کد خبر: 1042590
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۵:۰۰
در سال آبی زراعی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ کاهش بارش و پیش‌بینی افزایش ۵/۱ درجه‌ای دما از حد نرمال، هشدار سال سختی را می‌دهد. بر اساس نقشه‌های سازمان هواشناسی، بارش‌های بهاری نیز جبران کم‌بارشی را نخواهد کرد.
بیژن سورانی
سرویس جامعه جوان آنلاین: رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از خشکسالی شدید در بیشتر نقاط کشور خبر داد و اعلام کرد: آثار کم بارشی به‌زودی روی سد‌ها نمایان خواهد شد.

در سال زراعی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ به دلیل کاهش نزولات آسمانی اکثر استان‌های کشور با کم آبی و خشکسالی مواجه است. رئیس سازمان هواشناسی اعلام کرده‌است پیش‌بینی‌های فعلی نشان می‌دهد فصل بهار که آخرین فرصت بارش برای کل کشور است، بارش‌های قابل‌ملاحظه‌ای به ویژه در نیمه جنوبی نخواهیم داشت.
سحر تاج بخش مسلمان، رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به وضعیت بارندگی و تأثیر آن بر خشکسالی سال ۱۴۰۰ گفته است سال آبی کشور از مهر ماه هر سال تا پایان شهریور ماه سال بعد خواهد بود، بنابراین در این بازه پیش‌بینی‌های بارش و خشکسالی را انجام می‌دهیم که این پیش‌بینی به صورت ماهانه، فصلی یا روزانه خواهد بود و آن چیزی که در حال حاضر شواهد به ما نشان می‌دهد، این است که شش ماه پر بارش کشور گذشته است و در مقایسه با مقادیر بلند‌مدت تا الان حدود ۳۰ درصد کمتر از مقدار بارش‌های بلند‌مدت بارش داشته‌ایم.

وی به ایلنا گفت: در این مدت باقی مانده در بعضی نقاط کشور مثل نوار شمالی بارش‌هایی خواهیم داشت که تا حدی کمبود بارندگی در آن منطقه جبران می‌شود، البته پیش‌بینی‌های فعلی نشان می‌دهد که فصل بهار که آخرین فرصت بارش برای کل کشور است، بارش‌های قابل‌ملاحظه‌ای به ویژه در نیمه‌جنوبی نخواهیم داشت.
وی گفت: به خصوص در نیمه جنوبی کشور همچون سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و جنوب فارس که با مشکل مواجه هستیم و این مشکل ادامه‌دار خواهد بود.

تأثیر آثار کم‌بارشی روی سد

در همین رابطه رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی از خشکسالی شدید در بیشتر نقاط کشور خبر داد و گفت: آثار کم بارشی را به‌زودی روی سد‌ها خواهیم دید.

احد وظیفه با اشاره به اینکه طی دو هفته ابتدایی فروردین ماه در کل کشور تنها ۱۷ میلیمتر بارش داشتیم که این میزان نسبت به میانگین بلند‌مدت کشور حدود ۸۵ درصد کمتر است، به ایسنا اظهار کرد: از این‌رو نوروز بسیار کم بارشی داشتیم؛ البته بارش‌ها در زمستان ۹۹ نیز کمتر از حد نرمال بود و این مسئله سبب شده‌است که در بسیاری از نقاط کشور با کم‌بارشی مواجه باشیم.

رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با بیان اینکه در جنوب کشور وضعیت بارش‌ها بسیار بد است، تصریح کرد: در دو استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان بارش‌ها بیش از ۹۰ درصد کمتر از میانگین بلند‌مدت کشور گزارش شده‌است. از سوی دیگر طی دو هفته ابتدایی بهار تعدادی از استان‌های کشور ازجمله یزد، هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان، فارس، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی، بوشهر و اصفهان هیچ بارشی دریافت نکردند.

وی افزود: در تعدادی دیگر از استان‌ها ازجمله چهارمحال و بختیاری، خوزستان، سمنان، قم و لرستان بارش‌ها طی نوروز ۱۴۰۰ درحد یک میلیمتر و حتی کمتر از آن بوده‌است؛ این در حالی است که ما طی دو سال گذشته در بسیاری از این نقاط با بارش‌های شدید و حتی سیل مواجه بودیم. چنین موضوعی نشان می‌دهد که تغییر اقلیم اثرات بسیار متغیری دارد.

تأمین ۴۸ درصد از آب سالانه حاصل از بارش‌ها

وظیفه گفت: از مهرماه تاکنون تنها حدود ۴۸ درصد از آب سالانه حاصل از بارش‌ها تأمین شده‌است که این وضعیت نگران‌کننده است.

به گفته وی از ابتدای مهرماه تاکنون در کشور حدود ۱۱۰ میلیمتر بارش داشتیم که این میزان نسبت به حد نرمال ۳۹ درصد و نسبت به سال گذشته ۴۹ درصد کمتر است. به‌طور کلی در حال حاضر در بیشتر نقاط کشور خشکسالی شدید حاکم است. در چنین شرایطی دِبی یا آبدهی رودخانه‌ها کم می‌شود و تأمین انرژی توسط نیروگاه‌های برق آبی کاهش خواهد یافت. همچنین کشت دیم در استان‌های مختلف نیز به‌شدت تحت‌تأثیر قرار خواهد گرفت.

رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با بیان اینکه به‌دلیل بارش‌های خوب طی سال آبی زراعی گذشته ممکن است ذخیره سد‌ها در کشور مناسب باشد، تصریح کرد: به‌زودی و همزمان با شروع فعالیت کشاورزی طی امسال، آثار کم‌بارشی را بر سد‌های کشور خواهیم دید.

وظیفه در پایان با اشاره به اینکه پیش‌بینی می‌کنیم که بهار با کم‌بارشی به اتمام برسد، اظهار کرد: از سویی دیگر دمای هوا نیز طی این فصل حدود یک تا ۵/۱ درجه بالای حد نرمال خواهد بود.

وی میزان بارش شهر تهران را هم ۱۰ درصد کمتر از میانگین نرمال اعلام کرد و گفت: ۱۰ درصد آب مصرفی کشور برای شرب و صنعت و ۹۰ درصد نیز در کشاورزی مصرف می‌شود که لازم است صرفه‌جویی مد‌نظر قرار گیرد و در بخش کشاورزی با تکنولوژی‌های جدید آب مصرفی بهینه مصرف شود تا با کمبود شدید آب مواجه نشویم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار