کد خبر: 1023179
تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۹ - ۲۳:۵۹
از دو سال قبل تاکنون فقط ۱۰ تا ۱۵ نفر به صورت سالانه از طریق دانشگاه علوم‌پزشکی تهران از لیسانس وارد دوره پزشکی شده‌اند و قرار است تعداد دانشگاه‌های مشمول این طرح افزایش پیدا کند.

سرویس جامعه جوان آنلاین: آیین‌نامه پذیرش دانشجوی پزشکی از دوره لیسانس، هفت شرط را برای واجدین شرایط لحاظ کرده است. پذیرفته‌شدگان نهایی هم به دوره پزشکی عمومی وارد شده و دانشگاه واحد‌های گذرانده‌شده توسط دانشجویان در مقطع کارشناسی را مطابق آیین‌نامه‌های موجود بررسی می‌کند و درصورت پذیرفته شدن واحد‌ها دیگر نیازی به گذراندن مجدد آن‌ها از سوی دانشجو نیست و در غیر این صورت طبیعی است که باید واحد‌ها بار دیگر گذرانده شود.


از دو سال قبل تاکنون فقط ۱۰ تا ۱۵ نفر به صورت سالانه از طریق دانشگاه علوم‌پزشکی تهران از لیسانس وارد دوره پزشکی شده‌اند و قرار است تعداد دانشگاه‌های مشمول این طرح افزایش پیدا کند.


محدود بودن صدور مجوز از سوی وزارت بهداشت، سد راه جذب دانشگاه‌هاست، چراکه تنها یک درصد از ظرفیت دانشگاه‌ها در رشته پزشکی به صورت محدود به پذیرش پزشکی از لیسانس اختصاص داده می‌شود.


عمر ۲ ساله آیین نامه


تغییر آیین‌نامه پذیرش دانشجوی پزشکی از دوره لیسانس عمر دو ساله دارد و فعلاً فقط از طریق دانشگاه علوم‌پزشکی تهران اجرا می‌شود.


تنها فارغ‌التحصیلانی می‌توانند از این مصوبه امیدبخش وزارت بهداشت بهره‌مند شوند که ذیل مقررات تعیین شده از سوی اعضای شورای‌عالی برنامه‌ریزی علوم پزشکی قرار بگیرند، چراکه در این آیین‌نامه هفت بند را برای واجدین شرایط لحاظ کرده است که براساس آن تنها افرادی می‌توانند از این طریق در کلاس‌های پزشکی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران شرکت کنند که واجد شرایط عمومی تحصیل رایگان در کشور، دانش‌آموخته مقطع کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته یکی از رشته‌های گروه‌های آزمایشی علوم تجربی، ریاضی و فنی بوده و حداکثر سن‌شان در زمان ثبت‌نام آزمون نیز ۲۵ سال تمام باشد.


راه میانبر برای المپیادی‌ها


براساس همین آیین‌نامه معدل‌کل دیپلم افراد باید ۱۸ به بالا باشد و معدل مقطع کارشناسی افراد هم باید ۱۶ و بالاتر باشد. یکی از مهم‌ترین ملاک‌های بهره‌گیری از این آیین‌نامه نیز دارا بودن مدرک انگلیسی متناسب با آیین‌نامه است و خوان آخر هم قبولی در آزمون چندمرحله‌ای پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران است.


البته بند آخر این آیین‌نامه تبصره مهمی هم دارد که طبق آن دارندگان مدال‌های طلای المپیاد‌های دانش‌آموزی نیازی به شرکت در آزمون کتبی ندارند و بدون حضور در این آزمون، می‌توانند صرفاً با قبولی در مصاحبه به تحصیل در یکی از رشته‌های پزشکی بپردازند، البته این تبصره شامل دارندگان مدال‌های نقره و برنز نمی‌شود و آن‌ها باید در آزمون کتبی نیز شرکت کنند.


مصاحبه و آزمون کتبی


این آیین‌نامه تکلیف نحوه آزمون ورودی را مشخص کرده بود، آزمونی که از دو آزمون کتبی و مصاحبه تشکیل شده است و افرادی که بتوانند مرحله اول را پشت‌سر بگذارند، باید در مرحله مصاحبه و ارزیابی فراشناختی نیز مورد سنجش قرار بگیرند و تنها درصورت موفقیت در این آزمون اجازه دارند دانشجوی رشته پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد شوند، البته فرد باید در هر دو مرحله حداقل ۵۰ درصد از کل نمره را به دست بیاورد.


نکته قابل‌توجه این است که بعد از پایان مصاحبه و مشخص شدن نتایج، حداکثر نصف کسانی که در آزمون کتبی پذیرفته شده‌ا ند، در دانشگاه علوم پزشکی تهران پذیرش خواهند شد.


رایج در دیگر کشور‌ها


اینکه بعد از جذب، دانشجویان در کدام رشته پزشکی می‌توانند تحصیل کنند، مسئله‌ای که همان آیین‌نامه جوابش را به صراحت داده است، چراکه پذیرفته‌شدگان نهایی به دوره پزشکی عمومی وارد شده و دانشگاه واحد‌های گذرانده‌شده توسط دانشجویان در مقطع کارشناسی را مطابق آیین‌نامه‌های موجود بررسی می‌کند و درصورت پذیرفته شدن، دیگر نیازی به گذراندن مجدد آن‌ها از سوی دانشجو نیست و در غیر این صورت طبیعی است که باید واحد‌ها بار دیگر گذرانده شود.


معاون علوم‌پزشکی و عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان در گفتگو با خبرگزاری دانشگاه آزاد درباره پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع کارشناسی گفت: «این شیوه در کشور‌های دیگر نیز به‌کار برده می‌شود و دانشجویی که خواهان تحصیل در رشته‌های پزشکی باشد، اما در مقطع لیسانس مدرک غیرپزشکی داشته باشد، می‌تواند بعد از قبولی در مصاحبه‌ای که از سوی دانشکده پزشکی و دندانپزشکی برگزار می‌شود، در این رشته تحصیل کند.»


اصلاً مشکلی را حل نمی‌کند


آرش قدوسی، ادامه داد: «این مصاحبه‌ها صرفاً براساس مدرک دانشگاهی فارغ‌التحصیل نیست، چراکه آیتم‌های مختلفی مدنظر قرار می‌گیرد که ازجمله آن می‌توان به فعالیت افراد در خیریه‌ها، فعالیت‌های هنری، توانایی‌های فردی و وضعیت خانوادگی افراد اشاره کرد و بعد از اینکه همه این جنبه‌ها توسط دانشکده پزشکی و دندانپزشکی مورد ارزیابی قرار گرفت، روند پذیرش دانشجو از مقطع لیسانس انجام می‌شود.»


قدوسی گفت: «البته در بسیاری از کشور‌ها افراد حین تحصیل در مقطع کارشناسی، اجازه دارند تا واحد‌هایی غیرمرتبط از رشته خود را بگذرانند، به‌طور مثال فردی که در یکی از رشته‌های فنی و ریاضی تحصیل می‌کند، این اجازه را دارد که واحد بیولوژی را نیز بگذراند و از این‌رو در دیگر کشور‌ها بسیاری از دانشجویانی که خواهان تحصیل در رشته پزشکی از مقطع لیسانس به بعد هستند، اطلاعات نسبی درمورد این رشته دارند، اما عملاً چنین مسئله‌ای در نظام آموزش عالی ما امکان‌پذیر نیست.»


وی با تأکید بر اینکه اگر صرفاً بخواهیم طرحی را که در دیگر کشور‌ها اجرا می‌شود، در ایران نیز عملیاتی کنیم، اصلاً مشکلی را حل نمی‌کند، بیان داشت: «درباره پذیرش دانشجوی پزشکی از مقطع لیسانس باید نیاز‌های کشور متناسب با ظرفیت آموزش عالی در نظر گرفته شود و نگاه جامع نسبت به آن داشته باشیم، درست است که در ایران کمبود پزشک و دندانپزشک وجود دارد، اما اگر صرفاً از مقطع لیسانس دانشجو جذب کنیم که عملاً باعث افزایش مدت تحصیل آن‌ها شود، در اصل نه‌تن‌ها مشکلی را برطرف نکرده‌ایم بلکه مشکل جدید هم به آموزش عالی کشور اضافه می‌کنیم.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار