کد خبر: 1034041
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۶
آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصد بعد از ۵ سال از تعطیلی صنعت هسته‌ای کشورمان بدون تردید آثار و نتایج مختلفی را با خود به همراه خواهد داشت کمااینکه طی ۴۸ ساعت اخیر واکنش و عکس‌العمل‌های داخلی و بین‌المللی صورت گرفته نمایانگر آن است که اقدام فوق می‌تواند محاسبات داخلی و خارجی را به نفع جمهوری اسلامی ایران تا حدود قابل توجهی تغییر دهد.
اميرعباس رسولي
سرویس سیاست جوان آنلاین: از سرگیری غنی‌سازی ۲۰ درصد جدی‌ترین پاسخ جمهوری اسلامی ایران به نقض‌های مکرر برجام و عدم اجرای تعهدات هسته‌ای توسط کشور‌های امریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس است و بدیهی است وهله نخست پا گذاشتن روی خط قرمز تصنعی اروپا و امریکایی است که نزدیک به ۵ سال طرف ایرانی را وادار به اجرای تعهدات یکجانبه برجامی کرده و کماکمان معتقد است ایران باید بدون توجه به رفتار غرب، مشغول اجرای تمام تعهدات مندرج در برجام باشد!

این مطالبه در حالی است که کشور‌های غربی همزمان با نقض متعدد برجام و علاوه بر بازگرداندن بسیاری از تحریم‌های ضدایرانی، حجم قابل توجهی از تهدید نظامی را علیه کشورمان نیز به راه انداخته‌اند به طوری که طی روز‌های اخیر تحرکات نظامی کشور‌های غربی با محوریت امریکا و با تحریک رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی رشد قابل توجهی داشته است.

پایان اجرای یکطرفه

در تمام پنج سال و اندی که از روز اجرای برجام گذشته است امریکا در کنار سه کشور اروپایی بر خلاف اصول بدیهی حقوق بین‌الملل و از جمله «حُسن نیت در اجرای تعهدات» تعهدات خود را در زمینه رفع تحریم، برداشتن موانع سرمایه‌گذاری خارجی در ایران، عادی‌سازی روابط تجاری مالی و اقتصادی میان ایران و کشور‌های دیگر و سایر تعهدات حائز اهمیت اجرا نمی‌کنند و در کنار آن شروط دوازده‌گانه‌ای را با محوریت ضمیمه کردن مباحث موشکی و منطقه‌ای به برجام پیش‌روی طرف ایرانی می‌گذارند.

در ادامه روند ضدایرانی خود، بار‌ها پرونده جمهوری اسلامی ایران را با بهانه‌هایی مانند آزمایش موشکی یا حضور سردار سلیمانی به جلسه رسمی و اضطراری شورای امنیت سازمان ملل می‌برند و موازی با این اقدامات رفتار ایران در منطقه را خلاف منشور سازمان ملل متحد و مغایر با صلح و امنیت جهانی تفسیر می‌کنند!

توسعه تحریم‌های ضدایرانی در طول ماه‌های گذشته با ابزار‌های مختلف نیز انجام گرفته است، به طوری که مقامات رسمی دولت کشورمان دستاورد برجام را تقریباً «هیچ» عنوان می‌کنند و وزیر امور خارجه رسماً اعلام می‌نماید ایران همچنان با گونی ارز جابه‌جا می‌کند!

یک بُعد از اقدامات ضدایرانی کشور‌های غربی را باید در بازی فریبنده‌ای به نام «اینستکس» جست‌وجو کرد به طوری که بعد از گذشت نزدیک به سه سال از زمان خروج امریکا از برجام، اروپایی‌ها با وعده اینکه با راه‌اندازی کانال مالی منافع اقتصادی و تجاری ایران را تأمین خواهند کرد طرف ایرانی را وادار کردند تا کمافی‌السابق تعهدات یکجانبه را تا به امروز ادامه دهد.

طی هفته‌های اخیر و به ویژه بعد از ترور شهید فخری‌زاده نیز تحرکات نظامی کشور‌های غربی با همراهی برخی هم‌پیمانان منطقه‌ای ابعاد تازه‌ای به خود گرفته است که نشان می‌دهد سطح و دامنه دشمنی با جمهوری اسلامی ایران حد و مرزی نمی‌شناسد و انفعال در برابر این حجم از دشمنی منجر به افزایش فشار‌های اقتصادی و سیاسی و حتی نظامی خواهد شد.

رعب افزایی داخلی‌ها

جالب اینجاست خبر از سرگیری غنی‌سازی ۲۰ درصد اورانیوم توسط کشورمان و واکنش کشور‌های غربی و برخی جریانات سیاسی در داخل کشور به این مسئله از دو بُعد قابل ارزیابی است؛ نخست تحلیل عکس‌العمل کشور‌های غربی و به ویژه امریکا- اروپا به این مسئله چیست و دیگر آنکه رویکرد رسانه‌های وابسته به یک جریان خاص در داخل درباره ارتقای سطح غنی‌سازی چه میزان با منافع ملی تضاد یا همپوشانی دارد؟ در داخل برخی‌ها تلاش می‌کنند اقدام اخیر را عامل بی‌ثبات کننده امنیت کشور و تشدید فشار‌های اقتصادی و حتی منجر به قریب الوقوع بودن جنگ نظامی بدانند. کشور‌های غربی و منطقه‌ای نیز آغاز غنی‌سازی ۲۰ درصد را بسیار عصبی و ناامید از اثرگذاری فشار‌های بیشتر به ایران می‌دانند.

ایجاد رعب و هراس نسبت به عواقب چنین اقدامی را می‌توان در خط خبری روزنامه و رسانه‌های مجازی وابسته به یک جریان سیاسی مشاهده کرد؛ یکی از کانال‌های وابسته به این جریان در گفتگو با فردی به نام علی بیگدلی کارشناس مسائل بین‌الملل می‌نویسد: «این موضوع می‌تواند سرآغازی برای خروج از برجام باشد، ایران در سال ۲۰۱۵ متعهد شد بیشتر از ۳/ ۶۷ درصد غنی‌سازی انجام ندهد. اگر ایران غنی‌سازی ۲۰ درصدی را آغاز کند، این مسئله خط قرمز اروپا و برجام به شمار می‌رود و ممکن است دوباره پرونده هسته‌ای ایران را به شورای امنیت ببرند. دوباره قطعنامه‌های شش‌گانه تصویب می‌شود و همه کشور‌ها موظف هستند از این تحریم‌ها پیروی کنند.»

کشورمان ذیل گام‌های کاهش تعهدات خود به نقطه قبل از برجام برگشت

اما در مقابل برخی سیاسیون نیز نظر متفاوتی دارند. در همین رابطه سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره غنی‌سازی ۲۰ درصد ایران گفت: «بعد از مدت‌ها توقف چرخه سوخت کشورمان به دلیل بدعهدی‌هایی که از جانب همه طرفین توافقنامه برجام جز روسیه و چین انجام شد، تصمیمی در این رابطه اتخاذ کرد که به نظر می‌رسد تکلیف شرایط آینده ایران را در برجام روشن‌تر از گذشته می‌کند.»

وی افزود: «غنی‌سازی ۲۰ درصد، بازگشت جمهوری اسلامی ایران به قبل از برجام است. بعد از خروج امریکا از توافق هسته‌ای شرایطی برای ایران پدید آمد که به نظر رسید بسیاری از حوزه‌های هسته‌ای کشورمان به نیمه تعطیلی کشیده شد، بر این اساس بخش عمده‌ای از افرادی که در این حوزه مشغول فعالیت بودند یک نوع دلسردی برایشان به وجود آمد.»

کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: «بعد از خروج امریکا از برجام که بیش از دو سال طول کشید، به نظرمی‌آمد در طول این مدت اقدامی از جانب تروئیکای اروپایی به وجود بیاید. قول‌هایی در این رابطه داده شد، اما دو سال صبر ملت ایران برابر با بی‌عملی آن‌ها شد، اکنون هم دوران ریاست جمهوری ترامپ به پایان رسید.»

صدرالحسینی ادامه داد: «در این دوران تجربیات قابل توجهی نصیب دولتمردان کشورمان شد، در واقع همکاری اروپا و امریکا در این مسئله مشهود بود، اینکه جمهوری اسلامی نباید در حوزه‌های «هایتک» به موفقیت برسد و استقلال صنعتی در حوزه هسته‌ای پیدا کند، مقامات اروپایی در این مدت واقعیت چهره خود را بیش از گذشته به ملت ایران نشان دادند.»

وی افزود: «برخی مقامات اروپایی نیز با بیان مواضع خصمانه خود نسبت به ملت ایران، ثابت کردند دیگر آن نقاب چهره‌ای به نام همراه و همکار جمهوری اسلامی ایران در اروپایی‌ها هم دیده نمی‌شود، بر همین اساس کشورمان تصمیم گرفت مسئله غنی‌سازی ۲۰ درصد اورانیوم را در دستور کار خود قرار دهد. این کار توسط دولتی انجام شد که در مسئله تعهدات برجامی اقداماتی را برای اعتماد بیشتر به طرف‌های برجامی انجام داد.»

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به اینکه آیا غنی‌سازی ۲۰ درصد مغایر برجام است، تصریح کرد: «به دلیل عدم تعهد امریکا و طرف‌های اروپایی، ایران در گام‌های کاهش تعهدات به نقطه قبل از برجام برگشت، این موضوع می‌تواند در چارچوب گفتگو‌های آینده برجامی به شرط بازگشت به توافق هسته‌ای نیز بسیار مؤثر واقع شود و ملت ایران منتظر آن بودند.»

صدرالحسینی ادامه داد: «غنی‌سازی ۲۰ درصد، اقدامی مناسب در موقعیتی مناسب بود، چراکه بدین شکل امیدی در دست‌اندرکاران انرژی هسته‌ای کشورمان به وجود می‌آید و یک پیام روشن و شفاف به طرف‌های اروپایی و امریکایی حاضر در توافقنامه برجام می‌دهد.»
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۷
0
0
ای استراتژی را باید در نظر داشت : اگر نتوانید با زبان خوش قفل تحریم را باز کنید باید با چکش قفل تحریم را بشکنید
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار