کد خبر: 1041070
تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۴
مدیر کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی عنوان کرد
مدیر کل منابع طبیعی وآبخیزداری خراسان رضوی گفت:تاپایان هفته ۳۱طرح آبخیزداری، بیابان زدایی و مرتع داری را در بیست و یک شهرستان استان با اعتباری بالغ بر ۲۰ میلیاردتومان افتتاح خواهد شد.

محسن فنودی مدیر کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی در نشستی خبری که به مناسبت هفته منابع طبیعی برگزار شد درجمع خبرنگاران اظهار کرد: وسعت خراسان رضوی ۱۱/۸ میلیون هکتار است که ازاین وسعت ۸/۲ میلیون هکتار اراضی ملی است و بنا به وظیفه ای قانونی وظیفه حفظ و حراست از این اراضی را داریم. در حدود یک میلیون هکتار اراضی طبیعی و جنگلی و دست کاشت است.

 

فنودی ادامه داد:حدود ۶/۵ میلیون هکتار اراضی مرتعی و ۵/۵ میلیون هکتار عرصه های بیابانی در این استان وجوددارد. وسعت حوزه های آبخیزداری خراسان رضوی حدود ۸ میلیون هکتار است که موظف هستیم با عملیات آبخیزداری حفظ آب و خاک در این حوزه ها و عرصه ها انجام دهیم و به معیشت مردمان عزیز روستا کمک نماییم.

 

پروژه های آبخیزداری

وی تصریح کرد:پروژه های آبخیزداری با هدف کنترل سیلاب ها و تغذیه سفره های آب زیرزمینی و جلوگیری از فرسایش خاک انجام می شود،اما محدود به این پروژه ها نبوده ایم و طرح های متنوع و مختلف دیگری نیز اکنون دردست پیگیری و اجرا داریم.از جمله این طرح ها می توان به طرح های جنگلی که زراعت چوب در آن انجام می شود ونیز طرح های مرتعی و گیاهان دارویی اشاره کرد.

 

وی با بیان اینکه کاداستر یا حدنگاری اراضی ملی، یکی دیگر از اقداماتی است که در دست اجرا داریم ابراز کرد: در این طرح تمام اراضی ملی سنددار خواهد شد و ضمن تثبیت مالکیت دولت، پاسخگویی به استعلامات مردمی برای طرح های اقتصادی نیز تسهیل می گردد.

 

فنودی مدعی شد:اقداماتی نیز به مناسبت فرارسیدن هفته منابع طبیعی انجام شده و یا درحال انجام است. بیش از دومیلیون اصله نهال به صورت رایگان بین مردم و ادارات و شهرداری ها توزیع شده است و نزدیک به یک میلیون نهال نیز در بیابان های استان با هدف جلوگیری از بیابان زایی غرص شده است.

 

وی درخصوص اقداماتی که به مناسبت هفته منابع طبیعی انجام خواهد شد، خاطرنشان ساخت: تاپایان این هفته ۳۱طرح آبخیزداری، بیابان زدایی و مرتع داری را در بیست و یک شهرستان با اعتباری بالغ بر ۲۰ میلیاردتومان افتتاح خواهیم کرد.

جهاد برای حفظ منابع طبیعی

 مدیر کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی افزود:دیدار با استاندار خراسان رضوی و غرص نهال به صورت نمادین و دیدار با مسئولان دستگاه قضایی استان که همیشه یار و کمک احوال ما بوده اند نیز از جمله برنامه های دیگر این اداره کل است. همچنین به جهت علمی تر شدن اقدامات منابع طبیعی، نشستی نیز با اساتید دانشگاه فردوسی مشهد خواهیم داشت. غبارروبی مزار شهدا نیز از دیگر اقدامات ما خواهد بود.

وی با بیان این موضوع که فرمایش مقام معظم رهبری مبنی براینکه فرهنگ منابع طبیعی باید به معارف عمومی تبدیل شود را سرلوحه کار خود قرار داده ایم، یادآور شد: اکنون با شعار همه با هم، جهاد برای حفاظت از منابع طبیعی فعالیت روزانه و ماهانه خود را انجام می دهیم.

وی گفت: بدون مشارکت مردم، بسیاری از طرح ها و پروژه های ما به سرانجام نرسیده و به اهداف از پیش تعیین شده نخواهیم رسید. مردم در حفظ منابع طبیعی و عرصه های ملی باید بیش از پیش به میدان بیایند و به خادمان خود در این اداره کمک نمایند.

وی درخصوص اقدامات انجام شده برای احیای معادن خراسان رضوی گفت: حدود دو ماه پیش تفاهم نامه ای بین سازمان صمت و اداره کل منابع طبیعی استان منعقد شد و براساس این تفاهم نامه تاکنون بسیاری از معادن فعال شده اند. قصد داریم این همکاری ادامه یابد تا شاهد فعالیت تمام معادن خراسان رضوی باشیم.

 

قرار گرفتن اراضی استان در بحران

درادامه معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی خراسان رضوی به سخن پرداخت و عنوان کرد:برای کاهش اثرات خشکسالی و نیز جلوگیری از خسارت سیلاب های مخرب و تامین آب مورد نیاز، باید طرح های آبخیزداری و آبخوان داری در سطح حوزه های استان بیش از پیش اجرا شود.

مهندس محمود روشندل ادامه داد: تاکنون از ۸ میلیون هکتار مناطق مستعد آبخیزداری استان، کار مطالعات ۳۴۵ حوزه به مساحت ۲میلیون و ۲۰۰ هزارهکتار انجام شده است.

وی ادامه داد: براساس اعتباراتی که تاکنون به این بخش تخصیص یافته است، پروژه های آبخیزداری در ۸۲ حوزه به مساحت حدود ۹۵۰ هزار هکتار به پایان رسیده است. ۱۸۳ حوزه آبخیز را در دست اجرا داریم و کار مطالعات ۸۴ حوزه دیگر نیز انجام شده ولی بدلیل کمبود اعتبارات هنوز وارد فاز اجرایی نشده است. 

مهندس روشندل در پاسخ به سوال مبنی بر اقدامات منابع طبیعی برای مدیریت برمنابع آبی مرزی که از حساسیت ویژه و بالایی برخوردار است اظهار کرد: گاهی اوقات نمی توانیم تمام بارش هایی که انجام شده را مدیریت و از آنها استفاده نماییم. درحوضه های داخلی برخی از بارش ها درمناطق شوره زار نازل شده و از دسترس خارج می شوند. درحوضه های مرزی نیز حجم آب قابل توجهی پس از بارندگی های سیلابی از کشور خارج می شود.

وی افزود:مطالعات مبنای کار در آبخیزداری است. یعنی درابتدا مطالعات لازم برای اجرای پروژه ها انجام می شود و پس از آن به فاز اجرایی ورود می کنیم. براساس برنامه ریزی های انجام شده تمام رواناب و سیلابی که از بالادست می آید را کنترل نمی کنیم. بلکه تنها جلوی سرعت آن را گرفته و بخشی از آن را مهار می نماییم.

وی بیان داشت:هرساله بخش اعظمی از سیلاب ها بخصوص در محدوده کشف رود از کنترل و استفاده ما خارج می شود. براساس مطالعاتی که انجام می دهیم بخشی از این رواناب ها را در بالادست کنترل می کنیم و بخشی دیگر نیز در طول مسیر، به زمین نفوذ می کنند.

وی با ذکر این موضوع که هدف اصلی در آبخیزداری، کنترل و نفوذ آبها در زمین است و باید در نظر داشت که براساس اعتباراتی که به ماتخصیص داده شده است می توانیم برنامه ریزی و اقدام کنیم، خاطرنشان کرد: از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتاری که مطالعه شده است تنها ۳۰۰ هزار هکتار آن با مشارکت های مردمی بوده و مابقی با اعتبارات دولتی انجام شده اند.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان تاکید کرد: براساس نقشه سیل خیزی که برای استان تهیه شده ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار از مساحت استان در مناطق سیل ریزی بحرانی واقع شده و یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار در مناطق فوق بحرانی قرار دارند. براساس همین نقشه است که اهمیت پروژه ها را تعریف و نسبت به اجرای آن اقدام می کنیم.

وی ابراز داشت: اکنون با پروژه های آبخیزداری که اجرا شده اند تاثیر بسیار خوبی را بر روی حدود ۱۲۰۰ رشته قنات در استان مشاهده می کنیم. بسیاری از قنوات کاملا در معرض خشک شدن قرار داشتند.  درتمام حوزه های آبریزی که عملیات آبخیزداری در آن انجام گردیده است، شاهد کاهش فرسایش خاک و کنترل سیلاب های مخرب بوده و از میزان خسارات وارده جلوگیری شده است.

 

لازم به ذکر است که دراین جلسه آقایان سیدرضا ابوترابی به عنوان معاون حفاظت و امور اراضی، علی شکاری به عنوان معاون فنی، امیرحسن جراح زاده به عنوان معاون برنامه ریزی توسعه مدیریت و منابع و تعدادی دیگر از مدیران این اداره کل نیز به ایراد سخن پرداخته و برخی دیگر از اقدامات منابع طبیعی خراسان رضوی را بیان نمودند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار