کد خبر: 1040366
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۰:۲۶
مصوبه مجلس به منظور افزایش چهاربرابری تعرفه برق صنایع بزرگ منجر به صرفه‌جویی ۵۰‌هزار میلیاردی در ارائه یارانه انرژی معادل رقم تأمین مالی پویش وزارت نیرو می‌شود.
سرویس اقتصادی جوان آنلاین: به گزارش فارس، به استناد اظهارات محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در صحن علنی مجلس، قیمت برق صنایع مذکور براساس تبصره‌۱۵ قانون بودجه‌۱۴۰۰ از تعرفه ۸۰ تومانی برای هر کیلووات ساعت به ۳۰۰‌تومان افزایش پیدا خواهد کرد.

در نگاه اول به نظر می‌رسد، افزایش چشمگیر قیمت برق صنایع در سال‌۱۴۰۰، تأثیر منفی بر عملکرد این شرکت‌ها داشته باشد، اما نگاهی دقیق‌تر به سهم برق از قیمت تمام شده محصولات این صنایع می‌تواند تأثیر حقیقی افزایش نزدیک به ۴۰‌برابری را روشن سازد. بر اساس گفته‌های محسن طرز طلب، مدیرعامل شرکت مادرتخصصی برق حرارتی، قیمت تمام شده تولید برق بدون احتساب هزینه انرژی حدود ۳۰۰‌تومان برای هر کیلووات ساعت برآورد می‌شود، البته توزیع برق پس از تولید آن نیز به همین نسبت هزینه دارد.

به عبارت دیگر صنعت برق باید ۶۰۰‌تومان هزینه کند تا هر کیلووات ساعت برق را تولید کرده و در نهایت به مصرف‌کننده نهایی تحویل دهد. با آگاهی از قیمت تمام شده تولید و توزیع برق، باید در نظر گرفت که هم اکنون قیمت هر کیلووات ساعت انرژی برق صنعتی با نرخ ۸۰‌تومان به دست صنایع می‌رسد. این یعنی منابع مالی متعلق به همه مردم کشور برای هر کیلووات ساعت انرژی به صنایع کشور مبلغی معادل ۵۲۰‌تومان را پرداخت می‌کند.

بر اساس آمار مندرج در آخرین گزارش ماهانه صنعت آب و برق در دی‌سال‌۹۹، در ۹‌ماه ابتدایی سال‌۹۹، بخش صنعتی کشور ۸۵‌هزار و ۱۹۸‌میلیون کیلووات ساعت معادل ۵/ ۳۵ درصد از کل تولید برق نیروگاه‌های کشور انرژی دریافت کرده است. با این اطلاعات، اگر میزان مصرف انرژی صنایع کشور را در رقم یارانه دولتی برای هر کیلووات ساعت ضرب کنیم، در می‌یابیم که صنایع کشور در ۹‌ماه ابتدایی سال‌۹۹، ۳ /۴۴ هزار میلیارد تومان یارانه انرژی دریافت کرده‌اند.

سیما غفاری، کارشناسی انرژی معتقد است: «کاهش هزینه برق منجر شده تا رقابت‌پذیری مصنوعی برای صنایع به وجود بیاوریم و آن‌ها را از حرکت به سمت بهره‌وری منع کنیم.»

بررسی‌ها نشان‌دهنده آن است که مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی به منظور افزایش تعرفه برق صنایع بزرگ، تأثیر چندانی بر حاشیه سود آن‌ها ندارد. به عبارت دیگر در شرایطی که تنها ۱/۱ درصد از هزینه تمام شده فولاد در کشور به هزینه برق تعلق دارد، افزایش ۷۵/ ۳ برابر قیمت برق منجر می‌شود تا سهم برق از قیمت تمام شده به ۴‌درصد برسد و حاشیه سود این صنعت را از ۳۸‌درصد به ۳۳‌درصد تقلیل دهد.

نکته قابل تأمل در بررسی ابعاد مصوبه مجلس نقش قابل توجه این مصوبه در آینده صنعت برق کشور است. در شرایط کنونی که ۶۵‌درصد از تولید برق کشور به عهده بخش خصوصی است، ارائه یارانه انرژی منجر به ایجاد مطالبات سنگینی در این حوزه شده و آینده این صنعت را تحت تأثیر قرار می‌دهد. با اینکه افزایش قیمت برق در حاشیه سود صنایع تأثیر چندانی ندارد، اما می‌توان منجر به تسکین بحران صنعت برق شود.

زیرا به کمک افزایش تعرفه صنایع بزرگ، زمینه کاهش ۵۰‌هزار میلیاردی یارانه انرژی در سال مهیا خواهد شد. برای بدست آوردن حسی از این رقم می‌توان گفت افتتاح ۲۵۰‌پروژه ساخت و‌سازی و ۵۳‌پروژه سازوکاری پویش هر هفته الف ب ایران در وزارت نیرو نیز با مبلغی معادل ۵۰‌هزار میلیارد تومان در جریان است.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار