کد خبر: 1049191
تاریخ انتشار: ۰۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۰
نگاهی به مجاهدت‌های نخستین شهید آزادسازی خرمشهر
اشغال خرمشهر تلخ‌ترین خبر برای مردم ایران بود. مردم به هیچ عنوان نمی‌خواستند وجبی از خاک میهنشان در اشغال دشمن متجاوز باشد و از نخستین روز‌های اشغال شهر، فعالیت‌ها جهت آزادسازی خرمشهر را شروع کردند. شهید محمدرضا دشتی‌زاده یکی از نخستین رزمندگانی بود که در روز‌های اشغال شهر خود را به خرمشهر رساند تا کار‌های شناسایی را انجام دهد. به دست آوردن اطلاعات دقیق از وضعیت دشمن مهم‌ترین کاری بود که باید انجام می‌گرفت. وی آذر سال ۵۹ در عملیات شناسایی خرمشهر به شهادت رسید.
آرمان شریف

سرویس ایثار و مقاومت جوان آنلاین:  اشغال خرمشهر تلخ‌ترين خبر براي مردم ايران بود. مردم به هيچ عنوان نمي‌خواستند وجبي از خاك ميهنشان در اشغال دشمن متجاوز باشد و از نخستين روزهاي اشغال شهر، فعاليت‌ها جهت آزادسازي خرمشهر را شروع كردند. شهيد محمدرضا دشتي‌زاده يكي از نخستين رزمندگاني بود كه در روزهاي اشغال شهر خود را به خرمشهر رساند تا كارهاي شناسايي را انجام دهد. به دست آوردن اطلاعات دقيق از وضعيت دشمن مهم‌ترين كاري بود كه بايد انجام مي‌گرفت. وی آذر سال 59 در عملیات شناسایی خرمشهر به شهادت رسید.

تولد در خرمشهر
گاهي اعداد تقويم تقارن جالبي دارند. خرداد و خرمشهر رابطه‌اي جدانشدني با همديگر دارند و با فرا رسيدن خرداد، ‌نام خرمشهر در ذهن ما تداعي مي‌شود. شهيد دشتي‌زاده در خرداد 1337 در خرمشهر به دنيا آمد. پس از اخذ ديپلم در آزمون ورودي سازمان انرژي اتمي شركت كرد و به عنوان دانشجوي كارآموزي انتخاب شد.
سال دوم تحصيل او در مقطع كارشناسي فيزيك هسته‌اي در دانشگاه با اوج مبارزات انقلابي مردمي همزمان شد. شهيد دشتي‌زاده فعاليت‌هاي زيادي براي مبارزه با رژيم پهلوي داشت. در نهايت مأموران ساواك پس از بازرسي خانه پدرش گالن بنزين و لوازم اوليه ساخت كوكتل مولوتف را پيدا كردند و همين امر باعث بازداشت محمدرضا شد. او را به زندان همدان فرستادند تا از مبارزات انقلابي دور باشد.
فرمانده بلندقامت
محمدرضا پس از پيروزي انقلاب اسلامي از زندان آزاد شد و به سپاه پاسداران انقلاب اسلامي استان همدان پيوست. اندكي بعد به سپاه خرمشهر اعزام و به مبارزه با گروه‌هاي ضد انقلاب و عوامل تجزيه‌طلب داخلي مشغول شد. فرماندهي گروهي از پاسداران و بسيجيان خرمشهر را به عهده گرفت و به مقابله با دشمن برخاست. در روزهاي آغاز جنگ حدود ۲۵۰ رزمنده مردمي، پاسدار و ارتشي در خرمشهر حضور داشتند. اين گروه اندك با دست خالي و سلاح‌هاي ابتدايي به مقابله با نيروي مجهز دشمن كه از طريق هوا، دريا و توپخانه دوربرد پشتيباني مي‌شدند و از حمايت صدها دستگاه تانك و خودروهاي نظامي ديگر برخوردار بودند، برخاستند.
محمدرضا و همرزمانش طاقت اشغال خرمشهر را نداشتند. آنها از همان اولين ماه اشغال شهر، كارهايشان را براي آزادي شهر شروع كردند. قدم اول در اين راه شناسايي شهر، به دست آوردن اطلاعات از موقعيت دشمن، نيروها و ادواتش بود. از نخستين روزهاي آذر 1359، در حالي‌كه هنوز يك ماه از سقوط خرمشهر نمي‌گذشت رزمندگان تصميم گرفتند كارهاي شناسايي‌ و جمع‌آوري اطلاعات از دشمن را شروع كنند. مسئوليت اين كار را رزمنده‌اي بلندقامت به نام دشتي‌زاده برعهده گرفت. رزمندگان او را رضا صدا مي‌كردند. او با كمك رزمندگان خرمشهري توانست در مدت كوتاهي مقدمات نفوذ به شهر را فراهم كنند و با ادوات بسيار ساده‌اي مثل تيوب، چرخ تراكتور و طناب و تخته، كلك بسازند و با عبور از كارون خود را به شهر برسانند.
دلتنگي دوستان
دشتي يكي از فرماندهان رزمندگان در آن روزهاي سخت بود. شب‌ها وارد شهر مي‌شدند، يكي دو روزي را در شهر مي‌ماندند و اطلاعات خوبي از دشمن جمع‌آوري مي‌كردند. اين اطلاعات تا يك سال و نيم بعد ادامه داشت و در طراحي عمليات بزرگ بيت‌المقدس بسيار كارساز و مفيد بود. اما حيف كه محمدرضا سوم خرداد 1361 ديگر در جمع رزمندگان نبود.
وقتي رزمندگان سوم خرداد وارد خرمشهر شدند بي‌اختيار اشك از چشمانشان جاري شد. آنها از يك طرف براي آزادي خرمشهر خوشحال بودند و اشك شوق مي‌ريختند و از طرفي هم بابت از دست دادن يارانشان، دلتنگ و ناراحت بودند. ياد و خاطره رضا نيز اشك را از چشمانشان جاري مي‌كرد.
شهيد دشتي‌زاده در آذر 1359 وقتي از شناسايي برمي‌گشت كنار كارون به شهادت رسيد. رضا دشتي‌زاده را مي‌توان نخستين شهيد عمليات بيت‌المقدس و آزادسازي خرمشهر دانست. هرچند يك سال و نيم بعد از شهادت ايشان، عمليات بيت‌المقدس شروع شد ولي بايد شهيد دشتي‌زاده را نخستين شهيد عمليات ناميد. مزار شهيد اكنون در گلزار شهداي همدان واقع است.
شهيد دشتي‌زاده در بخشي از وصيتنامه‌اش چنين مي‌نويسد: «خداوندا! نور ايمان را هميشه در دل و افكارم بتابان تا با روشنايى آن هميشه جبهه حق و باطل را بتوانم تشخيص دهم. خدايا! چون ايجاد من و انواع من از توست پس آرزو مى كنم كه در هستى و مرگ من هميشه مرا در خدمت به خالق و خلق محروم قرار ندهى.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار