کد خبر: 1036042
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۰:۴۶
رئیس جهاد کشاورزی ورزنه در گفتگو با «جوان»:
نبود آب کشاورزی اولین دردی است که بن‌رود با آن مواجه است. زیرا در این بخش، بن‌رود با دارا بودن سطح ۲۰ هزار هکتار از بهترین اراضی کشاورزی و وجود ۱۷ روستا و ۱۳ مزرعه عظیم به عنوان بزرگ‌ترین بخش کشاورزی استان اصفهان محسوب می‌شود. بخش دامپروری نیز با وجود ۱۶۰ هزار رأس دام سبک گوسفند و بز و ۲۰ هزار رأس گاو و گوساله با مشکلات زیادی مواجه است.
سيد احمد هاشمي اشكا
سرویس ایران جوان آنلاین: «بن‌رود» به مرکزیت شهر تاریخی ورزنه یکی از بخش‌های مهم در استان اصفهان به شمار می‌آید. منطقه‌ای که سال‌ها با تولید محصولات مختلف کشاورزی حرف اول را در این زمینه می‌زد و دامپروری و آبزی پروری‌اش هم می‌توانست بخش زیادی از نیاز‌های استان و حتی کشور را پاسخگو باشد. اما طی سال‌های اخیر و به خاطر خشکسالی‌ها و کم‌آبی حاکم بر کشور و همچنین بی‌توجهی برخی مسئولان به طرح‌های بزرگ و بروکراسی حاکم بر ادارات، سرمایه‌گذاران را از این منطقه فراری داده و حالا «بن رود» با مشکلات زیادی دست به گریبان است. به همین بهانه با احمد مهدی‌زاده رئیس جهاد کشاورزی بخش بن‌رود (ورزنه) گفتگو کردیم.

اگر قرار باشد از مشکلات بن‌رود صحبت شود، از کجا شروع می‌کنید؟

نبود آب کشاورزی اولین دردی است که بن‌رود با آن مواجه است. زیرا در این بخش، بن‌رود با دارا بودن سطح ۲۰ هزار هکتار از بهترین اراضی کشاورزی و وجود ۱۷ روستا و ۱۳ مزرعه عظیم به عنوان بزرگ‌ترین بخش کشاورزی استان اصفهان محسوب می‌شود. بخش دامپروری نیز با وجود ۱۶۰ هزار رأس دام سبک گوسفند و بز و ۲۰ هزار رأس گاو و گوساله با مشکلات زیادی مواجه است. زیرا در کنار کار کشاورزی و تولید محصولات مختلف، دام‌ها نیاز به علوفه‌ای دارند که باید در مزارع به دست بیاید، اما باز هم کمبود آب این عرصه را به چالش کشیده است.

پس تمام ماجرا به آب و کمبود آن ختم می‌شود؟

نه این‌طور نیست بلکه آب بزرگ‌ترین مشکل است. در کنار آن چند وقتی است مردم مجبور به خرید نهاده‌های دامی با قیمت بالا و فروش شیر و گوشت با قیمت نازل شده‌اند. به علت عدم نظارت مسولین بر کالا‌های توزیعی و از آن جمله خوراک دام، قسمت عمده نهاده‌های دامی در بازار آزاد بفروش می‌رسد و دامداران مجبور به تهیه نهاده‌ها با قیمت دو سه برابر از بازار غیردولتی می‌باشند.

این مشکلات و گرانی‌ها بر وضعیت اشتغال و بیکاری‌ها هم تأثیر داشته است؟

بله. بخاطر مشکلات فوق و بیکاری جوانان و بی‌تدبیری‌ها و عدم توجه دولت به بخش کشاورزی که روز‌به‌روز قیمت کود و سم و تراکتور و... افزایش می‌یابد و قیمت تولیدات مردم با قیمت ناچیز به فروش می‌رود، زندگی تولیدکنندگان و فعالان بخش کشاورزی فلج شده است. حالا اموری مانند پرورش آبزیان در آب‌های سطحی و خیلی شور با کمترین امکانات و بدون کمک‌های دولت آغاز شده که در حال حاضر تعداد پنج‌درصد جوانان را مشغول کرده که با هدفمند کردن یارانه‌ها مشکلات زیادی برای این افراد به‌وجود آمده است.

منظور شما این است که جوانان در زمینه تولید آبزیان مشغول به کار شده‌اند، چه مشکلاتی در این کار گریبانگیر آنهاست؟

مشکلاتی مانند عدم دادن برق و سوخت گازوییل برای پمپاژ آب و هوادهی و همچنین گرانی خوراک ماهی و هزینه‌های احداث استخر جزو مهم‌ترین آنهاست. البته این مشکلات به راحتی قابل حل است و اگر در این خصوص ادارات دولتی مساعدت نمایند تعداد قابل توجهی از جوانان این منطقه آماده هستند تا پروژه‌های دیگری را شروع کنند.
 
شما چاره کار را در چه چیز یا انجام چه اموری می‌دانید؟

ایجاد شرکت‌های تعاونی دامداری و تجهیز آن‌ها در جهت تأمین خوراک و نهاده‌های دامی با قیمت دولتی و نظارت مؤثر و مداوم بر کار آن‌ها اولین قدم برای سامان دادن به این وضعیت است. همچنین شناسایی دامداران و اجرای طرح هویت‌گذاری و پلاک کوبی و بیمه دام و دامدار قدم دیگر در این مسیر است. توجه به یک نکته بسیار حائز اهمیت است و آن هم اینکه تولید شیر دامداران این بخش روزانه حدود ۱۲۰ تن می‌باشد که با هزینه زیاد تأمین می‌شود و چنانچه نهاده‌های مورد نیاز آن‌ها تأمین و تحویل گردد این مقدار شیر تا سه برابر قابل افزایش خواهد بود. اگر امکاناتی شامل تسهیلات بانکی ارزان قیمت نیز به فعالان این عرصه تعلق گیرد و مشکلات تغییر کاربری اراضی کشاورزی جهت احداث دامداری مرتفع شود، تعداد زیادی از جوانان آماده انجام این کار خواهند بود.

هم اکنون شغل اکثریت ساکنان این منطقه چیست؟

در حال حاضر حدود ۵۰ درصد از جمعیت در رشته‌های کشاورزی، دامپروری، پرورش ماهی، گلخانه‌های سبزی و صیفی، قارچ و بسته‌بندی نهاده‌های کشاورزی و دامی و همچنین با ماشین‌آلات کشاورزی کار و امرار معاش می‌کنند. حالا مشکل گرانی تراکتور و نبود سهمیه مورد نیاز و کمبود و گرانی کود‌ها و سموم شیمیایی مورد نیاز و مشکلات کاغذ بازی ادارات و شرکت‌های بخش خصوصی و نهاد‌ها برای صدور مجوز مورد نیاز موجب شده تا گروهی به فکر خارج شدن از این چرخه کسب درآمد باشند. مشکلات عدم صدورپروانه چاه‌های آب کشاورزی وپرورش ماهی. گرانی هزینه‌های کارگری نبود تسهیلات بانکی مدت‌دار و ارزان قیمت برای امورکشاورزان و دامداران.

نبود دامپزشک، عدم اختصاص اعتبارات مورد نیاز در بخش آب و خاک برای بهسازی طرح‌ها طولانی شدن رسیدن تجهیزات مورد نیاز فاتحه بسیاری از مشاغل را در این منطقه می‌خواند. در شرایطی که تمام دنیا به سمت کشاورزی مدرن می‌رود، اینجا از دو سال قبل تاکنون تعداد ۵۵۰ نفر جهت دریافت تراکتور ثبت نام کرده‌اند که تعداد ۱۰ دستگاه تراکتور تاکنون تحویل داده شده و هر روز تعدادی از افراد مراجعه می‌کنند که با جواب منفی روبه‌رو می‌شوند. یا مقدار خوراک مورد نیاز دام موجود حدود ۳۸۰ تن است که مقدار ۶۰ تن تحویل داده می‌شود و مقدار زیادی از این نهاده‌ها هم به علت عدم نظارت توسط افراد مافیایی در بازار آزاد به‌فروش می‌رسد. افرادی که فقط مجوز دام دارند و هیچ دامی ندارند و با افراد مسول در ارتباطند و حق تولیدکنندگان را از بین می‌برند و همه افرادی که در این خصوص فعالیت دارند از این اوضاع باخبرند ولی کسی به دادشان نمی‌رسد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار