کد خبر: 1048467
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۲۲:۰۰
دکتر سید رضا میرطاهر
دكتر سيدرضا ميرطاهر

دور جديد درگيري‌هاي رژيم صهيونيستي و گروه‌هاي مقاومت فلسطيني در ارديبهشت 1400كه اكنون دامنه آن از باريكه غزه به كرانه باختري و قدس شرقي نيز كشيده شده، ابعاد بي‌سابقه‌اي به ويژه در زمينه شدت حملات هوايي و توپخانه‌اي عليه باريكه غزه و تعداد زياد شهدا و مجروحان فلسطيني و نيز سركوب شديد فلسطيني‌ها در كرانه باختري يافته است. به رغم انتقادات گسترده بين‌المللي چه از جانب سازمان ملل و چه بسياري از كشورهاي جهان و نيز برپايي تظاهرات اعتراض آميز در نقاط مختلف جهان، اما تل‌آويو همچنان بي‌محابا به كشتار فلسطيني‌ها ادامه مي‌دهد. پرسشي كه با توجه به تداوم اقدامات جنايتكارانه اسرائيل به ذهن متبادر مي‌شود اين است كه رژيم صهيونيستي با اتكا به كدام پشتوانه همچنان به سركوب و كشتار فلسطيني‌ها مي‌پردازد؟
انتقاد واشنگتن پست
روزنامه امريكايي واشنگتن پست در گزارشي با اشاره به حملات رژيم صهيونيستي عليه فلسطيني‌ها در قدس اشغالي نوشت: «اين تنها اسرائيل نيست كه مانع به ثمر رسيدن آرمان استقلال‌طلبي فلسطيني‌ها شده، بلكه امريكا هم در اين فلاكت چندين دهه‌اي مقصر بوده است.» نويسنده اين گزارش با ذكر روند رويدادها و حوداث اخير در فلسطين اشغالي به ويژه در قدس شرقي و باريكه غزه، مي‌گويد مسئله مهم در اين زمينه موضع‌گيري دولت بايدن است كه وزارت خارجه آن خواستار«حفظ خونسردي» طرفين شده و حملات راكتي حماس و جهاد اسلامي را محكوم و از حق اسرائيل براي محافظت از خود دفاع كرده است. «خالد القندي» تحليلگر سياسي مي‌گويد: «واشنگتن سفت و سخت ايستاده است و منكر آن مي‌شود كه هم عرصه سياست اسرائيل و هم جامعه آن روز به روز افراط‌گراتر شده‌اند.»
رويكرد دولت بايدن
دولت بايدن نيز مانند دولت‌هاي قبلي امريكا باز هم حق را به اسرائيل داده و به نحوي جنايات كنوني رژيم صهيونيستي در تداوم سركوب فلسطيني‌ها در كرانه غربي و قدس شرقي و حملات گسترده هوايي به باريكه غزه را به بهانه دفاع از خود توجيه مي‌كند. در واقع تمام رؤساي جمهور چندين دهه اخير امريكا هريك به نوعي در مناقشه اسرائيل و فلسطيني‌ها، جانب رژيم صهيونيستي را گرفته و ضمن ارائه ميلياردها دلار كمك نظامي به اين رژيم، به توسعه شهرك‌هاي صهيونيست‌نشين در كرانه باختري رضايت داده‌اند. ضمن اينكه امريكا همواره در نهادهاي بين‌المللي مانند شوراي امنيت سازمان ملل سپر بلاي اسرائيل شده و از آن دفاع كرده است. به گفته تحليلگران همين رويكرد حمايت‌گرايانه واشنگتن از تل آويو بوده كه وضعيت وخيم كنوني را موجب شده است.«شبلي تلهامي» كارشناس سياسي مي‌گويد: «در اين منازعه امريكا به هيچ عنوان صرفاً يك نظاره‌گر نيست. امريكا خودش جزئي از اين عدم موازنه قواست كه به‌طور ناعادلانه يك طرف را قرباني طرف ديگر كرده و راه رسيدن به صلح را هرچه دورتر و دورتر مي‌كند.»
ممانعت از تصويب بيانيه در شوراي امنيت
واشنگتن به بهانه حق اسرائيل براي دفاع از خود، به توجيه حملات هوايي آن عليه مردم بي‌دفاع غزه پرداخته است. در حالي كه مردم جهان از طريق پوشش زنده رسانه‌ها شاهد حملات مستقيم هوايي و حملات توپخانه‌اي رژيم صهيونيستي عليه مردم فلسطيني در غزه و كشتار غير قابل توجيه آنها هستند. در اين راستا واشنگتن در سه نشست متوالي شوراي امنيت سازمان ملل كه آخرين آن روز يك‌شنبه 26 ارديبهشت برگزار شد مانع تصويب بيانيه‌اي عليه اقدامات جنايتكارانه اسرائيل عليه فلسطيني‌ها شد. امريكا سابقه طولاني در زمينه جلوگيري از موضع‌گيري قاطعانه شوراي امنيت عليه اسرائيل داشته و تاكنون ۴۴ بار در حمايت از رژيم صهيونيستي از حق وتو استفاده كرده است و در بسياري از موارد هم از همان ابتدا مانع از قرار گرفتن موارد ضد اسرائيلي در دستور كار شوراي امنيت شده است. در دور جديد حملات وحشيانه رژيم صهيونيستي عليه مردم بي‌گناه فلسطين هم امريكا در دو نشست غيرعلني شوراي امنيت با هرگونه تصويب بيانيه رياستي كه تنها خواستار توقف تنش شده بود، مخالفت كرد.
دوره ترامپ
نقطه عطف در روند 70 ساله حمايت امريكا از اسرائيل، دولت ترامپ بوده است. دونالد ترامپ رئيس‌جمهور سابق امريكا در دوره چهار ساله زمامداري خود سياست حمايت همه‌جانبه از رژيم صهيونيستي را در پيش گرفت و اقداماتي بي‌سابقه را براي حمايت از اسرائيل مانند شناسايي الحاق جولان اشغالي به فلسطين اشغالي، اعلام طرح معامله قرن، قبول الحاق حدود 30درصد از كرانه باختري به فلسطين اشغالي و آغاز روند عادي‌سازي روابط كشورهاي عربي با اسرائيل را صورت داد. در عين حال اقدامات ترامپ در زمينه حمايت همه جانبه از اسرائيل و ضديت با فلسطيني‌ها مانند قطع كمك‌ها به آنروا ، قطع كمك‌ها به تشكيلات خودگردان فلسطين و خروج از شوراي حقوق بشر سازمان ملل و يونسكو در اعتراض به رويكرد ضد اسرائيلي آنها نيز صورت گرفت كه البته با محكوميت جهاني مواجه شد. اما اقدام كليدي دولت ترامپ، به رسميت شناختن قدس به‌عنوان پايتخت اسرائيل و دستور انتقال سفارت اين كشور از تل‌آويو به قدس در دسامبر 2017 بود. سفارت امريكا در 14 مه 2018، در هفتادمين سالروز تأسيس رژيم صهيونيستي به قدس منتقل شد. قدس شرقي از سال 1967 در اشغال اسرائيل است. به رغم اقدام غير قانوني ترامپ، اما قدس در سطح جهاني به عنوان پايتخت اسرائيل پذيرفته نشده است. مجمع عمومي سازمان ملل در ۲۱ دسامبر 2017 با ۱۲۸ رأي موافق، ۹ رأي مخالف و ۳۵ رأي ممتنع، قطعنامه‌اي را عليه اقدام يكجانبه ترامپ در به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي و انتقال سفارت امريكا به اين شهر به تصويب رساند. با اين حال اين اقدام غير قانوني ترامپ سرآغاز سلسله اقدامات رژيم صهيونيستي در تشديد فشارها عليه فلسطيني‌هاي ساكن در قدس شرقي و تلاش سازمان يافته به منظور اخراج جمعي آنها از موطن‌شان بود كه آخرين مورد آن اقدام براي اخراج ساكنان محله «شيخ جراح» است. ضمن اينكه سران اين رژيم با چراغ سبز ترامپ تلاش‌هاي خود به منظور تشديد محدوديت‌هاي زماني و مكاني براي حضور فلسطيني‌ها در مسجدالاقصي را دو چندان كردند تا بدين ترتيب زمينه حضور هرچه بيشتر يهوديان افراطي درمحوطه اين مكان مقدس و به زعم خود زمينه يهودي‌سازي آن را فراهم كنند.
دفاع از آپارتايد رژيم صهيونيستي
ديده‌بان حقوق بشر كه يك نهاد غير دولتي و بين‌المللي مستقر در نيويورك است اوايل ارديبهشت 1400 با انتشار يك گزارش 213صفحه‌اي، رژيم صهيونيستي را رژيمي آپارتايد توصيف كرد و از ديوان بين‌المللي كيفري، محاكمه «مسئولان اسرائيلي» را خواستار شد. به گفته ديده‌بان حقوق بشر، بعد از چند دهه هشدارهاي مكرر درباره احتمال منجر شدن سيطره اسرائيل بر زندگي فلسطينيان به رژيم آپارتايد، اكنون ديگر از اين آستانه رد شده و وضعيت جاري وضعيت آپارتايد است. «عمر شكير» مدير بخش اسرائيل و فلسطين ديده‌بان حقوق بشر با اشاره به آپارتايد اسرائيل مي‌گويد: «اين صريح‌ترين يافته‌اي است كه ديده‌بان حقوق بشر درباره رفتار ۳۰ ساله اسرائيل به آن رسيده است.» طبق قوانين بين‌المللي به ويژه اساسنامه رم كه ديوان بين‌المللي كيفري بر اساس آن تشكيل شده، آپارتايد جنايت عليه بشريت محسوب مي‌شود. امريكا در موضعي جانبدارانه به گزارش اخير ديده‌بان حقوق بشر مبني بر ارتكاب جنايت جنگي عليه فلسطيني‌ها و سياست تبعيض نژادي رژيم صهيونيستي واكنش نشان داده و آن را رد كرده است. «جن ساكي» سخنگوي كاخ سفيد در 7 ارديبهشت در جريان يك كنفرانس مطبوعاتي مدعي شد: «ديده‌بان حقوق بشر در گزارش خود گفته كه مقامات اسرائيلي دو جنايت عليه بشريت يعني آپارتايد و آزار و اذيت را درحق فلسطينيان مرتكب شده‌اند. اين اصطلاح، يعني آپارتايد كه اين سازمان در بيانيه خود به كار برده است، ديدگاه ما را منعكس نمي‌كند.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار