کد خبر: 1057597
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۳۱
سید رحیم نعمتی

نشست اضطراری قیس سعید، رئیس‌جمهور تونس در عصر روز یک شنبه ۲۵ ژوئیه باعث سقوط حزب حاکم النهضه شد. قیس سعید در این نشست با نمایندگان ارتش و نهاد‌های امنیتی دیدار داشت و بعد این از دیدار و به صورتی غیر منتظره بیانیه‌ای را منتشر کرد. او در این بیانیه برکناری نخست‌وزیر هشام المشیشی از قدرت و انحلال پارلمان را اعلام کرد. این اقدام سعید واکنش سریع و تند حزب اخوانی النهضه و رهبر آن راشد الغنوشی را در پی داشت که ریاست پارلمان را به عهده دارد. هرچند که قیس در بیانیه خود مدعی شده بود مطابق با اصل ۸۰ قانون اساسی عمل می‌کند، اما الغنوشی او را متهم به سرنگونی انقلاب تونس و کودتا علیه قانون اساسی و آزادی کشور کرد. حالا النهضه بعد از گذشت یک هفته بیانیه‌ای صادر کرده و شروط خود را برای عادی‌سازی اوضاع در این بیانیه اعلام کرده است.
النهضه در این بیانیه سه شرط را مطرح کرده و مدعی شده که این شروط گام‌های اساسی برای حل بحران فعلی هستند. این شروط عبارتند از: الف- لغو تعلیق فعالیت پارلمان، ب- تشکیل دولت جدید با تأیید پارلمان، ج- گفتگو‌های سیاسی فراگیر برای حل اختلافات و فراهم کردن مقدمات برگزاری انتخابات زودهنگام. النهضه عنوان کرده که در مورد شرط دوم حاضر است در دولت جدید مشارکتی نداشته باشد و در مورد گفتگو‌های فراگیر نیز حاضر است تا در هر گفت‌وگوی ملی انعطاف‌پذیر باشد. این سه شرط به جای این که پیش‌شرطی در برابر اقدام رئیس‌جمهور باشد، به معنای عقب‌نشینی النهضه از مخالفت اولیه‌اش نسبت به سقوط دولت و انحلال پارلمان است، زیرا به نظر می‌رسد که الغنوشی و دیگر رهبران النهضه متوجه شده‌اند قادر به بازگرداندن دولت قبلی به قدرت نیستند و حاضر شده‌اند تا در ازای بازگشت نمایندگان‌شان به پارلمان، دولتی سرکار بیاید که نماینده‌ای در آن نداشته باشند و علاوه بر این، حاضر شده‌اند تا برای رفع بحران از خود انعطاف نشان داده و با دیگر احزاب وارد گفتگو شوند. محمد القومانی، عضو دفتر اجرایی النهضه، این اقدام حزبش را «دادن امتیازات اساسی» خوانده، اما به نظر نمی‌رسد که قیس سعید و احزاب موافق او چندان تمایلی برای پذیرفتن شروط سه‌گانه النهضه داشته باشند.
شکی نیست که قیس سعید اقدام خود را برای سرنگونی دولت و انحلال پارلمان با توجه به شرایط موجود انجام داد که به واسطه اعتراضات عمومی نسبت به عملکرد دولت ایجاد شده است. در واقع، شیوع ویروس کرونا و عواقب آن بر اقتصاد این کشور باعث شد تا معترضان به خیابان‌ها بریزند و با مقصر دانستن دولت، خواستار استعفای نخست‌وزیر و انحلال پارلمان شدند. این اعتراضات دستاویز مناسبی را در اختیار قیس سعید قرار داد تا النهضه را به طور کلی از قدرت کنار بگذارد جدای از این که الغنوشی به صراحت کشور‌های خارجی و به خصوص امارات متحده عربی را متهم به دخالت در تونس و راه‌اندازی کودتای سعید علیه حزبش می‌داند. او به روزنامه‌تایمز گفت که امارات مصمم به نابودی بهار عربی است و «وظیفه خود می‌داند که بهار عربی را از همان جایی که آغاز شد، یعنی تونس، به نابودی بکشاند.»‌علاوه بر این، افشاگر مشهور عربستانی مجتهد در توئیتر اخیر خود اقدام سعید برای برچیدن النهضه را با کودتای عبدالفتاح السیسی علیه اخوان‌المسلمین مصر مقایسه کرد و مدعی شد که رئیس‌جمهور تونس کودتا علیه النهضه را با حمایت و همکاری محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، و فرانسه انجام داد و تظاهراتی که در تونس تحت عنوان ۲۵ اکتبر برگزار شد شبیه به تظاهرات ۳۰ ژوئن مصر بود. بنابر این، عزم رئیس‌جمهور تونس برای قلع و قمع النهضه آشکار است و بعید به نظر می‌رسد که او حاضر به گفتگو یا مصالحه‌ای با الغنوشی یا دیگر اعضای النهضه باشد. این می‌تواند به معنای سقوط آخرین سنگر جریان اخوان المسلمین بعد از مصر و لیبی باشد و به قول تحلیلگر روزنامه ایندیپندنت پاتریک کبر، «کودتا آخرین دموکراسی باقیمانده از خیزش عربی سال ۲۰۱۱ را نیز کنار زد.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار