کد خبر: 1061631
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۰:۳۰
«شرق استان هرمزگان رتبه اول در تولید انبه و لیمو ترش کشور را به خود اختصاص داده است، اما این محصولات در کنار دیگر تولیدات استان به خاطر نبود بازار مناسب و صنایع تبدیلی، اغلب به صورت خام به فروش می‌رسد و هیچ فرآورده‌ای از آن‌ها به دست نمی‌آید.»
زیبا احمدی

سرویس ایران جوان آنلاین: «شرق استان هرمزگان رتبه اول در تولید انبه و لیمو ترش کشور را به خود اختصاص داده است، اما این محصولات در کنار دیگر تولیدات استان به خاطر نبود بازار مناسب و صنایع تبدیلی، اغلب به صورت خام به فروش می‌رسد و هیچ فرآورده‌ای از آن‌ها به دست نمی‌آید.» «با اینکه هرمزگان رتبه پنجم خلق درآمد در کشور را دارد و عمده صنایع مستقر در این استان کارکرد ملی و فراملی دارند، اما رتبه چهارم فقر در میان استان‌ها به این منطقه رسیده و در شرق هرمزگان روستا‌هایی وجود دارند که از محروم‌ترین مناطق کشور به شمار می‌آیند.» کافیست فقط دو خبر را در کنار هم قرار دهیم تا به راحتی بتوان به سوء مدیریت در برخی استان‌ها پی‌ببریم. ناهماهنگی و بی‌توجهی به ظرفیت‌های موجود اولین و مهم‌ترین علت بروز و ظهور فقر و محرومیت و بیکاری در مناطق مختلف به شمار می‌آید.


اگر بگوییم هرمزگان به وسعت تمام ایران ظرفیت دارد، حرفی به گزاف نگفته‌ایم.
وجود بیش از ۲ هزار و ۴۰۰ کیلومتر مرز ساحلی در کنار فرصت دسترسی به آب‌های آزاد، امتیاز منحصر‌به فردی است که هرمزگان از آن بهره می‌برد. ضمن اینکه این استان از نظر امنیتی نیز در تنگه هرمز تأثیرگذاری خاصی دارد و جایگاه بسیار مهم و راهبردی در حوزه تجارت خارجی و دیپلماسی اقتصادی ایفا می‌کند.
اما این تمام ماجرا نیست و هرمزگان از هر چهار قابلیت شبکه‌های ارتباطات زمینی، ریلی، هوایی و دریایی برخوردار است و با استفاده از ظرفیت حمل و نقلی این استان دسترسی منطقه غرب آفریقا به آسیای میانه کاملاً امکانپذیر است.
وجود ذخایر نفت و انرژی، پتروشیمی، گردشگری دریایی، کشتی‌سازی، صید و صیادی، ترانزیت دریایی، وجود محصولات با ارزش کشاورزی با قابلیت صادرات به کشور‌های مختلف دنیا تنها بخشی از ظرفیت و توانمندی‌های این استان است که حتی اهمیت توسعه تجارت این استان با منطقه غرب آفریقا را دو چندان می‌کند.
اما وقتی در کنار این همه قدرت و ظرفیت بگوییم، کمبود آب آشامیدنی و فضا‌های آموزشی، معضل فاضلاب، بیکاری و مشکلات معیشتی در کنار عدم توجه به کشاورزی و هدر رفت حاصل دسترنج فعالان این عرصه، موجب شده هرمزگانی‌ها نه تنها تحت فشار باشند بلکه مناطقی از این استان رتبه اول محرومیت را به خود اختصاص بدهد، آنوقت به سوء‌مدیریت‌ها پی‌می‌بریم.


محروم‌ترین روستا‌ها در ثروتمندترین استان
هرمزگان استانی ثروتمند، اما تهی دست است. در همین رابطه یکی از اعضای مجمع نمایندگان هرمزگان با بیان اینکه این استان رتبه پنجم خلق درآمد در کشور را دارد، می‌گوید: «هرچند عمده صنایع مستقر در استان کارکرد ملی و فراملی دارند، اما رتبه چهارم فقر در کشور به این استان اختصاص یافته است.»
به گفته حسین رئیسی این شاخص گویای این حقیقت است که نه تنها هرمزگان در مدیریت ملی کشور سهمی ندارد بلکه در توزیع منابع نیز عدالت برای این استان لحاظ نشده است.»
وی با اشاره به اینکه نهاد‌های حمایتی مانند کمیته امداد ضریب‌هایی را برای مناطق محروم اعلام کرده‌اند که ضریب محرومیت هشت، بالاترین آن را تشکیل می‌دهد، ادامه می‌دهد: «در کمال تأسف باید گفت صددرصد ضریب محرومیت هشت و ۹۰ درصد مناطق با ضریب محرومیت شش و هفت در شرق استان هرمزگان واقع شده‌اند.»
نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس به نرخ بیکاری بالای ۵۵ درصد در شهرستان بشاگرد اشاره کرده و تصریح می‌کند: «سطح زیرکشت محصولات کشاورزی استان ۱۵۵ هزار هکتار است که محصولات زراعی ۷۷ هزار هکتار و باقی را محصولات باغی تشکیل می‌دهند. با این حال جمعیت زیادی بیکار هستند.»


توانمندی‌ها قربانی مدیران ناکارآمد
با اینکه هرمزگان یکی از استان‌های نیمه خشک به شمار می‌آید، اما تولید محصولات آن در بخش کشاورزی ۲ هزار و ۸۶۵ تن است. ضمن اینکه بیشترین محصولات آبزی در این استان استحصال می‌شود و سالانه ۲۹۷ هزار تن انواع آبزی به سایر استان‌های کشور ارسال می‌کند.
با این تفاسیر شرق هرمزگان در شرایطی یکی از محروم‌ترین نقاط ایران است که بدانیم ۷۹ هزار تن از محصول کل استان در حوزه آبزی پروری در همین منطقه برداشت می‌شود.
در کنار این ظرفیت عظیم، تولید سالانه انبه با ۱۱۷ هزار تن و لیمو ترش با ۱۲۲ هزار تن که رتبه اول کشوری را به خود اختصاص داده‌اند نیز در شرق هرمزگان انجام می‌شود.
اما آنچه که اجازه نمی‌دهد این همه توانمندی به داد استان و ساکنانش برسد، حضور مدیران ناکارآمد است.
موضوعی که عضو مجمع نمایندگان استان هرمزگان نیز به آن اشاره کرده و با ذکر اینکه مدیریت پس از تولید در حوزه کشاورزی بسیار ضعیف و در حد صفر است، می‌گوید: «محصولات تولید شده به دلیل نبوده بازار مناسب و صنایع تبدیلی، اغلب به صورت خام به فروش می‌رسد و هیچ فرآورده‌ای از آن‌ها به دست نمی‌آید.»
رئیسی با بیان اینکه در بحث صادرات محصولات کشاورزی نیز بسیار ضعیف عمل شده است، ادامه می‌دهد: «سهم ما در بازار‌های کشور‌های همسایه که توقع نقش آفرینی وجود دارد بسیار اندک است.»
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس، تصریح می‌کند: «توجه ویژه به قیمت محصولات کشاورزی مورد تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی است و باید حل شود.»
رئیسی با بیان اینکه محصولات کشاورزی استان به ضایعات تبدیل می‌شود، خاطرنشان می‌کند: «با وجود محدودیت منابع آب باید توجه ویژه به این بخش شود تا از اتلاف هر چه بیشتر منابع جلوگیری شود.» کمبود پزشک متخصص در شرق هرمزگان معضل دیگری است که مردم را تحت فشار قرار داده است.
معضلی که به گفته نماینده این منطقه در مجلس شورای اسلامی، بیمارستان‌های شهرستان‌های رودان، بشاگرد، جاسک و سیریک بیشتر شبیه مراکز ۱۱۵ برای اعزام بیمار عمل می‌کنند تا بیمارستان. برای اینکه نه توانمندی‌های تخصصی دارند و نه تجهیزات.
وی می‌گوید: «متأسفانه مردم برای انتقال به موقع بیمارانشان به مراکز درمانی مجهزتر نیز با مشکل روبه‌رو هستند و تجهیزات و ماشین آلات مناسبی وجود ندارد.»
رئیسی به مشکل کمبود آب و نرسیدن آب شرب به دست مردم هم اشاره کرده و می‌گوید: «تا وقتی آب به دست مردم نرسیده و پروژه‌ها نیمه تمام هستند، باید گفت کاری انجام نشده است. در بشاگرد خط انتقال آب از سد جگین به سردشت رسیده است، اما روستا‌های مسیر تنها خط لوله را می‌بیند و آبی دریافت نمی‌کنند.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار