کد خبر: 1052825
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۳
با آغاز تابستان، نشانه‌های خطر برای جیره‌بندی و قطعی انرژی دیده می‌شود
با آغاز فصل تابستان از امروز، نگرانی‌ها درباره تشدید خاموشی‌ها و البته کم آبی بیشتر شده است؛ موضوعی که حتی مسئولان دولتی راهکار مشخصی برای آن ندارند و باز هم مردم باید با صرفه‌جویی کمک حال باشند.
وحید حاجی‌پور

با آغاز فصل تابستان از امروز، نگرانی‌ها درباره تشدید خاموشی‌ها و البته کم آبی بیشتر شده است؛ موضوعی که حتی مسئولان دولتی راهکار مشخصی برای آن ندارند و باز هم مردم باید با صرفه‌جویی کمک حال باشند.
به گزارش «جوان» دولتی‌ها کاهش باران را دلیل بحران خاموش آب عنوان می‌کنند و برای موضوع خاموشی‌ها از خالی شدن ظرفیت نیروگاه‌های برقابی و همچنین از مدار خارج شدن نیروگاه اتمی بوشهر می‌گویند. ماجرای رمز ارز‌ها و میزان مصرفی برق آن‌ها نیز هنوز به پاسخ مشخصی نرسیده و بر میزان ابهامات افزوده است. گفته می‌شود از این هفته که هوا گرم‌تر می‌شود، شرایط سخت خواهد بود. بر اساس آمار‌های منتشر شده، در هفته گذشته میانگین دمای کشور حدود ۳۶ درجه بود این درحالی است که براساس نقشه‌های هواشناسی، دمای هوا بین یک تا یک و نیم درجه افزایش خواهد یافت. به گفته کارشناسان، با رسیدن میانگین دمای هوا به ۳۸ درجه در کشور، احتمال آنکه رکورد نیاز مصرف برق به ۶۲ هزار مگاوات افزایش یابد وجود دارد.
در اینباره، معاون هماهنگی توزیع توانیر و دبیر ستاد راهبری اوج بار صنعت برق با بیان اینکه هفته گذشته با رسیدن نیاز مصرف به بیش از ۶۰ هزار مگاوات، شاهد شکاف ۶ هزار مگاواتی در تراز بین تولید و مصرف بودیم، گفت: «این هفته با توجه به شرایط موجود، احتمال تشدید این شکاف بیشتر شده است.»
غلامعلی رخشانی‌مهر با بیان اینکه پیک برق در بازه ساعت‌های ۱۲ تا ۱۸ رخ می‌دهد، خاطرنشان کرد: «اگر فرض کنیم این اوج بار برای سه ماه رخ دهد حدود ۴۵۰ ساعت در سال اوج مصرف داریم که برای پاسخگویی به این نیاز مصرف باید ۷ تا ۸ هزار مگاوات نیروگاه احداث شود.»
معاون هماهنگی توزیع توانیر با تأکید بر اینکه در همه دنیا، مصارف در این ساعت‌ها را مدیریت می‌کنند، افزود: «در ایران نیز همانند سایر نقاط دنیا مصارف به ساعت‌هایی غیر از ساعات پیک منتقل می‌شود.»
رخشانی‌مهر همچنین با اشاره به اینکه اوایل خرداد شاهد رشد بیش از ۳۰ درصدی مصرف برق بودیم، گفت: «بخش کشاورزی به دلیل کمبود بارش‌ها از ابتدای امسال رشد مصرف زیادی را تجربه کرده که در بخش کشاورزی به دلیل کمبود بارش‌ها شاهد افزایش پمپاژ آب و در نتیجه بالا رفتن ۱۸ درصدی مصرف برق بودیم و پس از آن نیز بخش صنعت بود که در رده دوم مصرف قرار داشت.»
وی ادامه داد: «در صورتی که همه هموطنان کولر‌های گازی را روی عدد ۲۵ درجه تنظیم و از دور کند کولر‌های آبی استفاده کنند و استفاده از وسایل پرمصرف برقی را نیز به ساعات خنک روز یا پایانی شب موکول نمایند، می‌توانیم به طور قطع اطمینان دهیم که شاهد قطعی برق نخواهیم بود.»
شرایط بد آبی.
اما در حوزه تأمین آب مصرفی، گرچه تا کنون جیره‌بندی آب گزارش نشده است، اما نگرانی‌های بسیاری در اینباره وجود دارد. بر اساس اعلام وزارت نیرو ذخایر سد‌ها نیز در کشور وضعیت خوبی ندارد و در برخی مناطق آب پشت سد‌ها نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد کمتر شده است، به‌طوری که در دی و اسفند سال گذشته و فروردین امسال از نظر بارندگی، بدترین شرایط را در ۵۲ سال گذشته داشتیم.
برخی آمار‌ها هم می‌گویند در سال آبی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ از مجموع ظرفیت ۵۰/۵ میلیارد مترمکعبی مخازن سدها، حدود ۲۸ میلیارد و ۸۱۰ میلیون مترمکعب، معادل ۵۷ درصد مخازن پر شده است.
بالطبع روند کاهشی بارش‌ها و افزایش گرمای هوا، حجم ورودی آب از ابتدای سال آبی
۱۴۰۰- ۹۹ تاکنون برابر با ۲۵ میلیارد و ۲۹۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال آبی قبل از آن (۴۷ میلیارد و ۵۸۰ میلیون مترمکعب)، بیانگر کاهش ۴۷ درصدی ورودی آب به مخازن سد‌های کشور است. آخرین وضعیت سد‌های کشور نشان می‌دهد افزایش دمای زودرس کار خود را انجام داده و میزان ذخایر آب در مخزن سد‌ها به ۲۸ میلیارد و ۸۱۰ میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با سال آبی ۹۹- ۹۸ (۳۹میلیارد و ۶۸۰ میلیون مترمکعب) دارای ۲۷ درصد کاهش است.
وضعیت تهران در مقایسه با بیشتر استان‌ها بدتر است؛ این استان، ۳۷ درصد نسبت به سال آبی گذشته کاهش بارندگی را تجربه کرد. حجم ذخایر سد‌های تهران در سال گذشته حدود یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب بوده، اما اکنون این عدد به ۸۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است، یعنی نسبت به سال قبل حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب کسری آب شرب سد‌های تهران را داریم. ضمن اینکه امسال به دلیل گرمای زودرس و افزایش دما میزان مصرف مردم نیز افزایش یافته است.
محمدرضا بختیاری، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران نیز در اینباره گفت: «اولویت اول ما اخطار و سپس کاهش فشار است و با این حال بی‌توجهی به این هشدار‌ها قطع آب را به دنبال دارد. به‌زودی در مناطق پرمصرف هم کاهش فشار آب را اعمال خواهیم کرد، ولی برنامه‌ای برای جیره‌بندی و سهمیه‌بندی آب تا این لحظه در استان تهران نداریم.»
وی افزود: «امسال ما برنامه‌ای برای قطع یا نوبت‌بندی آب تا به امروز نداشته‌ایم و نخواهیم داشت، ولی وضعیت نگران‌کننده‌ای را در سد‌های استان تهران شاهد هستیم. امسال به لحاظ کاهش بارندگی در کشور سال ویژه‌ای است، در مقایسه با ۵۰ سال اخیر میزان بارش‌ها در سراسر کشور به پایین‌ترین میزان خود رسیده است.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار