کد خبر: 1054332
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۷
کارشناس حوزه سلامت گفت: افزایش تعداد داروخانه می‌تواند عاملی موثر در رقابت و ارائه خدمات بهتر و مناسب‌تر باشد، به گونه‌ای که برای کسب درآمد بهتر باید خدمات متنوع‌تر و مناسب تری ارائه داد.
سرویس جامعه جوان آنلاین: اصلاح آیین نامه کسب مجوز برای راه اندازی داروخانه برگ برنده‌ای برای ایجاد رقابت و ارائه خدمات مناسب خواهد شد، هر چند این اصلاح چندان به کام برخی از صاحبان داروخانه پیشکسوت خوش نیامده است و در مقابل نور امیدی را برای فارغ التحصیلان رشته داروسازی ایجاد کرد، چرا که در سایه اصلاح آیین نامه دیگر سنوات و فاصله مکانی حائز اهمیت نیست، اما در مقابل موروثی بودن جواز داروخانه همچنان به چشم می‌خورد که این خود جای بسی تامل دارد، اما به طور کلی انتظار می‌رود با اصلاح آیین نامه کسب مجوز احداث داروخانه شاهد ایجاد رقابت در میان داروخانه‌ها و ارائه خدمات مناسب به مردم خواهد شد.

در همین راستا گفت وگویی با اسماعیلی کارشناس حوزه سلامت داشتیم که در ادامه آن را می‌خوانید:

اسماعیلی در ابتدای صحبت‌های خود درباره انحصار در داروخانه گفت: داروخانه یکی از کسب و کار‌هایی بود که به واسطه انحصاری که داشت مجوز تاسیس بسیار محدودی ارائه می‌شد، اما این در حالی است که این کسب و کار از ظرفیت اشتغالی بالایی برخوردار بود، اما بلا استفاده مانده بود. وجود قوانین دست و پاگیر یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش راه اندازی داروخانه بوده است چرا که تا پیش از آیین‌نامه جدید داروخانه‌ها، داروساز تازه فارغ‌التحصیل شده، حتی با کسب امتیاز لازم، باید حد نصاب جمیعتی و فاصله با داروخانه‌های دیگر را نیز رعایت کند تا اجازه تأسیس داروخانه برای او صادر می‌شد.

این کارشناس نظام سلامت ادامه داد: این دو انحصار (فاصله و حد نصاب جمعیتی) در آیین نامه جدید برداشته شد، اما متاسفانه هنوز موروثی بودن وجود دارد. بدین معنا که مجوز داروخانه یک دکتر داروساز در صورت فوت دکتر به فرزند او حتی در صورت نداشتن تحصیلات مرتبط به او می‌رسد. متاسفانه یکی از ایرادت موجود در آیین نامه ارائه جواز کسب تنها به فارغ التحصیلان رشته داروسازی است که این انحصار هم چندان جالب نیست. به طور کلی باید در نظر داشت در این حوزه یک بحث تأسیس و یک بحث مدیریت وجود دارد. بدین معنا که لزوماً فردی که داروخانه تأسیس می‌کند با کسی که آن را مدیریت می‌کند نباید یکی باشد.

اسماعیلی با اشاره به خرید و فروش میلیاردی مجوز احداث داروخانه بیان کرد: در بحث داروخانه و مجوز داروخانه‌ها به دلیل انحصارات موجود در این بخش یک بازار سیاهی وجود دارد که خوشبختانه با اصلاح آیین نامه این بازار برچیده خواهد شد. با اجرای آیین نامه جدید تعداد داروخانه‌ها زیاد می‌شود که همین امر باعث ایجاد رقابت و در نهایت ارائه خدمات با کیفیت بیش‌تر و بهتر به بیماران می‌شود.

اسماعیلی اصلاح آیین نامه را عاملی برای افزایش رقابت دانست و اذعان داشت: افزایش تعداد داروخانه می‌تواند عاملی موثر در رقابت و ارائه خدمات بهتر و مناسب‌تر باشد، به گونه‌ای که برای کسب درآمد بهتر باید خدمات متنوع‌تر و مناسب تری ارائه داد که این خود باعث ارتقا خدمات داروخانه خواهد شد. هر چند قیمت فروش دارو در داروخانه‌ها ثابت است، اما داروخانه می‌تواند با ارائه خدمات متنوع و مناسب اقدام به جذب مشتری بیشتر کند. به گونه‌ای که این امکان وجود دارد که داروخانه خدمات بهتری مانند پارکینگ، سیستم نوبت‌دهی وغیره داشته باشد که این مهم در جذب هر چه بیشتر مشتری موثر است.

اسماعیلی در پاسخ به این سوال که آیا ارائه خدمات متنوع باعث کاهش حاشیه سود داروخانه می‌شود، گفت: به طور کلی حاشیه سود داروخانه تا حدودی ثابت است، که البته انجام هزینه‌های بیش‌تر نشان درآمد بیشتر داروخانه است. متاسفانه در حال حاضر داروخانه‌ها خدمات چندان مناسبی ارائه نمی‌دهند که پیش بینی می‌شود با اجرای این آیین نامه جدید شاهد ارائه خدمات متنوع و بهتری از سوی داروخانه‌ها باشیم.

اسماعیلی در رابطه با خدمات دیگری از سوی داروخانه‌ها با اجرای آیین نامه جدید رخ خواهد داد، اظهار داشت: در آیین نامه جدید، یک امتیاز ثانویه برای پروانه بهره‌برداری وجود دارد بدین معنا که لازم است که یک سری خدمات مانند مساحت داروخانه، اتاق مشاوره دارویی، پارکینگ، امضای الکترونیک و نسخه الکترونیک ارائه داده شود که این خود یکی از نقاط مثبت این آیین‌نامه‌ی جدید است.

این کارشناس حوزه سلامت در خصوص دسترسی بهتر مردم به داروخانه‌ها با رفع انحصار از مجوز تاسیس داروخانه گفت: زمانی که ارائه مجوز راحت‌تر شود و امکان تأسیس داروخانه‌های جدید وجود داشته باشد، به خودی خود دسترسی مردم را افزایش پیدا می‌کند و از آن جایی که بازار مبتنی بر عرضه و تقاضا است، به طور حتم تا جایی پیش می‌رود که تقاضای آن وجود دارد. به عبارت ساده‌تر این فرضیه که آیین نامه جدید باعث کسادی کسب و کار می‌شود، رد می‌شود چرا که هنوز دو انحصار دیگر برای تأسیس داروخانه باقی مانده است.

وی در رابطه با پتانسیل‌های موجود برای تامین و ارسال دارو یادآور شد: این زنجیره تأمین دارو موجود تنها برای یک سری دارو‌های رایج و عمومی است که همیشه دسترسی به آن‌ها وجود دارد، اما این در حالی است که یک سری دارو‌های خاص برای بیماران خاص استفاده می‌شود که متاسفانه به دلیل تعداد کم این دارو‌ها عرضه آن‌ها هم محدود است و بیشتر به سمت بازار سیاه، احتکار و قاچاق معکوس به کشور‌های همسایه می‌رود. از این هر چه قدر بتوانیم این زنجیره را کوتاه کنیم، مفید است.

اسماعیلی در پایان خاطر نشان کرد: حمل و نقل این دارو‌ها باید انجام شود که این خود باعث از بین رفتن بحث احتکار، قاچاق معکوس و بازار سیاه خواهد شد. البته با توجه به شرایط خاص این دسته از بیماران و شیوع کرونا برای حفظ سلامت این بیماران طرح انتقال به درب داروخانه‌ها به شدت طرح خوبی است.
منبع: ایسنا
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار