کد خبر: 1032468
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۴ دی ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۳
روزانه هزاران میلیارد تومان مبادله در اقتصاد ایران انجام می‌گیرد که این مبادلات در نقطه کور سازمان امور مالیاتی قرار دارد، این در حالی است که به گفته معاون سازمان امور مالیاتی طبق آمار ۲۴ هزار فرد فوت شده دارای ۶۷ هزار دستگاه و درگاه اینترنتی پرداختی فعال هستند.
هادی غلامحسینی
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: رد‌گیری پول به عنوان وسیله انجام مبادلات موردی است که در اغلب کشور‌های دنیا انجام می‌شود، اما در اقتصاد ایران پول یله و رهاست تا هرگونه مبادله‌ای که دوست دارد، انجام دهد. از این بالا‌تر آنکه کلی دستگاه پوز و کارتخوان و درگاه اینترتی فاقد هویت وجود دارد که هر چند وقت یکبار برای برهم زدن قیمت در بازار‌های مختلف به شدت فعال می‌شوند. در حالی که رشد حجم نقدینگی و پول در اقتصاد ایران مورد نقد کارشناسان اقتصادی است، این مهم با رشد تولید همراه نیست و بخش زیادی از پول در بازار مشغول سفته‌بازی است. مبادلاتی به واسطه دستگاه‌های الکترونیکی دریافت و پرداخت پول فاقد هویت انجام می‌گیرد که نه نظارتی بر این معاملات هست و نه اینکه مالیات سود‌های نجومی این دست معاملات دریافت می‌شود، هر چند که به دلیل غیر قانونی بودن برخی از این معاملات این مبالغ باید ضبط شوند.

روز گذشته محمود علیزاده، معاون حقوقی سازمان امور مالیاتی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی اظهار داشت: طبق آمار ۲۴ هزار فرد فوت شده دارای ۶۷ هزار دستگاه اینترنتی پرداختی هستند. معاون فنی و حقوقی سازمان امور مالیاتی افزود: حدود ۱۲۷هزار اطلاعات هویتی وجود دارد که فاقد اعتبار می‌باشند و دارای دستگاه فعال پرداخت هستند. وی تأکید کرد: ۳ میلیون و ۸۵۰ هزار دستگاه پذیرنده وجوه وجود دارد که فاقد پرونده مالیاتی هستند. بانک مرکزی طبق ماده ۱۱ قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مؤدیان مکلف بوده با همکاری سازمان امور مالیاتی تا پایان آبان ماه سال جاری دستگاه‌های پوز را ساماندهی و احراز هویت کند. پوز‌های بی‌هویتی که فاقد پرونده مالیاتی هستند، قاعدتاً باید اتصال‌شان قطع می‌شد، اما متأسفانه هنوز عزمی برای این کار رؤیت نشده است.

از زمانی که حجم پول در اقتصاد ایران به مرز ۳ هزار هزار میلیارد تومان رسیده و سهم پول از این رقم به محدوده ۶۰۰ هزار تومان نزدیک شده‌است، در شبانه‌روز به واسطه این حجم پول به طرق الکترونیکی تراکنش‌های قابل‌ملاحظه‌ای انجام می‌گیرد.

نگاهی به گزارش بانک مرکزی از تعداد و مبلغ تراکنش تجهیزات پرداخت

به طور نمونه گزارش آمار عملکرد استانی و تجهیزات پرداخت الکترونیکی در آبان ماه ۱۳۹۹ بانک مرکزی نشان می‌دهد که در این ماه حدود ۴۶۹ میلیون تراکنش بانکی به ارزش بیش از ۲۰۴ هزار میلیارد تومان از طریق ۶ هزارو ۳۸۹ دستگاه خود‌پرداز انجام گرفته‌است. از سوی دیگر ۶۹ هزار و ۲۲۹ دستگاه موجود در پایانه‌های شعب کمتر از ۲۲ میلیون تراکنش به ارزش بیش از ۱۷۶ هزار میلیارد تومان انجام داده‌اند. در این میان زمانی باید نگران عدم رد‌گیری پول در اقتصاد شد که تنها حجم پول در اقتصاد ایران به محدوده ۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده‌است و این پول در بازار‌های مختلف نقش وسیله مبادله را در شبانه‌روز بازی می‌کند.

تولید حساب بانکی جعلی، ترفند مفسدان دانه‌درشت

یکی از عواقب رصد نشدن گردش مالی ریالی افراد در جامعه، نوسانات نرخ ارز است، اگر تمام نقل و انتقالات ریال به وسیله سازوکار حکمرانی ریال در کشور کنترل شود، به تبع آن حرکت ریال به سمت بازار دلالی دلار و باز فردایی ارز مسدود می‌شود و در نهایت موجب مهار نوسانات کاذب ارز در بازار خواهد شد.

به طور کلی حکمرانی ریال قادر است تا بازار‌های موازی ضد تولید در کشور مثل ارز و طلا را رصد و تراکنش‌های مربوط به آن را با محدودیت‌های مالیاتی کنترل و مهار کند. سلطان سکه، حساب‌های زیادی با هویت‌های جعلی متعددی داشت و با وجود آنکه این حساب‌ها گردش حساب میلیاردی داشتند، اما فاقد کد اقتصادی و پرونده مالیاتی بودند. در حال حاضر تعداد زیادی حساب بانکی فعال در دست سودجویان است که متعلق به افراد متوفی است.

حدود ۴ میلیون دستگاه پوز فاقد پرونده مالیاتی

در همین رابطه سید محمدهادی سبحانیان، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه حکمرانی ریال به سازوکاری اطلاق می‌شود که برای رصد جریان گردش ریال در مبادلات مالی مورد استفاده قرار گیرد، افزود: دقیقاً همین سازوکار را امریکا برای دلار خود اجرا کرده‌است که به وسیله آن می‌تواند از سلطه دلار برای مقاصد تحریمی خود علیه ایران بهره‌برداری کند.

وی با بیان اینکه حکمرانی ریال از دو جنبه مبارزه با پولشویی و نظام مالیاتی حائز اهمیت است، خاطرنشان کرد: عدم کنترل تراکنش‌های بانکی، اجحاف مالیاتی را به همراه داشته‌است که از یک سو منجر به فرار مالیاتی دانه‌درشت‌ها و از سوی دیگر موجب اعمال مالیات‌های سنگین به تولیدکنندگان خوشنام و ورشکستگی آن‌ها شده‌است. این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه نوسانات کاذب اخیر طلا و ارز، بانک مرکزی را به ناچار مجبور به تقویت نظارت بر حساب‌ها و تراکنش‌های داخلی و خارجی کرد که منجر به مسدودی برخی دستگاه‌های پوز در خارج از کشور شد، خاطر نشان کرد: در داخل کشور حدود ۴ میلیون دستگاه پوز هست که هنوز فاقد پرونده مالیاتی هستند.

او با بیان اینکه یکی از کار‌های مهمی که در راستای حکمرانی ریال باید انجام شود تفکیک حساب‌های شخصی از شغلی است، تشریح کرد: تمامی حساب‌های شغلی و تجاری باید دارای کد اقتصادی و پرونده مالیاتی باشد و حساب‌های شخصی نیز حتماً باید محدودیت سقف نقل و انتقال و تراکنش داشته باشد.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۵:۲۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۹
0
0
اگر اساتید اقتصاد یک بررسی علمی داشته باشند شاید علت بسیاری از گرانی ها و اقتصاد بیمار ما همین کارتخوان های مردگان است حالا عجیب تر این است که چرا بطور ضربتی و سخت این کارتخوان ها که خود ریشه زخم های عمیق و منشأ بیماریهای اقتصاد ماست جمع آوری نمیشود !؟
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار