کد خبر: 1041523
تعداد نظرات: ۵ نظر
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۵
"یاداشت"

به گزارش سعید عرفان منش خبرنگار جوان انلاین از اصفهان،سیدمحمدعلی سیدحنایی ؛ فعال سیاسی - اجتماعی ، عضو بنیاد ملی نخبگان و دارنده مدال نقره المپیاد بین المللی سواد رسانه ای در یاداشتی در خصوص منافع ملی یا منافع حزبی ؟! نوشت؛ در دنیای امروز وقایع و اتفاقات عرصه بین الملل تنها برای نظاره کردن نیست ، بلکه باید از آنها همانند تاریخ عبرت گرفت . عبرتی که به دلیل نزدیک تر بودن شرایط و عوامل چه بسا مفید تر و راهگشاتر نیز باشد.

اتفاقات چندماه اخیر ایالات متحده آمریکا که به دنبال انتخابات سال ۲۰۲۰ این کشور به وقوع پیوست درس های زیادی برا فعالان عرصه سیاست و بین الملل داشت و مهم ترین سوالی که می توان از این اتفاقات مطرح کرد این است که ، ما تا چه میزان منافع ملی مان را خرج منافع حزبی و سیاسی خود می کنیم ؟

ترامپ ایالات متحده را به شورش کشاند ، هواداران او کنگره آمریکا را تسخیر کردند و ابرقدرت دنیا شبیه کشورهایی شده بود که با کودتای نظامی دولتشان تغییر می کند . اما واکنش سیاستمداران چه بود ؟

از اولین کسانی که به ترامپ تاختند هم حزبی ها و منتصبان خودش در دولت بودند که یکی پس از دیگری بانگ اعتراض و برائت سر دادند و او را تنها گذاشتند ؛ و این در حالی بود که رقیب شان قرار بود پا به کاخ سفید بگذارد !

مایک پنس معاون وفادار ترامپ گفت نمی تواند آمریکا و قانون اساسی آن را زیر پا بگذارد و بسیاری از صاحب نظران جمهوری خواه نیز از ریختن آبروی کشورشان در عرصه بین الملل ابراز نگرانی کردند و ترامپ و اعمالش را محکوم کردند .

اما سوال اینجاست که ما چقدر ایران را دوست داریم و برای آن نگرانیم ؟ آیا حاضریم جناح خودمان را فدای ایران کنیم ؟ تا کجا قرار است پای هم حزبی های خودمان بمانیم و از آنان حمایت کنیم ؟ تا پای جانمان از منافع ملی حفاظت میکنیم ، یا از منافع حزبی ؟

پاسخ به این سوالات دشوار است آنقدر دشوار که برای پاسخش یک بلوغ سیاسی لازم است که به این سادگی ها نیز به دست نمی آید ! بلوغی که نیازمند به یک درک همه جانبه از شرایط بین المللی و سیاسی عصر حاضر است ، عصری که مولفه قدرت در عرصه بین الملل اتحاد ملی و یک صدایی از درون کشور است و کشوری که درگیر بازی های جناحی و سیاسی داخلی باشد حرفی برای گفتن ندارد ... به نظر می رسد عمده مشکلات ما در تعامل و روابط با دنیا نیز همین است ؛ عدم شناخت و درک صحیح از ملزومات تعامل در عصر مدرن.

ایجاد وحدت و یک صدایی در داخل نیز ؛ نیازمند دغدغه وطن دوستی ، و تعهد به ارزش های اساسی است که نهایتا منجر به کنش و فعالیت مفید و موثر برای کشور و مردم میشود .

اما ما متاسفانه اگر جناح مقابلمان بر سر کار باشد حتی اگر کار مفیدی انجام دهد نه تنها در برابر آن حمایت یا حداقل سکوت نمیکنیم بلکه تمام توان و تلاشمان را عزم میکنیم تا یا به کارشان لطمه بزنیم یا حداقل وجهه آن کار را نزد مردم خراب کنیم !

و یا بالعکس اگر هم فکران و هم حزبی های خودمان بر سر کار باشند حتی اگر مشکلات و کاستی ها را عمیقا درک کنیم و به آن اعتراض داشته باشیم اما باز دست از حمایت نمیکشیم تا مبادا وجهه سیاسی و جناحی مان لطمه بخورد .

در کشور ما متاسفانه این بازی های سیاسی الویت اصلی شده است ! و دیگر مهم نیست که در این بازی مردم و کشور آسیب ببینند ، مهم این است که جناح ما برنده شود و جناح رقیب به اهدافش نرسد و این دقیقا همان جایی است که ما قافیه را باخته ایم و تعارض منافع به ما آسیب میزند.

تعارض بین منافع ملی یا منافع حزبی ؟!

نمی خواهم بگویم در سایر ملل دنیا این اختلافات و جدال ها نیست زیرا یکی از ملزومات سیاست است ، اما اولا این

اختلافات و نزاع های داخلی باید مختص به داخل کشور باشد و به عرصه سیاست خارجی راهی نداشته باشد تا صدایی که از کشور در تعاملات و مجامع بین المللی شنیده می شود یک صوت واحد و مقتدر باشد ؛ و ثانیا این جدال ها حد و حدودی دارد ، حدودی که ما هنوز به اجماع و درک درستی در مورد آن نرسیده ایم.

رسیدن به این اجماع کار دشوار و زمانبری است و نیاز به تبیین دقیق و اساسی مفهوم "منافع ملی" دارد که به نظر میرسد در عرصه سیاستگذاری کلان ایران مغفول و مظلوم مانده است ، و درک واحد و مشخصی از فرم و محتوای آن ، چه در میان متخصصان و چه در میان جامعه ایرانی وجود ندارد و همین امر سبب ایجاد تعارض منافع در عرصه حکمرانی کشورمان شده است.

پس طبیعتا تبیین و تشریح آن ، کلید راهگشای بسیاری از معضلات و مشکلات داخلی و بین المللی کشورمان است و لازم است سیاستگذاران ، متخصصان و نخبگان حوزه های مرتبط بار دیگر مفهوم "منافع ملی" را هم در سطح تخصصی و هم در سطح عمومی جامعه باز تعریف کنند و به تببین و تشریح جزییات و حدود آن بپردازند ، تا از آن پس با یک تعریف واحد مواجه باشیم که با حدود مشخص خود بتواند معیار مناسبی برای اندازه گیری رفتارها و کنش هایمان باشد.

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۱
0
0
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of
۱۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۲
ای بابا کلش رو که قیچی کردی لااقل یک واوش را میگذلشتی بمونه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۱
0
0
عالی
ممنون از مقاله خوبتون
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۴
0
0
درد این روزهای جامعه ما !
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۹
0
0
ای کاش این متن رو به عنوان مسئله جامعه به خصوص تو ایام انتخابات بهش توجه میکردیم
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار