کد خبر: 1043016
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردين ۱۴۰۰ - ۲۳:۵۹
تاریخ روابط ایران با غرب مشحون از خیانت و بدعهدی است و تازه‌ترین و یکی از آشکار‌ترین نمونه‌های آن خروج یکجانبه امریکا از توافق هسته‌ای و همراهی عملی اروپا بوده است، اما بعد از چند ماه زمینه‌چینی داخلی و در حالی که دولت جدید امریکا همچنان بر حفظ تحریم‌ها مصر است، بازهم وین شاهد گفت‌وگویی است که در یک طرف آن نمایندگان خوش‌بین دولت و در طرف دیگر، نماینده دولت امریکا البته احتمالاً به صورت خیلی مستقیم! با هم مذاکره می‌کنند و نماینده کشورمان در سازمان ملل دوباره از مذاکرات فعلی با همان ادبیات از برجام مقدس‌نمایی می‌کند که اگر چنین و چنان شود «می‌تواند یک موقعیت برد-برد برای همه باشد.»
سرویس بین الملل جوان آنلاین: هجدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام که در روز جمعه ۱۳ فروردین به صورت مجازی آغاز شده بود با نشست دیگری دیروز از ساعت ۱۴:۳۰ به وقت محلی (۱۷:۰۰ به وقت تهران) در وین از سر گرفته شد. سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، ریاست هیئت کشورمان را در این نشست برعهده دارد و نمایندگانی از سایر دستگاه‌ها از جمله بانک مرکزی، وزارت نفت و سازمان انرژی اتمی، وی را در این نشست همراهی می‌کنند. رایزنی‌های فنی در قالب نشست‌های کارشناسی در دو حوزه رفع تحریم‌ها و مسائل هسته‌ای از جمله مهم‌ترین موضوعات در دستور کار این نشست است. پیش از برگزاری کمیسیون مشترک برجام، رایزنی‌های فشرده میان هیئت‌های مختلف در وین انجام شد و سیدعباس عراقچی دیروز با رئیس هیئت روسیه و دوشنبه شب هم با رئیس هیئت چین دیدار کرد. رئیس هیئت ایرانی حاضر در نشست برجام همچنین صبح دیروز با «انریکه مورا» هماهنگ‌کننده اتحادیه اروپا و رئیس کمیسیون مشترک دیدار و آخرین ترتیبات اجرایی مربوط به برگزاری کمیسیون را مرور کرد. پس از این دیدار و هنگام خروج عراقچی از محل ملاقات، یکی از عناصر ضدانقلاب اقدام به فحاشی کرد و قصد تهاجم به وی را داشت که ناکام ماند. منافقین و دیگر عناصر ضدانقلاب در وین روز گذشته در اعتراض به مذاکرات، در مقابل هتل محل برگزاری کمیسیون مشترک تجمع کردند. سفارت ایران در وین هشدار‌های لازم را به پلیس اتریش نسبت به حفظ امنیت مذاکره‌کنندگان کشورمان داده است.
مشخص نیست که مذاکرات دقیقاً چگونه برگزار شده و نمایندگان امریکا و ایران در نهایت به چه شکلی ارتباط برقرار کرده‌اند، ولی در نهایت در پایان نشست اولیه، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی این نشست کمیسیون مشترک برجام در وین را موفقیت‌آمیز توصیف کرد و افزود دو گروه کارشناسی موظف شدند اقداماتی را که باید از سوی واشنگتن و تهران برای احیای کامل برجام اتخاذ شود، شناسایی کنند. وی در توئیتی نوشت: نشست کمیسیون مشترک برجام موفقیت‌آمیز بود. دو گروه در سطح کارشناسی (درباره برداشته شدن تحریم‌ها و مسائل هسته‌ای) موظف شدند اقدامات ملموسی را که باید از سوی واشنگتن و تهران برای احیای کامل برجام اتخاذ شود، شناسایی کنند. این گروه‌ها بلافاصله آغاز به کار کردند. نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در توئیتی دیگر در خصوص نشست وین نوشت: احیای برجام فوراً اتفاق نمی‌افتد. مدتی زمان خواهد برد. چقدر؟ هیچ‌کسی نمی‌داند.

تکرار لفاظی برد-برد

مجید تخت‌روانچی، نماینده کشورمان در سازمان ملل درباره مذاکرات اعضای کمیسیون مشترک برجام که در وین انجام می‌شود، در صفحه توئیترش نوشت: ایران و گروه ۱+۴ امروز مذاکرات هسته‌ای را در وین از سر می‌گیرند. امریکا تاکنون نتوانسته به وعده کارزار انتخاباتی جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا مبنی بر بازگشت به برجام [توافق هسته‌ای]عمل کند. تخت‌روانچی در ادامه نوشت: اگر امریکا تمام تحریم‌ها را لغو کند، سپس ایران تمام اقدامات جبرانی را متوقف خواهد کرد. این می‌تواند یک موقعیت برد- برد برای همه باشد.

این خوش‌بینی در حالی است که رابرت مالی نماینده امریکا در مذاکرات در گفت‌وگویی با «ان‌بی‌آر» وعده کرد که امریکا پس از بازگشت به برجام «اول از همه دنبال توافقی طولانی‌تر خواهد بود». ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا هم گفته است فرمول‌بندی اصلی مندرج در برجام در مورد تحریم‎‌ها کماکان پابرجا است. این فرمول‌بندی عبارت است از «رفع محدود تحریم‌های هسته‌ای» در ازای وضع «محدودیت‌های دائمی و قابل راستی‌آزمایی علیه برنامه هسته‌ای ایران.»

همچنین جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید افزوده است: دیپلماسی ممکن است زمان ببرد و گاهی اوقات سرعت آن نیست که همه ترجیح دهند.

ساکی با بیان اینکه انجام فرایند دیپلماتیک زمان‌بر است و پیش‌بینی‌ای درباره اینکه این فرایند چقدر طول می‌کشد ندارد، گفت: آنچه در روز‌های آینده اتفاق می‌افتد روی گفتگو‌های غیرمستقیم است که از طریق اروپایی‌ها انجام می‌شود. از نظر ما گامی به سمت دیپلماسی و هدف نخست ما است.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا رئیس‌جمهور همچنان بر کاهش ندادن تحریم پیش از بازگشت ایران به انطباق کامل به تعهداتش باقی است، گفت: سیاست او در این زمینه یا اینکه ما باید از طریق گفتگو حرکت کنیم، تغییر نکرده است.

ساکی تصریح کرد که آنچه که طی روز‌های آینده مورد بحث قرار خواهد گرفت تخفیف تحریم از سوی امریکا درباره گام‌های هسته‌ای ایران برای بازگشت به انطباق با مفاد برجام است تا روشن شود که امریکا به وین به عنوان تله‌ای برای کشاندن ایران به قبول رفع تدریجی تحریم‌ها نگاه می‌کند. ساکی همچنین اعلام کرد که این کشور آماده گفت‌وگوی مستقیم با ایران در نشست وین است تا به زعم دولت بایدن، ایران طرف فراری از مذاکرات جلوه داده شود.

تهران نتیجه‌ای جز رفع تحریم‌ها نمی‌پذیرد

سید عباس عراقچی، رئیس هیئت ایرانی در نشست وین دیروز بار دیگر تأکید کردکه رفع تحریم‌های امریکا، اولین و ضروری‌ترین اقدام برای احیای برجام است. او در عین حال تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد به محض رفع تحریم‌ها و پس از راستی‌آزمایی آن، اقدامات جبرانی هسته‌ای خود را متوقف کند و به اجرای کامل برجام برگردد. یک منبع مطلع نزدیک به تیم ایرانی حاضر در نشست وین هم بامداد سه شنبه به شبکه «پرس‌تی‌وی» گفت که ایالات متحده هیچ انتخابی به‌جز برداشتن تمام تحریم‌های ضد ایرانی، آن‌هم به شکلی که قابل راستی‌آزمایی باشد، ندارد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار