کد خبر: 1054664
تاریخ انتشار: ۱۵ تير ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۰
با شیوع موج پنجم ویروس کرونا در روز‌های گذشته اصناف و بازاریان بار دیگر به مدت دو هفته تعطیل شدند و باز هم تاوان اشتباهات مسئولان از جیب صنوف پرداخته شد. ارقام متعددی از میزان زیان اصناف از تعطیلات کرونایی در یک سال و نیم گذشته منتشر شده، این رقم از ۲۵۰هزار میلیارد تومان تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان متغیر است، اما نکته قابل تأمل عدم توجه دولت به مشکلات این صنوف است به طوری که نامه‌نگاری‌های رؤسای اتاق اصناف ایران و تهران با اعضای ستاد مبارزه با کرونا و استانداری پایتخت نیز بی‌پاسخ مانده است
بهناز قاسمی

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: با شیوع موج پنجم ویروس کرونا در روز‌های گذشته اصناف و بازاریان بار دیگر به مدت دو هفته تعطیل شدند و باز هم تاوان اشتباهات مسئولان از جیب صنوف پرداخته شد. ارقام متعددی از میزان زیان اصناف از تعطیلات کرونایی در یک سال و نیم گذشته منتشر شده، این رقم از ۲۵۰هزار میلیارد تومان تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان متغیر است، اما نکته قابل تأمل عدم توجه دولت به مشکلات این صنوف است به طوری که نامه‌نگاری‌های رؤسای اتاق اصناف ایران و تهران با اعضای ستاد مبارزه با کرونا و استانداری پایتخت نیز بی‌پاسخ مانده است.

به رغم ادعای مسئولان در مورد شیوه‌های موفق کنترل شیوع ویروس کرونا، قرارگرفتن در پیک پنجم کرونا و قرمزشدن وضعیت اغلب شهر‌های ایران حاکی از آن است که مدیریت کشور اعم از آب و برق و حتی کنترل ویروس کرونا دچار ضعف جدی است که همگی به یک‌باره در فصل گرم سال بر سر مردم آوار شده است. تعطیلی چندباره اصناف از سال گذشته تاکنون آسیب‌های مالی فراوانی را به دنبال داشته و این در حالی است که پس از اعمال این محدودیت‌ها و تعطیلات هیچ تضمینی برای پایدار ماندن شرایط وجود ندارد، بنابراین خروجی مطلوبی از این تعطیلی‌ها حاصل نشده است. متأسفانه در این مدت تاوان اشتباهات مسئولان را اصناف پرداختند و تصمیم‌گیری‌های خام و بدون برنامه مسئولان همه چیز را برای اصناف دشوار کرده است. از زیان ۲۵۰هزار میلیارد تومانی اصناف در سال گذشته که بگذریم با آغاز سال ۱۴۰۰ انبوهی از مشکلات اعم از افزایش هزینه‌های آب، برق و دستمزد کارگر و از همه مهم‌تر افزایش ۳۰۰درصدی اجاره بهای واحد‌های صنفی و حجره‌ها موجی از مشکلات را برای فعالان بخش خصوصی و بازار به‌وجود آورده است. طی هفته‌های گذشته در شرایطی که صنوف تلاش می‌کردند اظهارنامه‌های مالیاتی سال گذشته را با سازمان امور مالیاتی رفع و رجوع کنند و با مشکلات قطعی آب و برق و دستگاه‌های پوز و اینترنت نیز کنار بیایند؛ به یکباره دولت دستور تعطیلی مشاغل خارج از گروه۱ را صادر کرد. تعطیلی اجباری اصناف در راستای جلوگیری از شیوع هر چه بیشتر بیماری کرونا در حالی است که تحمل این فشار‌های مالی خارج از ظرفیت اصناف است و رؤسای اتاق‌های اصناف نسبت به آسیب این قشر از جامعه هشدار می‌دهند. از نکات قابل توجه در اعلام تعطیلات کرونایی این است که این محدودیت صرفاً مربوط به برخی گروه‌های شغلی می‌شود، بنابراین با توجه به ادامه روند فعالیت سایر گروه‌های شغلی از جمله بانک‌ها و سازمان‌های دولتی و مالیاتی نه تنها اثربخشی این تعطیلات در مهار کرونا به حداقل ممکن می‌رسد، بلکه در ایام تعطیلات، اصناف مکلف به عمل به تعهدات مالی خود از جمله پاس‌کردن چک‌ها و سایر تعهدات خود هستند که این موضوع باعث بروز مشکلاتی برای دارندگان واحد‌های صنفی تعطیلی در شرایط قرمز کرونایی می‌شود.
نارضایتی اصناف از تعطیلات مکرر کرونایی
قاسم نوده‌فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران با انتقاد از این موضوع به فارس گفت: «اگر قرار است برای مهار کرونا تعطیلی اعلام شود، بنابراین باید همه تعطیل شوند، زیرا وقتی ادارات و بانک‌ها در شرایط قرمز کرونایی مجاز به فعالیت باشند، اما کسبه مجبور به تعطیلی باشند نه تنها نتیجه‌ای از این تعطیلات حاصل نمی‌شود، بلکه اصناف دچار مشکلاتی مانند بدهی و فشار‌های مالی می‌شوند.»
وی با اشاره به نارضایتی اصناف از این تعطیلات گفت: «به رغم تعطیلات بازار بزرگ تهران بانک‌ها در وسط بازار فعال هستند.» وی با بیان اینکه این قبیل تعطیلات خسارت‌های فراوانی را به اصناف وارد می‌کند، اظهار داشت: «به رغم اینکه اصناف در مدت تعطیلات فاقد هرگونه درآمدی هستند، اما باید اجاره‌بها و مزد کارگران و سایر هزینه‌ها را پرداخت کنند که این موضوع فشار مالی شدیدی را به اصناف وارد می‌کند.» وی از ارسال نامه‌ای به استاندار تهران و اعلام نارضایتی از ادامه تعطیلی صاحبان صنوف و بازاریان خبر داد و گفت: «متأسفانه با گذشت چند روز هنوز هیچ پاسخی دریافت نکردیم و مانند دفعات گذشته، مسئولان خود را ملزم به پاسخگویی نمی‌دانند.»
وی تأکید کرد: «همراه اصناف، سازمان‌ها و ارگان‌هایی که با حوزه اصناف از جمله بانک‌ها، سازمان‌های امور مالیاتی و... نیز باید تعطیل شوند. اگر قرار باشد تعطیلی طبق روال گذشته صرفاً برای حوزه اصناف اعمال شود، امکان نافرمانی صنوف از رعایت و پذیرش دستور‌های صادرشده بسیار بالاست و ممکن است منجر به اعتراضات صنفی شود.»
مشکل شیوع کرونا با تعطیلی اصناف حل نمی‌شود
جلال‌الدین محمد شکریه، نایب رئیس اتاق اصناف ایران نیز در رابطه با تعطیلی‌های مکرر اصناف به علت شرایط کرونایی گفت: «اینکه هر بار با بروز موج جدید بیماری اصناف با تعطیلی روبه‌رو شوند، مشکلی حل نخواهد شد. در حال حاضر موج مسافرت یکی از دلایل بروز موج جدید کرونا در کشور است و این منصفانه نیست که اصناف تاوان این اشتباهات را بدهند.»
شکریه بیان داشت: «قرار بر این بود در جلسه‌ای با اصناف چارچوب‌هایی برای فعالیت در شهر‌های قرمز تدوین شود که هنوز این موضوع عملیاتی نشده است. برخی از اصناف از مراجعین بسیار کمی برخوردارند و با تعطیلی آن‌ها مشکلی حل نمی‌شود.»
نایب رئیس اتاق اصناف ایران اظهار کرد: «با تعطیلی اصناف قطعاً باید فکری برای نظام بانکی هم بشود، زیرا چکاوک نظام بانکی، سامانه‌ای آنلاین است و در مدت تعطیلی اصناف چک‌های زیادی برگشت می‌خورد.»
تسهیلات کرونایی اصناف همچنان بلا تکلیف
ماه گذشته مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور، از پرداخت تسهیلات کرونایی به صنوف خبر داد و این اقدام دولت را در راستای حمایت از اصناف دانست، اما این وعده‌های تو خالی در حالی است که هم سامانه ثبت‌نام درخواست‌کنندگان مختل است و اطلاعات را بار‌گیری نمی‌کند و هم اینکه بانک‌ها هیچ اطلاعی از نحوه پرداخت ندارند. به عبارت دیگر این وعده نیز مانند سایر وعده‌های دولت تدبیر توخالی مانده است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار