کد خبر: 1052843
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۰
مذاکره‌کننده ارشد ایران گفته که مذاکرات در وین بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک است و برای هفتمین بار برای مشورت به تهران برگشت. سخنگوی وزارت خارجه پا از این هم فراتر گذاشته و گفته که «هیچ بعید نیست که دور بعد دور پایانی مذاکرات وین باشد.» با همه اینها، عباس عراقچی می‌گوید که هنوز هم «برخی مسائل کلیدی» مانده که مراجع تصمیم‌گیری در کشور‌ها بایستی درباره آن‌ها تصمیم بگیرند: «مسیر باقی‌مانده ساده نخواهد بود.»

سرویس بین‌الملل جوان آنلاین: مذاکره‌کننده ارشد ایران گفته که مذاکرات در وین بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک است و برای هفتمین بار برای مشورت به تهران برگشت. سخنگوی وزارت خارجه پا از این هم فراتر گذاشته و گفته که «هیچ بعید نیست که دور بعد دور پایانی مذاکرات وین باشد.» با همه اینها، عباس عراقچی می‌گوید که هنوز هم «برخی مسائل کلیدی» مانده که مراجع تصمیم‌گیری در کشور‌ها بایستی درباره آن‌ها تصمیم بگیرند: «مسیر باقی‌مانده ساده نخواهد بود.»

دیپلمات‌های فرانسه، آلمان و انگلیس در یادداشتی که دیروز رسانه‌ها و خبرنگاران، از جمله رویترز آن را منتشر کردند، با اشاره به گفتگو‌های وین اعلام کردند که «این گفتگو‌ها نمی‌تواند بدون سرانجام و پایان باشد. دشوار‌ترین مسائل در مذاکرات هنوز حل نشده‌اند.» «جوزف بورل» کمیسیونر سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در گفتگو با شبکه العربیه گفته که این اتحادیه امیدوار است که تغییر دولت در ایران موجب توقف تلاش‌ها برای احیای توافق هسته‌ای نشود. این دو موضع، نشان می‌دهد طرف‌های غربی به‌رغم تأیید «نزدیک شدن به توافق» از یک طرف نگران اختلافات باقی مانده هستند و از طرف دیگر، فضای سیال سیاسی در تهران، آن‌ها را دچار تشویش کرده است. جوزف بورل نه تنها به شبکه العربیه گفته که امیدوار است انتخابات تأثیری بر روند گفتگو‌های وین نداشته باشد، بلکه تأکید کرده که اختلافات میان ایران و طرف‌های مذاکره‌کننده در گفتگو‌ها نیز، همچنان باقی است.
عراقچی: رئیسی واقع‌بین است
نگرانی‌ها در طرف ایران، تنها مربوط به یک چالش است؛ «اختلافات کلیدی باقی مانده». عباس عراقچی، رئیس هیئت ایرانی در مذاکرات وین یک شنبه شب در پایان دور ششم مذاکرات در وین، در گفتگو با شبکه «ان‌اچ‌کی» نه تنها ابراز امیدواری کرد که مذاکرات به نتیجه برسد، بلکه گفت که ممکن است مذاکرات در دوران ریاست جمهوری روحانی نتیجه دهد و حتی اجرایی شود. او پاسخی هم به بحث روز‌های جاری درباره فضای سیاسی جدید در ایران داد و با اشاره به ریاست جمهوری سیدابراهیم رئیسی گفت که او «بسیار واقع‌بین و منطقی است و موضع ایران حتی پس از انتقال دولت نیز تغییر نخواهد کرد.» عراقچی نیز بر این نکته مورد توافق همه هیئت‌ها صحه گذاشت که «پیشرفت نسبتاً خوبی صورت گرفته و همه بر جدیت خود برای ادامه مسیر و رسیدن به یک توافق تأکید داشتند.» او گفته «مذاکرات وین بیش از هر زمان دیگری به توافق نزدیک شده» ولی این نکته را گوشزد کرد که «همه این را قبول دارند برخی مسائل کلیدی است که باید توسط مراجع تصمیم‌گیری در کشور‌ها مورد تصمیم‌گیری واقع شود.» عراقچی تصریح کرد: «به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی مسیر باقی‌مانده ساده نخواهد بود.»‌عراقچی اشاره‌ای به محتوای اختلافات باقی‌مانده نکرده، ولی تا همین چند روز قبل، منابع ایرانی و غربی تأیید می‌کردند که توالی اجرایی تعهدات یکی از اختلافات کلیدی باقی مانده در وین است. روز یک شنبه هم نیویورک‌تایمز از قول یک مقام امریکایی نوشت که یکی از موانع اصلی در روند احیای برنامه جامع اقدام مشترک درخواست ایران برای تعهدنامه کتبی از سوی واشنگتن است که هیچ دولت بعدی امریکا نتواند همانند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق این کشور از توافق خارج شود؛ موضوعی که به نوشته نیویورک تایمز، دولت بایدن قادر به ارائه آن نیست. سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه روز دو شنبه هرچند گفت «هیچ بعید نیست که دور بعد دور پایانی باشد»، ولی افزود که طرف امریکایی باید به ایران تضمین بدهد. او گفت: «بهترین چیزی که امریکا می‌تواند به آن فکر کند ارائه تضمین‌های لازم برای بازگشت به برجام و عدم نقض مجدد قطعنامه ۲۲۳۱ است. اگر قرار باشد درباره موضوعاتی صحبت شود وقتی امریکا به برجام برگردد، لیستی هست که امریکا باید پاسخگوی آن‌ها باشد. باید منتظر باشیم که آیا در دور بعدی می‌تواند چنین بشود یا خیر.»
عجز و لابه «گروسی» از محدود شدن!
در حالی که تنها چند روز تا پایان توافق تمدید شده موقت ایران با دیده‌بان هسته‌ای باقی مانده، مدیرکل آژانس در تازه‌ترین موضع‌گیری خود، برای چندمین بار از ادامه محدودیت دسترسی‌ها به تأسیسات هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرد. «رافائل گروسی» در گفتگو با «استفانی لیختنشتاین» خبرنگار اتریشی پایگاه خبری «پس بلو» passblue با اشاره به نزدیک شدن پایان مهلت توافق فنی ایران و آژانس در تاریخ ۲۴ ژوئن (سوم تیرماه) گفت که این توافق یک راه‌حل پایدار نیست و نمی‌توان از آن به عنوان جایگزینی برای یک رویکرد راستی‌آزمایی مناسب از برنامه هسته‌ای ایران استفاده کرد و دسترسی آژانس به تأسیسات هسته‌ای ایران بسیار محدود شده است. او گفته است: «من هنوز انتظار دارم ایران به من پاسخ دهد. من مجدداً به سراغ ایران می‌روم و به آن‌ها می‌گویم که باید یا به صورت مجازی یا حضوری بنشینیم و صحبت کنیم. همان‌طور که در آخرین کنفرانس خبری خود گفتم، تمدید یا حفظ این توافق که موقتی است، روز به روز دشوارتر می‌شود. آیا قرار است به این توافق موقت ادامه دهیم یا خیر؟ آیا ۲۴ ژوئن پایان آن است؟ زیرا اگر چنین باشد، کار‌هایی را باید انجام دهیم که با حذف اطلاعات [ضبط شده روی دوربین‌های موجود در تأسیسات هسته‌ای ایران]آغاز می‌شود. این کار باید به شیوه‌ای مناسب با حضور ما انجام شود، زیرا این تجهیزات ما است.»‌گروسی با اشاره مجدد به محدود شدن دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات هسته‌ای ایران ادامه داد: «بسیار محدود است و به همین دلیل در گزارش آخر خود، جدولی را برای نشان دادن چیز‌هایی که بازرسان ما نمی‌بینند، وارد کردم. عموم مردم باید این مسئله را درک کنند؛ بنابراین آنچه می‌خواهم بگویم این است که در حال حاضر، ما نباید بیش از این محدود شویم، اما در عین حال، این توافق موقت، یک راه‌حل پایدار نیست و نمی‌توان آن را به عنوان جایگزینی برای رویکرد راستی‌آزمایی مناسب از برنامه هسته‌ای ایران دانست. ما بسیار تحت فشار هستیم.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار