کد خبر: 1033512
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۶
مجلس شورای اسلامی همزمان با فرا رسیدن سالگرد شهادت سردار سلیمانی طرحی برای مقابله با شرارت‌های امریکا برای بررسی و تصویب در دستور کار دارد که به نظر می‌رسد تکمیل‌کننده گام قبلی مجلس در سال ۹۸ باشد.
مهدی پورصفا
سرویس سیاست جوان آنلاین: رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی نوروزی خود در آغاز سال ۹۸ با اشاره به مشارکت فعال مجلس امریکا در فشار خصمانه به جمهوری اسلامی، از کم‌کاری مجلس ایران در این زمینه گله کردند و فرمودند: «کنگره امریکا -این آمار جالبی است- در سال‌های ۹۶ و ۹۷، ۲۲۶ طرح و لایحه علیه جمهوری اسلامی، یا تصویب کرده یا ارائه کرده! ۲۲۶ طرحِ ضدّیّت و خباثت علیه جمهوری اسلامی؛ شرارت است دیگر. حالا البتّه اینجا من یک گِله‌ای هم از مجلس خودمان بکنم: مجلس شورای اسلامی خودمان چند طرح و لایحه در مقابل خباثت‌های امریکا ارائه کرده‌اند یا تصویب کرده‌اند؟»

در حقیقت این تعریض تأکید بر این واقعیت است که کنگره امریکا به دلیل حضور لابی‌های گسترده اسرائیلی تبدیل به ماشین چاپ قانون علیه ایران شده است. شاید بتوان اولین گام مؤثر این نهاد امریکایی علیه ایران را در تصویب قانون داماتو برای محرومیت ایران در سرمایه‌گذاری‌های نفتی دانست.

در طول ۲۰ سال گذشته و در جریان پرونده هسته‌ای ایران نیز ده‌ها قانون تحریمی علیه ایران در دو نهاد قانونگذاری به تصویب رسیده است که در مذاکرات برجام به اصلی‌ترین ابزار برای چانه‌زنی دولت امریکا با ایران تبدیل شده است. به گونه‌ای که لغو کامل آن‌ها به آینده‌ای نامعلوم و تنها در صورت تصویب کامل پروتکل الحاقی توسط ایران احاله شده است.

هم اکنون نیز مسئولان رژیم صهیونیستی به صراحت اعلام کرده‌اند که امید اصلی آن‌ها برای حفظ تحریم‌ها کنگره امریکا خواهد بود. هم اکنون نیز برخی دولتمردان امریکایی به این امید دارند که بتوانند با بردن برجام به کنگره جلوی بازگشت دولت امریکا را در آینده به این توافقنامه بگیرند. البته در این میان نباید فراموش کرد که این نهاد در هماهنگی کامل با دولت امریکا قرار دارد و گاه به ایفای نقش پلیس بد و پلیس خوب می‌پردازد.

اولین قدم مجلس در مقابله با شرارت‌های امریکا

در این میان نظام جمهوری اسلامی به دلیل فعالیت یکپارچه علیه نظام سلطه فعالیت‌های فراوانی بر ضد سیاست‌های استکباری امریکا دارد، اما نکته مهم این است که مجلس شورای اسلامی نیز وظایف قانونی خود را در این باره به خوبی ایفا کند. شاید اولین قانونی که در مجلس شورای اسلامی برای مقابله با توطئه‌های امریکا به تصویب رسید، مربوط به واکنش در مقابل تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی باشد. در واکنش به این اقدام امریکایی‌ها، مجلس قانون اقدام متقابل را به تصویب رساند. این طرح در ۱۲ ماده تدابیری را برای مقابله با امریکا در حوزه‌های گوناگون به تصویب رساند. البته این طرح نسبت به طرح‌هایی که در کنگره امریکا به تصویب رسیده بود، کم‌حجم‌تر بود، اما گامی اولیه در این مسیر محسوب می‌شد. این طرح شامل مقابله با توطئه‌هایی بود که امریکایی‌ها در حوزه‌های گوناگون علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال کرده بودند.

به عنوان مثال بر اساس ماده ۸ این قانون تمامی دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب هجدهم مهر ماه ۱۳۸۶ مجلس شورای اسلامی همچنین تمامی مؤسسات و شرکت‌های دولتی، عمومی، غیردولتی، مؤسسات مالی، بانک‌ها، بیمه‌ها و شرکت‌های خصوصی مکلف به همکاری و ارائه خدمات به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اشخاص حقیقی و حقوقی شاغل، وابسته یا مرتبط بوده است و چنانچه به استناد تحریم‌های خارجی یا بین‌المللی از همکاری و ارائه خدمات خودداری نمایند، در این صورت با مجازات‌های بین‌المللی روبه رو خواهند شد. با این حال گویا که این قانون همچنان کاستی‌هایی برای مقابله با امریکا داشت به خصوص اینکه در طول یک سال گذشته سطح تنش و درگیری بین ایران و نظام جمهوری اسلامی افزایش یافته است و به نظر می‌رسد که باید اقدامات جدیدی در این رابطه اندیشیده شود.

طرحی جدید برای مقابله با فتنه‌های امریکا

همزمان با فرا رسیدن سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح جدیدی را برای مقابله با اقدامات جدید امریکا علیه ایران به نگارش درآورده‌اند. این طرح قرار است همزمان با روز شهادت قاسم سلیمانی در مجلس شورای اسلامی ارائه شود و محدودیت‌های جدید را علیه امریکا به اجرا درآورد. یکی از نکات مثبت این طرح اشاره به برخی محدودیت‌های اقتصادی ضدامریکا و تلاش برای کاهش نقش دلار در مبادلات اقتصادی کشور است که بار‌ها بر ضرورت آن در نظام جمهوری اسلامی ایران تأکید شده است. همچنین در بخش دیگری از این طرح به شکایت علیه آمران شهادت شهید سلیمانی اشاره و قرار شده است تا کمیته ویژه‌ای در این باره تشکیل شود.

زهره الهیان، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در طرحی با اشاره به جزئیات این طرح تأکید کرد: در طرحی که در سامانه معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی بارگذاری شده است مکلف کرده‌ایم تا کمیته‌ای با حضور دستگاه‌های ذیربط تشکیل شود تا اندیشه، تفکرات، سبک فرماندهی نظامی و زندگینامه سردار شهید سپهبد قاسم سلیمانی مستندسازی شود تا ان‌شاءالله برای آیندگان ماندگار باشد.

الهیان خاطرنشان کرد: در این طرح پیشنهاد شده است تا کمیته‌ای برای تقویت ارتباط بیشتر با کشور‌های جبهه مقاومت و ملت‌های مسلمانی که طرفدار تفکر سردار شهید سلیمانی هستند، تشکیل شود تا بتوانیم تعاملات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و علمی را با این کشور‌ها در اولویت قرار دهیم.

این طرح چه می‌گوید

در طرح اقدام متقابل علیه امریکا عامل اصلی ترور شهید سلیمانی تصریح شده است: با روی کار آمدن مجلس یازدهم که آیت‌الله خامنه‌ای آن را مجلسی قوی و انقلابی خواندند، امید و انتظار نخبگان کشور به جبران فروگذاری‌های گذشته در زمینه مقابله با شرارت‌ها و خباثت‌های دشمن افزایش یافته است. در این راستا در ایام سالگرد شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی و چهلم شهید دکتر فخری‌زاده، مجلس انقلابی یازدهم، گام شایانی برای این منظور برداشت و طرح مهم «طرح اقدام متقابل علیه امریکا عامل اصلی ترور شهید سلیمانی» را در قالب سه بخش در دستور کار قرار داد؛ برای اخراج تروریست‌های امریکا از منطقه، حمایت از مقاومت و سیاست خارجی عزتمندانه.

این طرح می‌افزاید: بخش نخست طرح درصدد اجرای انتقام سخت شهید سلیمانی یعنی اخراج تروریست‌های امریکا در منطقه، مفاد مهمی را در بر دارد که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد؛ ضرورت پاسخ به هرگونه اقدام نظامی تروریست‌های امریکایی در همان کشور مبدأ و همچنین مجوز پاسخ نظامی جداگانه به کشور میزبان به‌عنوان شریک جرم تروریست‌های امریکایی، ممنوعیت اجرای تحریم‌های امریکا از سوی نهاد‌های کشور، ممنوعیت واردات کالا و خدمات از امریکا، کاهش دادن نقش دلار در مبادله‌های اقتصادی بین‌المللی، ممنوعیت مذاکره یا توافق بر سر توان جنگ‌افزاری کشور، ممنوعیت هرگونه مذاکره با امریکا تا پیش از عذرخواهی از بهر خروج از برجام و محکومیت ترور شهید سلیمانی و ضرورت پاسخ بازدارنده به ترور افزون بر مجازات عاملان آن.

بخش دوم برای حمایت از محور مقاومت، دولت را مکلف به شکست حصر غیرانسانی یمن در گام نخست، سپس غزه در گام دوم و ارسال کمک‌های داوطلبانه مردمی به مردم مظلوم این کشور‌ها نموده است. شکست حصر غزه واکنشی بازدارنده به صهیونیست‌ها در برابر جنایت ترور شهید فخری‌زاده در نظر گرفته شده‌است. در این طرح همچنین بر همکاری‌های گسترده میان کشور‌های مقاومت در قالب فراهم آوردن زیرساخت‌های رفاهی پیاده‌روی اربعین با همکاری دولت عراق، بومی‌سازی راهیان نور در جبهه‌های مقاومت عراق و سوریه، جذب نخبگان برای تحصیل در دانشگاه‌های کشور تأکید شده است.

در طرح اقدام متقابل علیه امریکا عامل اصلی ترور شهید سلیمانی تصریح شده است: سومین بخش که به سیاست خارجی عزتمندانه اختصاص دارد، شرایطی برای بازگشت شرکت‌های بدعهد خارجی به کشور در نظر گرفته شده است تا ضمن مجازات آن‌ها از تکرار عهدشکنی پیشگیری به عمل آید. طرح یادشده بستن مجدد هرگونه پیمان با دولت‌های دارای سوءپیشینه پیمان‌شکنی را منوط به ملاحظه‌های سختگیرانه کرده تا دیگر شاهد توافق‌های ناموفق نباشیم.
 
چه اصلاحاتی باید در دستور کار مجلس باشد

این طرح می‌تواند گام خوبی در خصوص مقابله با حرکت‌های امریکا علیه ایران باشد، به خصوص آن که دولت جدید امریکا هم در حال شکل گرفتن است. البته به نظر می‌رسد برخی اصلاحات هم برای ارتقای آن لازم است که از جمله آن‌ها می‌توان حذف برخی موازی‌کاری‌ها با نهاد‌ها و دستگاه‌هایی باشد که در حوزه امنیت ملی فعال هستند.

همچنین توجه به امکانپذیر بودن اجرای مصوبات این طرح نیز مسئله بعدی است که باید به آن توجه کرد؛ چراکه در این صورت با وجود تمام زحمات تأثیرگذاری آن کاهش خواهد یافت و عملاً در صورت تصویب نیز به یک قانون متروکه تبدیل خواهد شد. در حوزه اقتصادی نیز باید با نهاد‌های اقتصادی مربوطه از جمله دولت و بانک مرکزی نیز همکاری لازم صورت بگیرد به خصوص آنکه بحث کاهش نقش دلار مسئله‌ای جدی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

در مجموع به نظر می‌رسد که این اقدام مجلس گام مؤثری است که باید با مصوبات بعدی نیز ادامه پیدا کند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار