴ اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده است.

تولید زباله و امحای آن در اردبیل از سال‌ها پیش مطرح بوده و اکنون با افزایش بیش از پیش آن‌ها به معضل و دغدغه‌ای جدی برای بهداشت و سلامت زیست محیطی منطقه و به بخشی ناخواسته و منفور تبدیل شده و وضعیت نامطلوبی به‌ویژه در حاشیه و ورودی‌های شهر اردبیل ایجاد کرده است.

شهردار اردبیل به خبرنگار «جوان» می‌گوید: «هر اردبیلی روزانه ۷۰۰ گرم زباله تولید می‌کند که روزانه ۳۵۰ تن و سالانه ۱۳۰ هزار تن زباله می‌شود که جمع‌آوری آن تنها کافی است یک روز متوقف شود تا اردبیلی‌ها شاهد به هم ریختگی معابر و کوچه‌ها باشند.»

حمید لطف‌اللهیان با اشاره به اینکه روزانه ۸۰۰ نفر در سطح شهر اردبیل مشغول رفت و روب هستند، اضافه می‌کند: «میزان تولید زباله در این شهر بیش از میانگین کشوری است.»

وی می‌گوید: «کاهش تولید زباله اولین گام در مدیریت پسماند است که هزینه هنگفت امور پسماند می‌تواند صرف توسعه شهر شود.»

لطف‌اللهیان می‌افزاید: «پسماند‌ها به عنوان یک تهدید محیط زیستی به شمار می‌آیند و کاهش آن به عنوان یک راهکار اساسی و مهم که می‌تواند جنبه پیشگیری از بروز مشکلات باشد نیاز به فرهنگ‌سازی همگانی و توجه ویژه شهروندان دارد.»

اظهارات شهردار اردبیل این سؤال را به دنبال دارد که به چه دلیل اردبیلی‌ها زباله بیشتری تولید می‌کنند، آیا به واقع تولید بیشتر زباله ارتباطی به ضعف فرهنگ شهرنشینی دارد؟

طرح‌های روی زمین مانده

کارشناسان شهری تأکید دارند در بحث تولید زباله و ایجاد آلودگی محیطی شهروندان نه تنها اردبیل بلکه کشور با کمبود‌های فرهنگی به خصوص فرهنگ مصرف و آموزش‌های شهرنشینی مواجه است.

در کنار این موارد که به فرهنگ‌سازی و تغییر رفتار شهروندی مربوط می‌شود دولت‌ها نیز در سطح کلان باید دست به اقدامات اساسی از جمله ایجاد صنایع تبدیلی در حوزه پسماند وانجام کار پژوهشی از سوی مجامع علمی و دانشگاهی بزنند. گفته می‌شود غفلت از آموزش‌های فرهنگ شهرنشینی در کنار ضعف‌های مدیریت پسماند مهم‌ترین دلایل بروز این معضل است.

به گفته شهردار اردبیل یک شرکت اعلام آمادگی کرده به صورت مشارکتی با شهرداری به تولید کربن جامد از زباله برای اولین بار در کشور بپردازد، اما سال‌هاست این موضع ناقص و بدون نتیجه مانده و نیاز به تسهیلات دارد و لازم است این قرارداد بررسی و مطالعه شود.

لطف‌اللهیان با یادآوری اینکه در بسیاری از کشور‌ها از زباله‌های‌تر برای تصفیه زیستی به منظور تولید بیوگاز استفاده می‌شود، می‌گوید: «در این صورت سالانه بیش از ۳ میلیون متر مکعب بیوگاز تولید می‌شود که برای تأمین سوخت کل اتوبوس‌های شهر و کامیون‌های جمع‌آوری زباله به راحتی می‌توانیم از آن استفاده کنیم.»

این مسئول از آمادگی شهرداری برای اجرای طرح‌های نوین و راهکار‌های منطقی با هدف موفقیت روزافزون در مدیریت پسماند شهری با مشارکت سرمایه‌گذاران و عموم مردم خبر داده و می‌افزاید: «ما اگر محیط زیست سالم و شهر آراسته می‌خواهیم باید در این حوزه یک سرمایه‌گذاری منطقی را انجام دهیم تا مراحل جمع‌آوری، حمل و دفن زباله به شکل اصولی انجام شده و آسیب‌های احتمالی در این بخش به حداقل برسد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار