کد خبر: 1044486
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۸:۳۱
تابستان سختی برای استان های ایران پیش بینی می شود
هر چقدر که در زمستان 98 و بهار 99 از بارش ها و نزولات آسمانی و به تبع آن ترسالی حرف زده شد، در طول سال 99 و شروع سال 1400 زمین شاهد کمترین بارش ها بود.
حوریه ملکی

حوریه ملکی

 

هر چقدر که در زمستان 98 و بهار 99 از بارش ها و نزولات آسمانی و به تبع آن ترسالی حرف زده شد، در طول سال 99 و شروع سال 1400 کمترین بارش ها به سمت زمین رسید. شاید وقتی مسئولان به خاطر بارش های سال 98 دریچه سدها را باز می کردند تا آب های اضافی آسیبی به این سازه ها وارد نکنند، فکرش را هم نمی کردند که با فرا رسیدن سال 1400 بخواهند از کم آبی و حتی جیره بندی ها حرف بزنند. و امروز همان روز است.

 

***

ایران به خاطر موقعیت گرم و خشکی که دارد نیاز مبرمی به آب دارد به طوری که در حال حاضر هم مشغول تجربه کردن روزهای سخت کم آبی در صنعت کشاورزی و شرب است.

وقتی کرونا وارد ایران شد، اولین هشدارها این بود که حداقل 30 ثانیه دست ها شسته شود و این کار روزانه چندین بار انجام شود.

هنوز چند ماهی از این مسئله نگذشته بود که مسئولان متوجه شدند با این روش، آب زیادی هدر می رود. مخصوصا برای ایرانی که آب حمام و توالت و آبیاری های خانگی و شستشوهایش هم تصفیه شده و جزو آب شرب است.

با این حال اخصارها مبنی بر نبود و یا کمبود آب تاثیری در مردم ترسیده از ویروس کرونا نگذاشت و آنها مصرف آب به شدت بالا رفت.

طبق برآوردهای انجام شده مصرف آب کشور در لحظه تحویل سال یک رکورد تاریخی به جای گذاشت به طوری که در تاریخ 30 اسفند 99،مصادف با بهار 1400 مصرف آب در تهران به رقم بیش از 59 مترمکعب رسید.

به عبارت بهتر یعنی در یک ثانیه (لحظه تحویل سال) بیش از 59 هزار لیتر آب در تهران مصرف شد.

البته ناگفته نماند که این آمار در لحظه تحویل سال قبل معادل 56 هزار لیتر بوده است.

طبق آمار و ارقام، میزان مصرف آب در کشور عدد مناسبی را نشان نمی دهد به طوری که با توجه به کاهش بارندگی در زمستان سال گذشته(99)میزان ذخایر آبی سدها نیز کاهش یافته است.

چند روز پیش قاسم تقی زاده خامسی معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفای کشور، درباره آمار و میزان آب موجود در سدهای کشور گفته بود که تا دوم اسفند امسال میزان ذخایر آب در مخزن سدهای کشور به 27 میلیارد و 330 میلیون مترمکعب رسیده است.

وی ادامه داد: در سال آبی‌ 1400-1399 مجموع ظرفیت مخازن سدها 50 میلیارد و 500 میلیون مترمکعب بوده که نشان‌دهنده 54 درصد پرشدگی مخازن است. بر این اساس، به تبع روند طبیعی بارش‌ها، حجم ورودی آب از ابتدای سال آبی 1400-99 تاکنون برابر با 13 میلیارد و 750 میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال آبی قبل از آن (15 میلیارد و 70 میلیون مترمکعب)، بیانگر کاهش 9 درصدی ورودی آب به مخازن سدهای کشور است.

خامسی بیان کرد: آخرین وضعیت سدهای کشور نشان می‌دهد که میزان ذخایر آب در مخزن سدها به 27 میلیارد و 330 میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با سال آبی 98-99 بدون کاهش است. بر اساس این آمار، به تبع میزان ورودی به سدهای کشور، خروجی آب از سدها با کاهش مواجه بوده و تا این مدت 13 میلیارد و 610 میلیون مترمکعب خروجی آب از سدهای کشور را شاهد بوده‌ایم، به‌گونه‌ای که در مقایسه با مدت مشابه سال آبی قبل، از کاهش 17 درصدی برخوردار بوده است.

همچنین ذخایر آبی سدهای استان تهران هم عدد نگران کننده ای را نسبت به بارندگی ها در کشور نشان می دهد به طوری که 601 میلیون مترمکعب آب در پشت سدهای پنجگانه استان ذخیره شده که عدد مطلوبی را نشان نمی دهد.

 

* سدها از ترس کم آبی می لرزند

 

مشکلات جدی آب است متاسفانه خشک‌سالی‌های مکرر توأم با برداشت بیش از حد آب‌های سطحی و زیرزمینی از طریق شبکه بزرگی از زیرساخت‌های هیدرولیکی و چاه‌های عمیق، وضعیت آب کشور را به سطح بحرانی رسانده‌است. از نشانه‌های این وضعیت خشک شدن دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌ها، کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، فرونشست زمین، تخریب کیفیت آب، فرسایش خاک، بیابان‌زایی و طوفان‌های گرد و غبار بیشتر است.

حالا بحث جیره بندی آب در تهران بر سر زبان ها افتاده و اینطور که از حرف ها بر می آید، شاید تابستان 1400 مجبور باشیم، نوبتی از آب استفاده کنیم.

معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای تهران با بیان اینکه در حال حاضر ظرفیت مخازن سد‌ها را به جهت مدیریت سیلاب خالی نگه داشته ایم اما ورود سیلاب‌های محتمل امکان رهاسازی بیشتر از سد‌ها نیز پیش بینی می شود و لذا رعایت حریم و بستر در پایین دست سد‌ها نیز برا مجاورین رودخانه‌ها الزامی است، گفته: هم اکنون آمار‌ سد‌های استان تهران از نظر حجم آب به ترتیب، سد امیرکبیر ۱۱۶.۳۲، سد لتیان ۳۶، سد لار ۲۴.۳۹، سد طالقان ۲۸۳.۶۱ و سد ماملو ۱۴۰.۱۸ میلیون متر مکعب است. در مجموع حجم کل سد‌های ۵ گانه تهران در ۶۰۱ میلیون متر مکعب است که حجم کل مخازن در روز مشابه سال قبل ۶۵۹ میلیون متر مکعب گزارش شده است.

قربانیان ادامه داد: با وجود افزایش نزولات جوی با کاهش حجم ورودی سدها به دلیل توزیع نامناسب بارش‌ها در دشت و ارتفاعات و در نهایت کسری حجم ذخیره سدها به دلیل افزایش میزان مصرف آب به خاطر شرایط کرونا مواجه هستیم.

معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقه‌ای تهران اضافه کرد: بنابه اظهارات همکاران شرکت آبفا، امسال شاهد رکورد مصرف آب شرب در شهر تهران هستیم و تهرانی‌ها طی روز 21 شهریور سه میلیون و 495 هزار و 152 مترمکعب آب مصرف کردند که این آمار نسبت به روز مشابه سال گذشته رشد 17.3 درصدی را نشان می‌دهد.

با توجه به کاهش نزولات آبی نه تنها در تهران، بلکه در بیشتر استان های مشکل کمبود آب محسوس خواهد بود. به طوری که صدای ناقوس کمبود آب و یا حتی نبود آن در برخی از استان ها و حتی روستاها بخصوص سیستان و بلوچستان از الان به گوش می رسد.

محمدرضا جانباز مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب کشور در خصوص جیره بندی آب در کشور بخصوص تابستان 1400 گفت: تابستان 1399 تعداد شهرهای دارای تنش آبی 225 شهر بود و پیش بینی می شود با توجه به وضعیت بارش‌ها و با وجود آنکه تعدادزیادی از طرح‌های آبرسانی بهره برداری و به ثمر رسیده تعدادشهرهای دارای تنش افزایش یابد.

وی افزود: جلسه‌های مشترک شرکت‌های آب و فاضلاب، شرکت‌های آب منطقه‌ای و سازمان هواشناسی بطور مرتب برگزار می‌شود و این هفته دریزد و کرمان جلسه برگزار و تا قبل از پایان سال فهرست شهری‌هایی که احتمال دارند جزو شهرهای دارای تنش آبی شوند، منتشر خواهدشد.

در 30 سال گذشته کاهش بارندگی‌ها بی‌سابقه در کشور داشته ایم به طوری که سال به سال بر این محدودیت ها افزوده شده و امسال با مشکل جدی خشکسالی و کاهش شدید بارندگی مواجه هستیم.

 

* سایه سنگین خشکسالی روی سر استان ها

 

گزارش شرکت مدیریت منابع آب ایران از وضعیت مخازن ۱۹۸ سد در حال بهره برداری کشور حاکی است میزان آب ورودی به سد ها از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر ماه ۹۹) تا تاریخ ۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۰ معادل ۱۹.۸ میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به آورد سال گذشته آبی در همین بازه زمانی حدود ۳۴ درصد کاهش داشته است. از سوی دیگر میزان خروجی آب سد ها نیز با کاهش ۳۳ درصدی روبه رو بوده است. درمجموع موجودی آب مخازن سد ها نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۹ درصد کاهش داشته است.

در همین حال فراز رابعی، معاون مطالعات جامع آب، سازمان آب و برق خوزستان گفت: از آغاز سال آبی جاری تاکنون میزان آورد آب به حوضه های آبی استان کمتر از انتظار بوده و کاهش قابل توجهی نسبت به شرایط نرمال دارد. وی این کاهش را حدود ۲۷ درصد اعلام کرد و نسبت به وقوع خشکسالی در خوزستان هشدار داد.

به گفته این مسئول آورد آب حوضه کرخه با کاهش ۳۳ درصدی، دز با کاهش ۳۷ درصدی و مارون با کاهش ۲۵ درصدی روبه رو بوده است. وی تأکید کرد: کاهش میزان بارش ها و به تبع آن کاهش ورود آب به سد ها را به دنبال داشته و نشان می دهد امسال شرایط مناسبی در خوزستان نخواهیم داشت. متأسفانه انتظار ما یک تابستان خشک همچون سال ۹۷ است که برای محدودیت برخی کشت ها با جهاد کشاورزی تدابیری اتخاذ شده است.

از سوی دیگر محمد دلمردانی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان نیز گفته: در حال حاضر ۴۸ درصد حجم مخازن سد های استان پرشده که نسبت به بازه زمانی مشابه در سال آبی گذشته با کاهش ۲۶ درصدی روبه رو است. وی تأکید کرد: سیستان و بلوچستان با وسعت ۱۱ درصدی از کل مساحت کشور اقلیم خشکی دارد و متوسط بارش سالانه آن در حد ۱۰۳ میلیمتر با تبخیر زیاد است.

وی با تاکید بر اینکه آمار نگران کننده کاهش آورد آب رودخانه های استان است، ادامه داد: در سال آبی جاری تاکنون آورد آب رودخانه های استان نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن با کاهش ۹۹ درصدی روبه رو بوده که قابل تأمل است.

 

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار