کد خبر: 1061656
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۱:۰۰
شاید عامه مردم تصور کنند که مسئله کمبود آب و اثرگذاری عینی این رویداد در زندگی آن‌ها صرفاً مربوط به فصل تابستان است، اما بد نیست بدانیم که این مسئله پا را از فصل تابستان فراتر گذاشته و مربوط به تمام فصول سال می‌باشد، به طوری که براساس اظهارات معاون راهبری و نظارت بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور «پاییزی خشک‌تر از تابستان در راه است و ۸ هزار روستا نیاز به آبرسانی به شکل سیار دارند.»
ملیحه مرادی

سرویس اقتصادی جوان آنلاین: شاید عامه مردم تصور کنند که مسئله کمبود آب و اثرگذاری عینی این رویداد در زندگی آن‌ها صرفاً مربوط به فصل تابستان است، اما بد نیست بدانیم که این مسئله پا را از فصل تابستان فراتر گذاشته و مربوط به تمام فصول سال می‌باشد، به طوری که براساس اظهارات معاون راهبری و نظارت بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور «پاییزی خشک‌تر از تابستان در راه است و ۸ هزار روستا نیاز به آبرسانی به شکل سیار دارند.»

اگرچه بحران آب و خشکسالی به همراه تمامی آثار و پیامدهایش در رأس بحران‌های اصلی کشور قرار دارد، اما از منظر توجه به بحران‌ها به نظر می‌رسد مسئله آب در قعر توجه سیاستگذاران قرار دارد. در این میان باید بدانیم که بحران آب همانند خود آب سیال است و با بی‌توجهی مردم یا سیاستگذاران این بحران از پیش روی باز نمی‌ایستد.
اغلب مردم تصور می‌کنند کمبود آب و خشکسالی صرفاً در تابستان‌ها برای آن‌ها مسئله ایجاد می‌کند، اما بحران آب پیامده‌هایی دارد که آثار خود را حتی در سایر فصول نیز ظهور و بروز می‌دهد. به طور نمونه فرونشست زمین و اثرگذاری این اتفاق در تمامی سازه‌ها امروز زنگ خطری برای ساختمان‌ها
به حساب می‌آید.
از سوی دیگر کارشناسان اقتصادی معتقدند، خالی‌شدن ده‌ها هزار روستا در کشور و اسکان بیش از ۲۰ میلیون نفر در حاشیه شهر‌ها از بحران آب، آب می‌خورد. از این رو کسانی که تصور می‌کنند بحران آب صرفاً می‌تواند در تابستان برای آن‌ها ایجاد دردسر کند، باید بدانند شاید موجودی آب در کشور در حال کاهش است، اما آثار و پیامد‌های کمبود آب در حال افزایش می‌باشد.
برخی از مردم تصور می‌کنند، نیازشان به آب به اندازه آب آشامیدنی می‌باشد، اما وقتی تولید یک کیلو گندم به ۱۲۵۰ لیتر آب نیاز دارد، متوجه می‌شویم که تولید غذا آب‌بر است. در مجموع، کشاورزی عامل برداشت بیش از ۷۰ درصد از آب شیرین جهان است. با افزایش جمعیت جهان، تولیدات کشاورزی برای تهیه غذای مردم نیز باید افزایش یابد. این باعث خواهد شد ذخایر آبی تحت فشار قرار گیرد، حال کشورهایی، چون ایران که بهره‌وری بسیار پایینی در مصرف آب در حوزه کشاورزی دارند و در عین حال در منطقه خشکی از دنیا نیز قرار گرفته‌اند، بالطبع باید قدر قطره قطره آب این سرزمین را بیشتر از سایر کشور‌ها بدانند.
به طور خلاصه باید گفت آب زیر پوست بحران آب و پیامد‌های ناشی از آن افتاده است و کافی است کمی توجه خود را به موضوع جهانی تغییرات محیط‌زیستی و بحران کمبود آب و خشکسالی و تغییرات ناگهانی آب و هوا بیشتر کنیم تا متوجه شویم که آدمی باید رفتار خود را با طبیعت تصحیح کند و دست از تخریب محیط‌زیست با توسعه‌های اقتصادی اشتباه بردارد.
هرچند گفته می‌شود مصارف خانگی در ایران سهم بسیار اندکی از مصرف آب را به خود اختصاص می‌دهند و عمده آب در بخش کشاورزی و شبکه توزیع و گاه صنعتی مصرف می‌شود، ولی باید به این موضوع توجه داشت که بی‌توجهی به حل بحران آب گریبان همه مردم و نسل‌های آتی را خواهد گرفت. از این رو مطالبه اصلاح سیاست‌های بخش آب باید در جامعه توسعه پیدا کند، زیرا بحران آب اگر از سر بگذرد، دیگر گذشته و به این سادگی‌ها قابل حل نیست.
حمیدرضا کشفی، معاون راهبری و نظارت بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: تقریباً پیک مصرف آب تابستانه را در شهر‌های کشور پشت‌سر گذاشتیم و اگر در جایی قطعی آب ممکن است داشته باشیم، به خاطر مشکلات سامانه‌ها و به صورت برنامه‌ریزی شده اعمال می‌شود. در تابستان سال جاری ۳۰۳ شهر دارای تنش آبی بودند.
کشفی با بیان اینکه در حال برنامه‌ریزی برای تأمین آب پاییز هستیم، گفت: پیش‌بینی‌ها حاکی از این است که میزان بارش‌های پاییزی امسال زیر نرمال است، از این رو پاییز امسال خشک‌تر از تابستان است.
معاون راهبری و نظارت بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: از آنجا که هوا در پاییز خنک‌تر از تابستان است و هوا عنصر تعیین‌کننده‌ای در مصرف آب هست، یک مقدار وضعیت تأمین آب از حیث میزان مصرف، نسبت به تابستان بهتر می‌شود، اما پاییز امسال، پاییز خشکی است و برنامه‌ریزی‌های ما برای شهر‌های بزرگ، بر مبنای حالت‌های بدبینانه در حال انجام است.
وی افزود: تعداد روستا‌هایی که نیاز به آبرسانی سیار داشتند در تابستان امسال به ۸ هزار روستا رسید و تابستان امسال آبرسانی سیار و تانکری به این روستا انجام شد؛ احتمالاً این روستا‌ها در پاییز نیز نیاز به آبرسانی سیار داشته باشند.
معاون راهبری و نظارت بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: اگر سال آبی جدید که از ابتدای پاییز آغاز می‌شود، سال آبی کم بارش و خشکی باشد، قطعاً تابستان ۱۴۰۱ شرایطی سخت‌تر از تابستان ۱۴۰۰ در تأمین آب خواهیم داشت.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار