کد خبر: 1043667
تاریخ انتشار: ۲۳ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۰:۲۰
در ۲ دهه اخیر برنامه‌های سحر رسانه ملی افت و خیز‌هایی به خود دیده و مثل همیشه اجرا‌ها نقشی بی‌بدیل در جذب مخاطب این برنامه‌ها ایفا کرده است
فرزین ماندگار
سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین: سحر‌های ماه مبارک رمضان به طور عادی جزو لحظات پربیننده رسانه ملی است و طراحی هنرمندانه و هوشمندانه برنامه‌ها در این ساعت در واقع می‌تواند بازتاب‌دهنده مقدار توانمندی و ظرفیت‌شناسی این رسانه باشد.

قدیم‌تر‌ها که هنوز رسانه‌های صوتی و تصویری مثل امروز در خانه ایرانی‌ها جا باز نکرده بود، عده‌ای در کوچه‌ها و خیابان‌ها با صدای بلند دعای سحر خوانده و مردم را بیدار می‌کردند، اما این رسم و آیین به تدریج با ظهور پدیده‌های ارتباطی، چون رادیو و تلویزیون کمرنگ شد و دیگر این برنامه‌های وقت سحر و مجریان آن بودند که از راه دور اوقات سحر مردم را به خود اختصاص می‌دادند.

در دو دهه اخیر برنامه‌های سحر رسانه ملی افت و خیز‌هایی به خود دیده و فراز و فرود‌های مختلفی از سر گذرانده و جنس اجرا مثل همیشه تعیین‌کننده‌ترین نقش را در جذب مخاطب این برنامه‌ها بازی کرده است.

یادی از مرحوم نورشاهی

از مشهورترین مجری‌های سحر ماه رمضان که صدای او پیش از آنکه تلویزیون ایران اقدام به پخش برنامه در وقت سحر کند از رادیو پخش می‌شد و مردم پیش از آنکه چهره او را بشناسند با صدای او آشنا بودند مرحوم محمدحسین نورشاهی بود. نورشاهی از گویندگان پیشکسوت رادیو ایران بود که متأسفانه امسال بر اثر ابتلا به کرونا از دنیا رفت. نورشاهی را می‌توان صدای ماندگار رادیو و سحر‌های ماه رمضان دانست، چون در سال‌هایی که رادیو رسانه برتر بود، خاطرات خوشی از صدا و کلامش به یادگار مانده است.

فرزاد جمشیدی در صدر بهترین‌های سحر

از زمانی که تلویزیون در ایران توسعه یافت و برنامه‌های سحر ماه رمضان به این رسانه راه پیدا کرد نام چند مجری بیش از دیگران توانست خود را با این فضا وفق دهد و مخاطبان را پای تلویزیون نگه دارد. فرزاد جمشیدی که در اواخر دهه ۷۰ اجرای برنامه‌های «یاد خدا» و «ماه خدا» را در شبکه یک تلویزیون صدا و سیما بر عهده داشت به مرور به مدت چند سال به مجری ثابت برنامه‌های سحر ماه رمضان راه پیدا کرد و به طور مطلق در این عرصه هماوردی نداشت. حافظه قوی و تمرکز فوق‌العاده روی مباحث قرآنی و نیز تسلط بر نثر فارسی اجرا‌های او را خاص و بی‌مانند کرده بود. جمشیدی، اما به شکلی غیرمنتظره و برق‌آسا از صفحه رسانه ملی محو شد و انتظار مخاطبان تاکنون برای بازگشت او راه به جایی نبرده است.

در سال‌های اخیر و پس از فرزاد جمشیدی سحر‌های ماه رمضان چهره هایی، چون حسن سلطانی در شبکه یک سیما و نجم‌الدین شریعتی در شبکه ۳ میهمان خانه‌های مردم بوده‌اند.

در همین ارتباط دیروز دبیر شورای معارف و مدیر شبکه قرآن و معارف سیما ضمن تبیین برنامه‌های ماه مبارک رمضان شبکه‌های تلویزیونی شرحی از این برنامه‌ها ارائه داده است. جواد شیخ‌اکبری درباره مناجات‌خوانی‌های هر شبکه در ایام رمضان می‌گوید: شبکه یک سیما در حرم حضرت معصومه (س) با آقای سلحشور، شبکه ۲ سیما در حرم امام رضا (ع) با محمود کریمی، شبکه ۳ سیما با مناجات‌خوانی میثم مطیعی در ساعت یک بامداد، شبکه ۵ از حرم حضرت عبدالعظیم با سعید حدادیان و شبکه قرآن از ساعت ۲۲ از کربلای معلی با مهدی سماواتی و محمد طاری از امامزاده صالح (ع)، مناجات‌خوانی دارد.

حسن سلطانی در برنامه سحر رمضان

شیخ‌اکبری در ادامه درباره ویژه‌برنامه‌های سحر و افطار توضیح داد: ویژه‌برنامه سحر شبکه یک با عنوان «ماه خدا» و با اجرای حسن سلطانی تدارک دیده شده است. امسال این برنامه با تفاوت بیشتری نسبت به سال گذشته روی آنتن می‌رود. «آفتاب شرقی» نیز در ماه مبارک رمضان زنده روی آنتن خواهد رفت. همچنین اجرای برنامه افطار شبکه یک را حجت‌الاسلام برمایی بر عهده دارد که امسال متفاوت‌تر عمل می‌کند. «درس‌هایی از قرآن کریم» حجت‌الاسلام قرائتی هم در جدول شبکه قرار دارد. یک ویژه‌برنامه هم ساعت یک بامداد طراحی شده است که به مناجات‌خوانی در آن پرداخته خواهد شد.

کاظم احمدزاده افطار شبکه ۲

شیخ اکبری با اشاره به برنامه‌های شبکه ۲ سیما در ایام رمضان گفت: برای برنامه سحر ویژه‌برنامه‌ای تدارک دیده شده است که از کربلا پخش می‌شود. «دست در دست» با محور کمک مؤمنانه ادامه پیدا می‌کند و ویژه‌برنامه افطار «آدم‌های خوب شهر» با اجرای کاظم احمدزاده ادامه می‌یابد. همچنین سخنرانی حجت‌الاسلام انصاریان و مداحی محمود کریمی از دیگر برنامه‌های این شبکه خواهد بود.

نجم‌الدین شریعتی در سحرگاه شبکه ۳

شیخ‌اکبری درباره برنامه‌های شبکه ۳ نیز توضیح داد: «ماه من» در سحرگاه شبکه ۳ با اجرای نجم‌الدین شریعتی و کارشناسی حجت‌الاسلام کاشانی طبق روال سال قبل پخش می‌شود.

ساعد باقری در سحرگاه شبکه ۴

وی درباره ویژه‌برنامه‌های سحرگاهی شبکه‌های ۴ و ۵ سیما نیز توضیح داد: شبکه ۴ ویژه‌برنامه سحر با نام «سحوری» را با اجرای ساعد باقری تدارک دیده است و افطار هم سری دوم «زندگی پس از زندگی» را روی آنتن خواهد برد. برنامه «سوره» به صورت تخصصی موضوعات تخصصی قرآنی را دنبال می‌کند که برنامه‌ای شبانگاهی است. سخنرانی مذهبی این شبکه به مرحوم آیت‌الله مصباح‌یزدی اختصاص دارد. همچنین «خلوتگه عارفان» ویژه‌برنامه سحر شبکه ۵ است و در عین حال «جشن رمضان» با بحث کمک مؤمنانه پیگیری می‌شود و «عقیق» هم در بخش افطار پخش خواهد شد.

دبیر شورای معارف سیما با بیان اینکه شبکه آموزش امسال ویژه‌برنامه افطار را طراحی کرده است، ادامه داد: همچنین شبکه امید ویژه‌برنامه افطار را با عنوان «رفیق» برای نوجوانان دارد که گفتگو با نخبگان علمی است که معنویت در زندگی‌شان دیده شده است. شبکه افق امسال برنامه‌ای ویژه در بخش سحرگاهی دارد که موضوع آن مهدویت است. ویژه‌برنامه افطار هم با عنوان «چشمه» و با موضوع مسجد محوری روی آنتن خواهد رفت. شیخ‌اکبری در ادامه توضیح داد: مستند «نور» و «یک چکه ماه» از شبکه مستند پخش می‌شود و شبکه پویا هم برنامه سحرگاهی تدارک دیده است. شبکه قرآن هم مأموریت سنگین‌تر و ویژه‌تری دارد که در آن قرار است سخنرانی‌ها، ادعیه و ارتباط با حرم‌های مطهر را به دلیل کرونا ویژه‌تر دنبال کند.

مدیر شبکه قرآن گفت: امسال برنامه «مهمان خدا» ویژه سحر از حرم امام رضا (ع) تقدیم مخاطبان می‌شود. اقبال مخاطبان به هر ویژه‌برنامه‌ای که از اماکن مقدس روی آنتن می‌رود، بیشتر است. «ضیافت» هم برنامه افطار این شبکه است که به زندگی علما خواهد پرداخت. در حوزه تلاوت برنامه‌ای به نام «با مفاخر» داریم که تلاوت‌های اساتید بزرگ قرآنی را معرفی می‌کند و درباره آن‌ها توضیحاتی می‌دهد. همچنین سخنرانی بزرگان و مراجع را نیز در این شبکه داریم که سخنرانی حاج آقا مجتبی تهرانی، آقای مجتهدی‌تهرانی و... در این بخش قرار می‌گیرند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار