کد خبر: 1027837
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۹ - ۰۰:۲۴
دو روز بعد از آنکه «جوان» به نقل از یک منبع مطلع خبر داد با قطعی شدن حضور جو بایدن در کاخ سفید، ایران گام‌های هسته‌ای تندتری برخواهد داشت، آژانس انرژی اتمی در یک گزارش نیم‌صفحه‌ای به اعضای خود، اعلام کرده که ایران تزریق اورانیوم به سانتریفیوژ‌های پیشرفته IR- ۲m در تأسیسات نطنز شروع کرده است. تقریباً همزمان با انتشار این خبر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه برای اولین بار اعلام کرد با گفتگو در چارچوب ۱+۵ برای بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای موافقیم. کنار هم گذاشتن این دو گزاره یعنی آنکه تهران قصد دارد با دست پر هسته‌ای سراغ تحولات بعد از خروج ترامپ از کاخ سفید برود.
سرویس بین الملل جوان آنلاین: به تعبیر سید حسن نصر الله، دبیرکل حزب الله، دونالد ترامپ «در حسرت یک تلفن از ایران» کاخ سفید را ترک می‌کند. اینکه ایران قرار است به دولت بعدی امریکا تلفن بزند یا نه، محمد جواد ظریف وزیر خارجه دولت روحانی آن را فقط در چارچوب ۱+۵ می‌داند. ظریف سه‌شنبه شب در اولین موضع‌گیری درباره بحث هسته‌ای بعد از انتخابات امریکا گفت: «با مذاکره مخالف نیستیم و برای گفتگو درباره بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای در چارچوب گروه ۱+۵ آمادگی داریم.» او گفته که اگر بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای و اجرای بند‌های آن تصمیم بگیرد ما می‌توانیم بلافاصله به اجرای تعهداتمان بازگردیم. در حالی که جوبایدن در سی‌ان‌ان نوشته است: «راه هوشمندانه‌تری برای سختگیری بر ایران وجود دارد» و تیم او نیز علی الظاهر در تدارک یک دور گفتگو‌های جدید با ایران هستند، به نظر می‌رسد دولت بعدی امریکا در حال طراحی «اهرم‌های بیشتر در مذاکره با ایران» است. کامالا هریس، معاون بایدن گفته که گفتگو‌های احتمالی با ایران باید به «تقویت» برجام منجر شود و وندی شرمن عضو تیم مذاکره دولت اوباما نیز به برنامه «جهان» (The World) شبکه رادیو بین‌المللی «پابلیک» (Public Radio International) گفته که در دوران ریاست‌جمهوری «جو بایدن»، مذاکره مجدد در خصوص توافق هسته‌ای یک کار دشوار و سخت خواهد بود. استدلال او این است که شرایط به نسبت سال‌۲۰۱۶ به کلی تغییر کرده؛ «زمان گذشته و شرایط تغییر کرده است و درحالی که هم‌پیمانان اروپایی ما، روسیه و چین، توافق (هسته‌ای ایران) را حفظ کرده‌اند، می‌توانم بگویم که در سال گذشته، از هم‌گسستگی این توافق تاحدودی آغاز شده است.» همه این موضع‌گیری‌ها در تهران این طور تعبیر می‌شود که بایدن و تیم او اصطلاحاً در حال «بالابردن نرخ» هستند، موضوعی که اگر کمی ناشیانه عمل شود، می‌تواند جوبایدن رئیس‌جمهور نامستقر را هم در همان حسرتی بگذارد که به گفته دبیرکل حزب الله، ترامپ در آن کاخ سفید را ترک کرد.

۹ هفته آبشاری

رویکرد تهران طی ۹ هفته آینده چه خواهد بود. «جوان» دوشنبه همین هفته نوشت: «اینکه تهران چه رویکردی در قبال تیم بایدن در پیش خواهد گرفت، هنوز علنی نشده، ولی برخی کارشناسان در سطوح میانی تأکید می‌کنند که یک مسیر مهم، تقویت برنامه هسته‌ای ایران طی ۹‌هفته آتی تا زمان ورود بایدن به کاخ سفید است.» در حالی که گزارش ۱۰‌روز قبل آژانس از افزایش ۱۲‌برابری اورانیوم کمتر غنی شده ایران خبر می‌داد، گزارش دیروز رویترز نشان داد آنچه از قول کارشناسان نوشته شد، در بالاترین سطوح تصمیم‌گیری در تهران در حال عملیاتی شدن است. رویترز گزارش کرده که آژانس اتمی در گزارشی نیم‌صفحه‌ای به اعضای خود، اعلام کرد که ایران تزریق اورانیوم به سانتریفیوژ‌های پیشرفته IR- ۲m را در تأسیسات نطنز آغاز کرده‌است؛ موضوعی که بلافاصله نماینده ایران در وین نیز آن را تأیید کرد. «رویترز» می‌گوید آژانس اتمی در گزارشی که روز سه‌شنبه به کشور‌های عضو ارائه داده، نوشته‌است: «در تاریخ چهاردهم نوامبر‌۲۰۲۰، آژانس تأیید کرد که ایران تزریق UF۶ به آبشار ۱۷۴‌سانتریفیوژ IR- ۲m را که اخیراً در تأسیسات غنی‌سازی نطنز نصب شده آغاز کرده است. هرچند جزئیات بیشتری از این گزارش هنوز منتشر نشده‌است، ولی کاظم غریب‌آبادی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در وین، دیروز ضمن تأیید خبر تزریق گاز UF۶ به زنجیره ۱۷۴‌تایی سانتریفیوژ‌های IR۲m گفت: «مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با انتشار گزارش نیم صفحه‌ای اعلام کرد که بازرسان آژانس در تاریخ ۱۴‌نوامبر (۲۴ آبان ماه) آغاز تزریق گاز UF۶ به یک زنجیره ۱۷۴‌تایی سانتریفیوژ‌های IR۲m در دو کارخانه غنی‌سازی سوخت در نطنز را راستی آزمایی کردند.» این گزارش در حالی منتشر شد که دو روز قبل نیویورک تایمز محتوای جلسه‌ای در کاخ سفید را فاش کرد که در آن ترامپ مصر به انجام حمله‌ای به تأسیسات نطنز بوده است. با این حال ناظران در تهران تأیید می‌کنند که ایران طی هفته‌های آتی گام‌های بیشتری در ابعاد فنی هسته‌ای برخواهد داشت. میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین، دیروز در گفتگو با «اینترفکس» اعلام کرد که دولت فعلی ایالات متحده در تلاش است در صورت به قدرت رسیدن جوزف بایدن، نامزد دموکرات‌ها، احیای فعالیت‌ها در چارچوب برنامه جامع اقدام جامع (برجام) برای حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران را دشوار سازد. نمایندگی روسیه در وین هم دیروز عصر، ساعاتی پس از بیانیه جدید آژانس در حساب رسمی توئیتر خود نوشت: «در آستانه نشست شورای حکام آژانس انرژی اتمی، نمودار مربوط به ذخیره اورانیوم غنی شده در ایران را به روز‌رسانی کردیم. ارقام به خوبی نشان می‌دهد که رشد (ذخایر اورانیوم ایران) پس از خروج امریکا از برجام آغاز شد و اکنون به دلیل اقدامات غیر‌منطقی واشنگتن از مرز‌های تعیین شده در توافق هسته‌ای فراتر رفته است.»

نامه ۷۵ قانونگذار امریکایی

به نوشته «فارین پالیسی» ۷۵‌قانونگذار امریکا از جمله «الیزابت وارن» و «خسوس گارسیا» از دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور کنونی امریکا خواستند با توجه به موضوع کرونا، با موافقت با کاهش تحریم‌ها امکان ارسال کیت‌های آزمایشگاهی، دستگاه‌های تنفس مصنوعی و تجهیزات دیگر پزشکی برای مقابله با کرونا در ایران را صادر کند. در بخشی از این نامه آمده است: «ممنوعیت یا کاهش روند ارسال منابع پزشکی نه تنها موجب واکنش نشان دادن مؤثر به شیوع این ویروس در سراسر دنیا نمی‌شود، بلکه در خدمت منافع ملی امریکا نیز نخواهد بود.» فارین پالیسی نوشت: «این احتمال وجود دارد که «جو بایدن» نامزد دموکرات‌ها در انتخابات که بر اساس برآورد رسانه‌ای پیروز شده، بتواند با اعمال سریع معافیت‌ها، کمک‌های امریکا برای مقابله با کرونا را تسهیل کند، اما ماه‌های آینده حیاتی هستند. در حالی‌که کرونا در سراسر دنیا در حال گسترش است، ترامپ قصد دارد در ماه‌های پایانی فعالیت خود، دولت بعدی امریکا را در امور مالی در تنگنا قرار دهد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار