کد خبر: 1034458
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۹ - ۲۳:۲۲
«لغو تحریم‌ها» دستاویزی برای تولید رأی در انتخابات گذشته اخیر ریاست جمهوری کشورمان بوده و به نظر می‌رسد یکی از کلیدواژه‌هایی است که می‌تواند در انتخابات ۱۴۰۰ نیز در افزایش یا کاهش رأی نامزد‌های انتخابات تأثیر فراوانی داشته باشد و چه بسا همین عامل منجر به پیروزی یکی از نامزد‌های انتخاباتی شود.
سعيد همتي
سرویس سیاست جوان آنلاین: در دو انتخابات گذشته مسئله تحریم توانست نقش بی‌بدیلی را در موفقیت دکتر روحانی بازی کند، به‌طوری‌که وعده «لغو تحریم‌های ضدایرانی» و چرخش همزمان چرخ سانتریفیوژ‌ها و چرخ زندگی مردم، توانست در پیروزی وی در انتخابات موثر باشد. اینکه تا چه میزان روحانی توانسته است شعار‌های انتخاباتی خود را با محوریت «لغو تحریم‌ها» عملیاتی کند، پاسخ روشن است، اما آنچه اهمیت دارد، این مسئله است که جریان غربزده با استتار کارنامه خود طی هشت سال اخیر تلاش می‌کند مسئله لغو تحریم‌ها را همچنان به‌عنوان یکی از کلیدواژه‌های رأی‌ساز انتخابات پیش‌رو حفظ و به‌واسطه آن آرای عمومی را به نفع نامزد خود جلب کند.

وارونه‌نمایی سخنان رهبری

بعد از سخنان روز جمعه رهبر‌معظم انقلاب اسلامی طیف وسیعی از رسانه‌های مجازی و مکتوب جریان غربزده تلاش کرده‌اند تنها بخشی از سخنان رهبری را با محوریت «ضرورت لغو تحریم» برجسته کرده و با عملیات روانی - رسانه‌ای اینگونه القاء کنند که رهبری نیز برخلاف گذشته به این نتیجه رسیده‌اند که امروز لغو تحریم اولویت کشور است. آن هم در‌حالی‌که معظم‌له در همین سخنان نیز لغو تحریم‌ها را به‌واسطه توسعه درون‌زا و نگاه به داخل کشور حائز اهمیت و شرط بازگشت امریکا را به برجام لغو تحریم‌ها می‌دانند.

این در حالی است که رهبرمعظم انقلاب اسلامی می‌فرمایند: «بار‌ها تأکید کرده‌ایم که باید اقتصاد را با فرض برداشته نشدن تحریم‌ها جوری برنامه‌ریزی کنیم تا کشور به خوبی اداره شود و با رفتن و آمدن تحریم و با بازیگری‌های دشمن دچار مشکل نشود که این کار با اتکا به ظرفیت‌های داخلی و اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ممکن است. اگرچه تحریم‌ها نیز به تدریج در حال بی‌اثر شدن هستند، بنابراین این حرف طرف مقابل که فلان کار را بکنید یا نکنید، بیخود است و تحریم‌ها که خیانت و جنایت در حق ملت است، باید برداشته شود.»

بر همین اساس رسانه‌های طیف تجدیدنظرطلب عبارت پیش‌شرط رهبر‌انقلاب برای بازگشت امریکا به برجام را که همان لغو تحریم‌های ضدایرانی است را بسیار کمرنگ کرده‌اند تا اینگونه به نظر برسد که افزایش فشار‌های امریکا، مقامات ارشد نظام را نیز وادار به تعدیل مواضع کرده است. با اتخاذ چنین رویکردی جریان غربزده بستر روانی و پس از آن حاکمیتی را برای آغاز مذاکرات هسته‌ای با دولت بایدن فراهم و تلاش می‌کنند به طرف امریکایی این سیگنال را ارسال کنند که نظام نیز از تشدید تحریم‌ها به ستوه آمده است!

برقراری موازنه

رهبری در ادامه بحث بازگشت امریکا را به برجام بدون پیش‌شرط غیرعقلانی می‌دانند و برخلاف طیفی از سیاستمداران که از پیروزی جو بایدن ذوق زده شده و بازگشت وی را به برجام جشن گرفته‌اند، تأکید می‌کنند که اصرار و عجله‌ای برای بازگشت امریکا به برجام نیست. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران سطح غنی‌سازی خود را طی هفته گذشته به ۲۰ درصد رسانده و توانسته است موازنه مناسبی برخلاف ماه‌های قبل در جهت تقابل با زیاده‌خواهی امریکا و اروپا ایجاد کند؛ موازنه‌ای که کار بازگشت بدون پیش‌شرط بایدن به برجام را بسیار دشوار خواهد کرد و در صورتی که کاخ سفید اراده واقعی برای بازگشت به برجام داشته باشد، وادار به امتیازدهی‌های مناسب به طرف ایرانی می‌شود.

کمااینکه رهبری در همین دیدار می‌فرمایند: «این بحث را مطرح می‌کنند که امریکا به برجام برگردد یا برنگردد؟ جمهوری اسلامی هیچ اصرار و عجله‌ای برای بازگشت امریکا به برجام ندارد، بلکه مطالبه منطقی ما رفع تحریم‌ها و بازگرداندن حق غصب‌شده ملت است که این وظیفه امریکا و اروپایی‌های دنباله‌‎رو آن است. اگر تحریم‌ها برداشته شد، بازگشت امریکا به برجام معنا می‌دهد، البته مسئله خسارت‌ها که جزو مطالبات ماست در مراحل بعدی دنبال خواهد شد، اما بدون رفع تحریم‌ها بازگشت امریکا به برجام حتی ممکن است به ضرر کشور هم باشد.»

تحریم‌ها رفع نشود بازرسان آژانس اخراج می‌شوند

بعد از سخنان روز جمعه رهبر‌معظم انقلاب احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز اظهار داشت: اگر تا سوم اسفندماه تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران به ویژه در زمینه‌های مالی، بانکی و نفت برداشته نشود، قطعاً بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از کشور اخراج خواهیم کرد.
وی افزود: در صورت برداشته نشدن تحریم‌ها تا تاریخ ذکر شده (سوم اسفند)، جمهوری اسلامی ایران حتماً اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف خواهد کرد، این موضوع قانون مجلس شورای اسلامی بوده و دولت موظف به اجرای آن است. ما یک فرصت یک ماهه به امریکایی‌ها داده‌ایم و دوم بهمن ماه دولت جدید امریکا مستقر می‌شود، آن‌ها تا سوم اسفند فرصت دارند اقدامات خود را برای رفع تحریم‌ها انجام دهند، در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران پای منافع ملت خود خواهد ایستاد. امیرآبادی با اشاره به اینکه هدف اصلی برجام رفع تحریم‌ها بود که این امر اتفاق نیفتاد، تأکید کرد: تا زمانی که تحریم‌ها رفع نشود، هیچ دلیلی برای اجرای تعهدات خود نمی‌بینیم. قطعاً اجرای تعهدات، بدون رفع تحریم‌ها به ضرر ملت ایران است و تاکنون از این موضوع ملت ایران خسارات دیده و امریکایی‌ها و اروپایی‌ها نیز هیچ ضرری نکرده‌اند.

تحریم‌ها نتیجه سوء‌مدیریت‌هاست

حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنور نیز در گفتگو با میزان گفت: همه باید در رفع تحریم‌ها تلاش کنند؛ چراکه بخشی از مشکلات کشور مرهون تحریم‌هاست. وی با بیان اینکه البته همین تحریم‌ها هم به نوعی مرهون ناکارآمدی و سوء‌مدیریت است، اظهار داشت: زمانی برخی مسئولان مدعی بودند که با اجرایی شدن برجام تمامی تحریم‌ها به یک‌باره برداشته می‌شود، اما این اتفاق رخ نداد و این مسئله ناشی از سوء‌مدیریت و وادادگی بود.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ضمانت‌های لازم در برجام پیش‌بینی نشده بود، گفت: قطعاً عدم ایجاد هزینه برای دشمن در برجام باعث شد تا ما خسارات زیادی در برجام متحمل شویم. اگر بعد از برجام تحریم‌ها به مردم فشار وارد کرد، این مسئله گویای عملکرد ضعیف دولت است. قطعاً تحریم‌ها تأثیرگذار هستند، اما آن کسانی که با برجام و ادعای رفع تحریم‌ها روی کار آمدند، مسیر رفتارشان به شکلی بود که تحریم‌ها را افزایش داد.
وی تأکید کرد: امروز ما اگر مشکلی داریم از سوء‌مدیریت‌هایی است که از سوی برخی مسئولان نشئت می‌گیرد.

«لغو تحریم» و انتخابات ۱۴۰۰

همانطور که اشاره شد یکی از گزینه‌های پیش روی جریان غربزده برای تفوق بر رقیب در انتخابات ۱۴۰۰، پافشاری روی گزینه‌هایی نظیر اینکه «جریان انقلابی فاقد علم و توانایی لازم برای پیشبرد امور دیپلماتیک در مصادیقی مانند مذاکره» است و تجربه و توان چنین رویکردی تنها اختصاص به جریان مدعی اصلاح‌طلبی است. آن هم در شرایطی که تجربه مذاکره دیپلمات‌های کاردان و باتجربه را می‌توان با گرانی، رکود، تورم و بیکاری‌های سرسام‌آور چند سال اخیر به وضوح مشاهده و نارضایتی جامعه را از کارکرد مدعیان عرصه سیاست خارجه به عینه لمس کرد؛ اینکه با چه عملیات روانی می‌توان تجربیات گذشته را منکر شد خود پرسش بحث‌برانگیزی است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار