کد خبر: 1055274
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۴۰۰ - ۲۰:۱۹
احسان شیخون

خبر‌های متفاوتی از مذاکرات ایران و کشور‌های طرف برجام در وین شنیده می‌شود؛ مذاکراتی که با فشردگی بالا و سرعت زیاد در حال انجام و البته از حدود دو هفته قبل متوقف شده است. حالا خبر رسیده که سرانجام پس از شش دور گفتگو، یک سند پیش‌نویس به همراه پیوست‌هایی تهیه شده که طی آن برخی از تحریم‌ها لغو یا تعلیق خواهند شد، اما بخش‌های بسیاری نیز به بهانه بی‌ارتباط بودن با برجام باقی خواهند ماند. اگر برجام مجدداً میان طرف‌ها احیا شود، آیا ایران در عالم واقع، نه در روی کاغذ، به سود و منفعتی خواهد رسید؟ و آیا رخداد‌هایی همچون خروج امریکا از برجام و تحریم‌های جدید دیگری اتفاق نمی‌افتند؟ بیایید فرض کنیم برجام مجدداً با حضور همه اعضا احیا شود، حال چه خواهد شد؟
در زمینه «لغو تحریم ها»، امریکا اصرار دارد که تنها تحریم‌های ذیل برجام را لغو خواهد کرد و سایر تحریم‌ها نیازمند پذیرش شرایط جدید از سوی ایران خواهد بود. امریکایی‌ها همچنین اصرار دارند که مذاکرات می‌بایست به مسائل موشکی و روابط منطقه‌ای ایران گسترش پیدا کند. هرچند گفته می‌شود ایران باقی ماندن تحریم‌ها را نپذیرفته، ولی در صورت احیای برجام به شکل سابق، سؤال این است که تحریم‌هایی که باقی خواهند ماند چقدر برای ایران دردسرساز است؟ برای نمونه تحریم‌های ذیل «قانون کاتسا» یا قانون مقابله با دشمنان امریکا از طریق تحریم‌ها باقی خواهند ماند که بر اساس آن برنامه و دانش موشکی ایران تحریم و هر نوع ارتباطی با آن ممنوع دانسته می‌شود. بر اساس همین قانون، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به دلیل حمایت از تروریسم مورد تحریم واقع می‌شود، تمامی افرادی که در فروش، تأمین قطعه، تعمیر و انتقال هر نوع تسلیحاتی به ایران، نقش‌آفرین باشند، توسط رئیس‌جمهور ایالات متحده مورد تحریم قرار می‌گیرند و دارایی آن‌ها توقیف می‌شود و سرانجام هر فرد یا نهادی که امریکا تشخیص دهد که ناقض حقوق بشر در ایران است مورد تحریم واقع می‌شود. موارد دیگری همچون قانون پاتریوت یا میهن‌پرستی امریکا، برخی دستور‌های اجرایی رئیس‌جمهور‌های سابق امریکا و از این دست به قوت خود باقی خواهند ماند. به این ترتیب، به نظر می‌رسد در عمل، لغو تحریم‌هایی که مدنظر امریکا و متحدانش است، تنها شبیه جوی باریکی است که آن هم به سبب ماندگاری سایر تحریم‌ها، می‌تواند از میان برود.
مسئله دیگر، امکان خروج مجدد ایالات متحده از برجام است. امریکا حاضر نیست تضمینی برای ماندن در برجام بدهد. به نظر امریکایی‌ها، تعلیق تحریم‌های ذیل برجام به صورت موقت خواهد بود و هر ۱۲۰ یا ۱۸۰ روز نیاز به فرمان مجدد رئیس‌جمهور امریکا برای ادامه تعلیق این تحریم‌ها است. از این رو به‌سادگی و به‌راحتی همه این تحریم‌ها قابل بازگشت هستند. در نتیجه اهرم فشار بازگشت تحریم‌ها همواره بر ایران وجود خواهد داشت.
نهایت اینکه، امریکایی‌ها به دنبال این هستند امتیازاتی بدهند که بتوانند پس گیرند، مانند آزادسازی بخشی از پول‌های بلوکه شده ایران در برخی از کشور‌ها آن هم تحت قوانینی که خود بگویند. به نظر می‌رسد بیش از هر چیز فضای روانی توافق جدید است که به چشم می‌آید، اما در اساس آنگونه که می‌گویند نه می‌شود و نه خواهد شد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار