کد خبر: 1061536
تاریخ انتشار: ۱۹ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۰
به همت مأموران منابع طبیعی، حداقل ۲/۱ میلیارد مترمربع معادل ۱۲ هزار هکتار از زمین‌های اطراف سفید‌رود رفع تصرف شد. نیمی از زمین‌های آزاد شده بخشی از جنگل‌های شمال و نیمی دیگر زمین‌های درختکاری شده برای احیای جنگل‌های کشور بودند. مأموران یگان حفاظت منابع طبیعی سال گذشته هم زمین‌هایی از اطراف سفید‌رود را که ۲۵ سال در دست زمین‌خواران بود، آزاد کردند.
علیرضا سزاوار

به همت مأموران منابع طبیعی، حداقل ۲/۱ میلیارد مترمربع معادل ۱۲ هزار هکتار از زمین‌های اطراف سفید‌رود رفع تصرف شد. نیمی از زمین‌های آزاد شده بخشی از جنگل‌های شمال و نیمی دیگر زمین‌های درختکاری شده برای احیای جنگل‌های کشور بودند. مأموران یگان حفاظت منابع طبیعی سال گذشته هم زمین‌هایی از اطراف سفید‌رود را که ۲۵ سال در دست زمین‌خواران بود، آزاد کردند.
سفیدرود بزرگ‌ترین رود شمال و دومین رود بلند ایران پس از کارون است. این رود از به هم پیوستن شاهرود و قزل اوزن که در جنوب غرب دریای خزر به هم می‌پیوندند، شکل می‌گیرد و بخشی از استان مازندران و کل استان گیلان را دربرگرفته‌است.
گوشه چشم زمین‌خواران به بزرگ‌ترین سد مخزنی شمال
از سال گذشته تاکنون نزدیک به ۲۰ هزار هکتار از اراضی اطراف سفیدرود رفع تصرف شده‌است. منابع طبیعی، محیط‌زیست و حتی اداره آب منطقه‌ای از جمله نهاد‌هایی هستند که در رفع تصرف زمین‌های اطراف سفیدرود نقش داشته‌اند.
اهمیت و ضرورت حفاظت از منابع آبی باعث شده که جدیت زیادی برای جلوگیری از تعدی اشخاص به حریم کانال‌ها، بستر رودخانه‌ها و حتی برکه‌های طبیعی در همه استان‌ها و به خصوص استان‌های شمالی وجود داشته‌باشد. در حال حاضر سد سفیدرود بزرگ‌ترین سد مخزنی شمال کشور است که آب کشاورزی مورد نیاز ۱۷۲ هزار هکتار از مجموع ۲۳۸ هزار هکتار شالیزار‌های شمال از همین سد سفیدرود تأمین می‌شود. سد مخزنی سفیدرود روی رودخانه سفیدرود و در پایین دست محل تلاقی دو رودخانه قزل اوزن و شاهرود احداث شده‌است. از مجموع اراضی ملی شمال غرب کشور ۵۶۵ هزار هکتار جنگلی، ۲۴۵ هزار هکتار مخصوص مراتع، ۲۸۸ هزار هکتار اراضی ملی جلگه‌ای و ۱۱ هزار هکتار هم اراضی ساحلی است که شامل سواحل ایجاد شده از پسروی دریاست. زمین‌خواران هر زمان که فرصت کنند، گوشه چشمی به این اراضی ملی دارند. اراضی جنگلی هم بیشترین آسیب را از این قضیه خورده‌است. منابع طبیعی هم البته بیکار ننشسته و تاکنون بار‌ها با کمک دستگاه قضا، زمین‌خواران را غافلگیر کرده‌است.
بازگشت جنگل و زمین‌های درختکاری به بیت‌المال
در همین راستا روز گذشته رئیس منابع طبیعی شمال غرب کشور خبر داد که مأموران یگان حفاظت این اداره ۶۰۰ مترمربع از اراضی منابع طبیعی کیاشهر را که به صورت غیرقانونی با سیم خاردار و پایه‌های چوبی محصور و به شخصی دیگر فروخته شده‌بود، پس گرفتند.
مهرداد کهنسال با اشاره به مساحت ۱۲ هزار هکتاری اراضی ملی حاشیه سپیدرود اظهار کرد: نیمی از زمین‌های آزاد شده بخشی از جنگل‌های شمال و نیمی دیگر زمین‌های درختکاری شده برای احیای جنگل‌های کشور بودند. از این میزان، هزار و ۴۷۰ هکتار مربوط به جنگل‌های جنگلی و هزار و ۴۱ هکتار مربوط به اراضی جنگل کاری شده‌است.
وی مساحت اراضی ساحلی در جنوبی‌ترین بخش سفیدرود را ۱۱ هزار هکتار دانست و به ایسنا گفت: دو پارک جنگلی بزرگ هم در این بخش قرار دارد که یکی پارک جنگلی صفرابسته و دیگری پارک جنگلی کیاشهر است. جمع‌آوری همه آثار تصرف و زمین‌خواری در این بخش هم انجام شده و کارشناسان ارزش این زمین را برآورد کردند و تلاش برای باز پسگیری تمام زمین‌های حاشیه سفید‌رود ادامه دارد.
صدور نخستین سند رسمی بستر رودخانه
ناگفته نماند که مأموران یگان حفاظت منابع طبیعی سال گذشته هم زمین‌هایی از اطراف سفید‌رود را که ۲۵ سال در دست زمین‌خواران بود، آزاد کردند. این زمین‌ها بنا به اعلام دادستانی گیلان، توسط دو نفر تصرف شده بود و آن‌ها اقدام به فروش مال غیر کرده‌بودند.
بنا بر اعلام سازمان محیط‌زیست، حاشیه رودخانه سفیدرود در دوره‌های مختلف سال، مورد پایش و گشت و کنترل کامل قرار می‌گیرد. در واقع با توجه به برداشت‌های غیر اصولی و غیرمجاز شن و ماسه از حاشیه و اطراف رودخانه سفیدرود و ایجاد کند و کاو‌ها و تغییر کاربری زمین‌های مجاور، به طور مستمر این مناطق تحت کنترل و پایش بوده و متخلفان راهی دادسرا می‌شوند.
توجه به سفید‌رود از سال ۹۴ شدت گرفت. در آن زمان رئیس کمیته زمین‌خواری کمیسیون اصل ۹۰ خبر داد که بر اساس بررسی‌ها و مشاهدات انجام شده، چاله‌های عمیقی در این رودخانه و بستر آن ایجاد شده‌است.
از آن زمان برداشت‌های غیرمجاز شن، ماسه و تخریب فضای سبز حاشیه سفیدرود، از سوی برخی افراد سودجو گسترده‌تر می‌شد تا در نهایت با همکاری منابع طبیعی، محیط‌زیست و دستگاه قضا این روند اکنون متوقف و رفع تصرف‌ها شروع شده‌است.
سال گذشته برای نخستین‌بار در سمنان صدور نخستین سند رسمی بستر رودخانه‌های این استان با همکاری شرکت آب منطقه‌ای و سازمان ثبت اسناد و املاک صورت گرفت.
شناسنامه‌دار شدن بستر رودخانه‌ها با هدف جلوگیری از تصرفات غیرمجاز و تعرض در بستر رودخانه‌ها با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک انجام شده و قرار است این روند در خصوص دیگر رود‌های پرتنش کشور هم اجرایی شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار